Sebek, całe zeszłe lato mój trawnik nie był nawożóny z powodu suszy, jesieniateż się nie udało a kupiłam nawet specjalny nawóz jesienny (rok wcześniej pelśń śneigowa go zmasakrowała)...niestety deszczu sie nie doczekaliśmy....ale przetrwał ładnie. Z powodu rozmiaru podlewania po nawożeniu nie wchodzi w rachubę...śmieć przy tym nas by zagryzła Wiosną nie było czasu, jak znalazł się czas i zapowiadali deszcz, to sklep z nawozami zamknęłi.... M rozpacza nad stane trawnika i z tego powodu dziś grzebie przy nawadnianiu...nawet testowo odpalił dwie nitki ..ale z powodu moich zmian w konfiguracji rabat musi dużo jeszcze poprzestawiać i pozamieniac..... ale już obiecałam, że to koniec moich pomysłów
Wreszcie sypnie mu nawozu i podleje z nawadniania
Moja klopotliwa rabata podkuchenna w trakcie metamorfozy
Dojdzie jeszcze skarpetka z Hakone i do tego byc moze kolorowe zurawki, badz zurawki z konwalnikami
A na koniec bedzie smaczek (kolejnosc odwrotna, bo jeszcze nie mam roslin, a smaczek juz jest )
a tu idzie kalmia szerokolistna Galaxy, ma nowe listki i zalążki pąków, cud że przetrwała, bo to pierwsza ich zima u mnie, kwitnie maj czerwiec, wymagania podobne do rh,
widac mini pąki
ruszył kokornak
i kolejny tulipan kwitnie, one maja olbrzymie kwiaty, teraz wiem, czemu taka gruba łodyga
Bogdziu załatwiłam mojego Rh Cunningham's White. Kupiłam początkiem kwietnia, trzymałam na oknie w garażu i wszystko było ok. Jak zaczął kwitnąć, tydzień temu wsadziłam do ziemi, podsypałam nawozem do kwasolubnych, podlewałam co 2gi dzień... Zmarzł? Zimna woda - z węża? Jakoś mogę mu pomóc?
Dzięki!
Karolina
Borówki kwitną! Podlewam je mocno, żeby zawiązały owoce - jak je przesuszyłam rok temu owoce poopadały a wyglądały jak suszone jagody leśne 2 różne odmiany mają zupełnie inne kwiaty, różnej budowy, kwitną w różnym czasie...
Sesja biało-zielonych papuzich tulipanów - dla Roberta
Moje Młode prezentuje tulipanki przy tarasie:
I z bliska tulipanki - do przesadzenia dwa papuzie z przodu (jeden w pączku) i ten żółty z tyłu - do Teściowej
Młode na murku tarasowym:
Funkie i ciemiernik werandują się w cieniu na tarasie - podpędzone w domu, zamierzają kwitnąć...
szczypior, ale nie jem go tylko czekam jak zakwitnie, bo lubie te kwiaty; czosnki ozdobne albo wymarzły, albo coś je zżarło
w końcu paulownia ma pąki i idą powoli listki
na skalniaku coraz szaleńcze kwitnienie - muszę się nauczyć robić lepsze fotki, ale chyba sprzęt do wymiany
tu pod drzewami jest roślina, taka płożąca, kwitnie na żółto, ale nie wiem co to jest, ładne
To są tulipanki "Blue Diamond". W słońcu mają różowawy kolor, a w cieniu bardziej pastelowy, przygaszony fiolet.
Cena tej akwareli,o której wspominasz jakoś mnie nie dziwi: straszne są te ceny w Holandii. Podobną akwarelę można pewnie kupić w Krakowie przy Bramie Floriańskiej za 100 Euro. Ostatnio szukałam kulek z cisa na pniu i jak dostałam wycenę z holenderskiej szkółki to aż jęknęłam: za jedną kulkę chcieli netto, bez transportu tyle,ile dałam za 4 sztuki w Polsce. No i w przypadku roślin kopanych z polskich pól, jest duże większe prawdopodobieństwo, że przyjmą się w naszym klimacie.