Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Puste pole z wysepką kwiatową 11:27, 06 lut 2012

Do góry
No, nareszcie się doczekałam!!! Zapraszam na sesję zdjęciową mojego hipka. Zidentyfikowalam go jako Minerwa - ale całkowitej pewności nie mam.

Ogród Ewy :) 11:08, 06 lut 2012

Do góry
ewaglen napisał(a)
Ewo, pięknie u Ciebie!!! Wyjątkowo pięknie Jestem pod wrażeniem. To raj Wszystko mi się u Ciebie podoba. Nie będę wymieniać, bo zrobili to już moi poprzednicy
Zainteresowało mnie także zdjęcie przy Twoim NIKU, tylko jest bardzo małe i słabo widzę.
Jako, że jesteś ekspertem od róż pnących, bardzo Cię proszę o radę
Ja chciałabym przed swoją furtką od strony domu umieścić kutą podporę w kształcie podobnym do furtki i posadzić różę, która będzie się na nią wspinała. Chciałabym różę o jak najjaśniejszym kolorze. Białą, kremową, względnie blado różową o pokroju kaskadowym i kwiatach nie opadających i śmiecących oraz nie takich bym je musiała fotografować od dołu Wcześniej miałam Dorothy, ale nie podobała mi się, bo kwiaty oglądały podłoże i to co najładniejsze, było niewidoczne dla naszych oczu. Poza tym nie podobał mi się kształt krzaka, taki niesforny i trudny do prowadzenia, bo sztywne gałęzie miał. Może mi doradzisz w tej kwestii? Z góry bardzo dziękuję
Tymczasem wkleję zdjęcie tego miejsca, byś wiedziała o co mi chodzi (potem je usunę).

Witaj imienniczko

Ekspertką od róż pnących nie jestem Białych róż nie mam więc trudno mi doradzić, jeśli chodzi o bladoróżowe to mam jedną, którą mogę polecić.

Jest to Cinderella, bardzo zdrowa, mocno rosnąca róża, która właściwie jest bezobsługowa, rośnie jak szalona, pięknie kwitnie, nie choruje, nie wymarza ( nie okrywana wcale) kwiaty pachną, długo się trzymają.

Krzew bez kwiatów, jeden!
A tak kwitnie

Ogród Ewy :) 10:59, 06 lut 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

Dzidko, takie przejście można zrobić w większości ogrodów, trzeba tylko znaleźć miejsce. To budował mój M samodzielnie, a nie jest budowlańcem

To tym bardziej należą się słowa uznania.
Jest tu wszystko co lubię : cegła, meandrująca granitowa ścieżka, kute metalowe elementy. I to wszystko pośród bujnej roślinności.
Słowa uznania i dla budowlańca, i dla ogrodnika.

Witaj Dzidko

Słowa uznania z Twoich ust to naprawdę zaszczyt, zaczęłam wczoraj zwiedzać Twój ogród i jestem nim zauroczona! Jeszcze, nie skończyłam wędrować dlatego się nie wpisałam
Ania i róże i cała reszta :) 10:48, 06 lut 2012

Do góry

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 10:47, 06 lut 2012

Do góry
Irenko, tyczki przydają się do wszystkiego, a więc radzę ci kupić na all.. od razu całą paczkę. Wyjdzie taniej, niż gdybyś kupowała w ogrodniczym pojedynczo

Aniu, to nie kwestia ziemi, bo u mnie na piachu też się pokładają. Szczególnie jedna odmiana, bardzo ładna, ale strasznie wkurzająca przez to pokładanie. Chyba ją w ogółe wyautuję.

Jeszcze kilka irysków.

A ten irysek jest z grupy IRYSÓW HOLENDERSKICH. Wyrastają z cebulek, a nie tak jak irysy bródkowe wyrastające z kłączy.
Ania i róże i cała reszta :) 10:44, 06 lut 2012

Do góry
I jeszcze kilka
Ania i róże i cała reszta :) 10:42, 06 lut 2012

Do góry
Lubię także różowe inne rośliny
lilie

mieczyki

floksy

tawułki
.
Ania i róże i cała reszta :) 10:31, 06 lut 2012

Do góry
Jak już wyznałam swoją miłość do róż w jasnych odcieniach różu to oto kilka moich ukochanych

Giardina

Aphrodite

Octavia Hill

Granny

.
Stawy i przydomowe oczka wodne 10:24, 06 lut 2012

Do góry
Najlepszym sposobem na czystą wodę jest posadzenie odpowiedniej ilości roślin. Jeśli w wodzie jest to niemożliwe (można dać w koszach grzybienie lub grążele) to obok należy zbudować oczyszczalnię glebowo - korzeniową z wymuszonym przepływem wody.

Jesienią po wykonaniu stawu

Wiosną następnego roku

Bujna roślinność w strefie oczyszczającej

Druga część stawu nie ma ani jednej rośliny, bo tak zażyczył sobie właściciel ogrodu

Róże w naszych ogrodach 09:36, 06 lut 2012

Do góry
Kontynuuję swoj różany alfabet

G

Gartentraume

Ghita Reneissance

H

Heidi Klum

Heritage

Mój przyszły ogród 09:24, 06 lut 2012

Do góry
Nie, ten winobluszcz na płocie to kiepski pomysł, wpadł mi do głowy, kiedy pisałam posta. Pnącze zostaje tylko na pergoli. Zachęciłaś mnie do tego bluszczu. Dotąd bluszcz kojarzył mi się cmentarnie (nie wiem czemu). W jakim czasie jest z stanie zarosnąć tę "podmurówkę"?
Normalnie sama się na siebie dziś zezłościłam. Było tak ładnie już zaplanowane z Twoją pomocą a tu zachciało mi się brzozy i wszystko wywróciło mi się do góry nogami. A co sądzisz o takim rozstawie hakuro, które narysowałam, wokół tych studni? Czy nie zrobi się z tego wielkie, nieuporządkowane krzaczysko, które do tych bukszpaników i kancików nie przystoi? Pstryknę foto, jak to wygląda dziś.No i to coś pod oknem - 1 szmaragd (ostatni z nadwyżki, dereń biały i bukszpani może te piwonie)
Ogrodnik mimo woli 08:43, 06 lut 2012

Do góry
No fajnie mi sie napisało że tu cicho. Ja poszłam spac a tu do samego rana były rozmowy. Szklarnia cud - miód i poziomki ---godna ogrodniczki. Pomidory i ogórki pieknie Ci rosły i plony duże miałaś to nie bedę sie przyczepiac do obrywania pędów.Zresztą rozumie Cie bo mam taki sam charakter niestety juz przytłumiony przez upływający czas.Lewizje piękności, mam nadzieje że nic im nie bedzie bo one nie znoszą zimą miec mokro, ale deszczu nie było.No i w końcu zakupy. Lista pokażna a zaraz obejrzę kolory.Działaj dalej Aniu a my będziemy obserwowac i klaskac.

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 07:43, 06 lut 2012

Do góry
Moja magnolia ma 5 lat i zajmuje na szerokość jakieś 1,40 a na wysokość około 2 metrów.

Pogaduchy skowronków 06:16, 06 lut 2012

Do góry
Hej,nie wykłócać się o pierwszeństwo!
Miłego dnia skowronkom,a sówkom dobrego snu,W dzień zdecydowanie gorzej się śpi......

Trawy sucholubne 06:07, 06 lut 2012

Do góry
Stipa calamagrostis - ostnica trzcinnikowata

Zdecydowanie polecam!

Powinna byc używana, tam gdzie gleby są słabsze. Zamiast poprawiać warunki lepiej uzyć tej trawy. Zalety - wczesne rozpoczęcie wzrostu, szybkie przyrastanie objętości kępy, piekny pokrój - malowniczy, ładny kwiatostan, powtarzanie kwitnienia.
Wady - tylko jedna - możliwość pokładania się gdy ma zbyt dobre warunki.

Wspaniała roślina do naturalistycznych ogrodów!

Ogrodnik mimo woli 03:57, 06 lut 2012

Do góry
i jeszcze takie

Ciekawa też jestem jak w kamieniach przeżyją dzwonki
Ogrodnik mimo woli 03:47, 06 lut 2012

Do góry
Hurra...dziś jest jak na razie tylko -13 W zeszłym roku 13 marca już kwitły krokusy To za prawie miesiąc...A tymczasem siedzę tak sobie i nadrabiam zaległości..... by mi rano głowy nie urwali..... i robię rachunek sumienia, co mogło mi wymrozić...każdy panikuje, więc i mi się udzieliła psychoza strachu....
Napewno moje lewizje nie przeżyją takich mrozów... za słabo je opatuliłam
Więc może to już archiwalne zdjęcia:

Kiedyś będzie tu pięknie ... 01:46, 06 lut 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
A zapomniałam, dodać na paczątku, że dom budowałam dla ogrodu zimowego

Specjalnie dla Ani - ogrodniczki mimo woli - specjalistki od konstrukcji - zdjęcie konstrukcji naszego domu . Niemilosierne wiatry go nie zwieją, kostrukcja zabetonowana

Dzięki To jest napewno ciekawostka

Przyznaję się, że jak tylko obejrzałam dom, to stwierdziłam do M,że jak nie podobają mi się nowoczesne domy ,to taki jak Twój chciałabym mieć. Konstrukcja dachów metalowa wchodzi już do budownictwa mieszkaniowego...., ale cały dom to już naprawdę jest super nowoczesność Nawet my nie zrobiliśmy sobie dżwigarów stalowych tylko drewniane .. Ale ten wariant też rozważaliśmy.

Oj, oj, oj...troszkę Ciebie chyba pomęczę... bo ciekawa jestem strasznie jak to się sprawuje taka konstrukcja... Zafascynowana oknami, oknami, oknami i jeszcze raz oknami (w których są żaluzje!!)... i ogólnym wrażeniem domu...że już na detale nie patrzyłam (bo i tak nic bym nie zobaczyła, o 1 w nocy to już ledwo na oczy patrzę)... Widziałam przeszklony dach, doczytałam, że ogród zimowy..i widać konstrukcję stalową, ale cały dom.... Jak rozwiązaliście kwestię mycia okien na dachu czy wysoko na ścianach?

A najbardziej mnie zastanawia mina sąsiadów , jak na początku stwierdzili, Boziu budują nam zakład pracy, hale magazynowe i licho wie co jeszcze.....

A tu powstał dom. Hmm.

Jak masz rozwiązany problem ocieplenia, bo stal ma takie właściwości jakie ma... czyli żadne. Cenowo wariant chyba droższy niż tradycyjne budownictwo.... ale napewno żadnych ścian nośnych w środku Full fantazja do urządzania wnętrz Żadnych barier.... I dowolne okna Nawet przeszklony dach...powietrze ze mnie zeszło po raz kolejny.....

Jak już dom z taką fantazj,ą to ogród z fantazją już jest jak bułka z masłem

Pocieszam, się tylko tym, że nastepny dom..może będzie w tym stylu
I do takiego domu nie pasuje mój styl ogrodu Więc owszem okein zazdroszcze, ale zadowolę się swoim domkiem, projekt z przed 13 lat ...z Muratora

Zimowe impresje 00:48, 06 lut 2012

Do góry

Ogród zapachów u Jasi 00:43, 06 lut 2012

Do góry
Witam Jasiu
Bramkę zostawiłaś uchyloną, więc bez obaw zwiedziłam Twój ogród. Wiele roślin wprawiło mnie w zachwyt, od floksów szydlastych począwszy, poprzez kaliny, hortensje, cudne pnącza i rozrośnięte byliny. Niemniej najblizszy mojemu sercu jest ten widoczek
Poziomka napisał(a)

Rosa Marguerite Hilling , Rosa Nevada Rosa harisonii

Cudny obrazek uwielbiam róże śmieciuchy...pewnie jeszcze pachną, nie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies