Agapant - Agapanthus
18:44, 09 sty 2012
Sama nie wiem ale miesiąc to chyba trzeba przyjąć. Kwiaty rozwijają się stopniowo i jest ich dużo.
[![]()
a to obrazek znacznie wcześniejszy, widoki dla Aldony i Marty( umieszczam te mniszki- dmuchawce pod wpływem fotek Bogdzi...)
![]()
Mój Boże, ja nie czekam na zimę, wcale. Cudowne dmuchawce, u mnie za płotem cała łąka z kwitnącymi mleczami, a potem z dmuchawcami. Nigdy nie zrobiłam im zdjęcia.
Czy mogłabyś mi pomóc odgadnąć jakie ptaszki pałaszują u mnie owoce ognika? Nie mam zdjęcia, ale już drugi dzień przylatują dwa spore egzemplarze, mają czarne pióra i jakrawożołte dzioby.
Czytałam w grudniowych "Ogrodach", że ptaki niechętnie jedzą owocki ognika. Akurat! Wokół mają pełno owoców róż, głogów a wybierają te pomarańczowe ogniki.
Mam u siebie ok.30 sztuk tych cyprysików - niektóre po zeszłej zimie musiałam wymienić na noweNie wiem, czy przyczyną ich całkowitego zrudzienia była jakaś choroba, czy błędy w sadzeniu. Pozostałe mają się różnie. Tak jak pisze Alina - najczęściej atakuje je fytoftoroza. Dlatego podlewam je w sezonie kilkanaście razy Previcurem. Gdybym wcześniej trafiła na ogrodowisko, na pewno bym ich nie sadziła.
Na fotce poniżej widać je za perukowcem: pierwsza sztuka kiepska, następne ok. Ten z białą tasiemką to nowy.
![]()