Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Agapant - Agapanthus 18:44, 09 sty 2012

Do góry
Sama nie wiem ale miesiąc to chyba trzeba przyjąć. Kwiaty rozwijają się stopniowo i jest ich dużo.

Agapant - Agapanthus 18:40, 09 sty 2012

Do góry
Agapant należy do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). Jest znaną rośliną tarasową.

Znam i uprawiam tę roślinę od początków lat 80-tych a otrzymałam ją od pewnej starszej pani. Potem rozmnożyłam na kilka donic.

Agapant ma długie i mięsiste korzenie. Wiem że lepiej kwitnie jak ma ciasno w donicy. Latem stoi w ogrodzie a na zimę przenoszę go do składu z węglem i tam zimuje na półce w temp do plus 5 stopni. Wiosną wystawiam do namiotu foliowego i tam w cieple podpędzam. Potem stawiam przy domu.

Ogród z sadzonek 18:27, 09 sty 2012

Do góry
Szklarenka świetna ten układ podobny do mojej te rośliny, to takie prawdziwe tę prace aż czuje w rekach
Ja podłogę w szklarni mam pokrytą betonem na nim znajduje sie gruba warstwa kory olchowej latem gdy jest ciepło polewam ją wodą, kora ją chłonie i oddaje zwiększając wilgotność
Acer campestre "Carnival" - klon polny "Carnival" 18:25, 09 sty 2012

Do góry
przemekg napisał(a)

Zupełnie inny bardziej kompaktowy i wyraźnie świecący w ogrodzie to Acer compestre "Carnival" jego drobne liście są wyraźnie białoobrzeżone, słońce końcem lata powoduje lekkie uszkodzenia, ale ogólnie radzi sobie całkiem dobrze.

Rododendronowy ogród. 18:17, 09 sty 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

[

Tak, to są kosy, na pewno. Po cichutku tak przypuszczałam, ale myślałam że one odlatują na zimę. Nie znam ja się na ptakoniach.

A mlecze u nas dorodne, na naszej małopolskiej glinie nie do wyplenienia

Dobrze myślałaś bo większośc odlatuje, ale częśc zostaje. Lekko nie mają zimą bo ziarenek nie lubią tylko właśnie owoce niektórych roślin, a jak śnieg był wysoki i zasypał to tylko resztki z kuchni na kompostowniku. W tym roku jak na razie nie mają źle.
Krzewy liściaste zimozielone 18:12, 09 sty 2012

Do góry
No nie mów Haniu że ta kalina rośnie u Ciebie w ogrodzie jak ona przeżywa zime

hanka_andrus napisał(a)
Ogród z sadzonek 18:06, 09 sty 2012

Do góry
Moja szklarenka to brzydsza część ogrodu ale bardzo praktyczna przechowuje tu donice, przesadzam rośliny dziele i rozmnażam

w tej chwili nic ciekawego się tam nie dzieje ale wiosną stoją kuwety wypełnione szadzonkami

widok na ogród bardzo go lubie

potłuczone doniczki dobre jako drenaż

Rododendronowy ogród. 17:53, 09 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
[

Tak, to są kosy, na pewno. Po cichutku tak przypuszczałam, ale myślałam że one odlatują na zimę. Nie znam ja się na ptakoniach.

A mlecze u nas dorodne, na naszej małopolskiej glinie nie do wyplenienia
O....! 17:40, 09 sty 2012

Do góry

a to obrazek znacznie wcześniejszy, widoki dla Aldony i Marty ( umieszczam te mniszki- dmuchawce pod wpływem fotek Bogdzi...)

No Koleżanko Ty prócz dmuchawców masz jeszcze piękny widok i jakąś piękną dziewczynę.Piękne ....
Rododendronowy ogród. 17:29, 09 sty 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Mój Boże, ja nie czekam na zimę, wcale. Cudowne dmuchawce, u mnie za płotem cała łąka z kwitnącymi mleczami, a potem z dmuchawcami. Nigdy nie zrobiłam im zdjęcia.

Czy mogłabyś mi pomóc odgadnąć jakie ptaszki pałaszują u mnie owoce ognika? Nie mam zdjęcia, ale już drugi dzień przylatują dwa spore egzemplarze, mają czarne pióra i jakrawożołte dzioby.
Czytałam w grudniowych "Ogrodach", że ptaki niechętnie jedzą owocki ognika. Akurat! Wokół mają pełno owoców róż, głogów a wybierają te pomarańczowe ogniki.

Myślę Gabrysiu że w tym roku zrobisz zdjęcia mleczy i dmuchawców bo są piękne. Jeśli masz je za płotem to Ci współczuję bo te które dziś zamieściłam też są za płotem mojego najbliższego sąsiada, co niestety przysparza mi sporo pracy. Co do ptaków zjadających owoce ognika to tak jak napisała Marysia są to kosy. U mnie ognika nie ma ale z Twojego opisu to na pewno one. Zamieszczam zdjęcie.

Ogród w Alei Lipowej... 17:20, 09 sty 2012

Do góry
a oto hiacyntowe zielone łebki

zaszczepiłam bluszcz, żeby zasłonił ziemię, ale nie zakorzenił się, a siedzi w ziemi tak długo jak cebulki, chyba trzeba sie będzie poratować mchem, albo przesadzić do czegoś ładniejszego

Zakątek Olgi 17:14, 09 sty 2012

Do góry

Łubin świeżutki

dziurawiec ,nie dość ,że liście mu nie opadły , to następne się rozwijają

i wilczomlecz sosnka
oraz znienawidzony kopiec znaleziony jakieś 2 dni temu.
Zakątek Olgi 17:00, 09 sty 2012

Do góry
Marzenko to nie koniec

tulipany

i hiacynty
Zakątek Olgi 16:53, 09 sty 2012

Do góry

Zima czy przedwiośnie ,a może wiosna hmm???
Przebiśniegi

krokuski
O....! 16:51, 09 sty 2012

Do góry
dzisiejsze spojrzenie na pigwowca ... ( Bożena mnie do tego zdopingowała... aby się przyjrzeć)

a to obrazek znacznie wcześniejszy, widoki dla Aldony i Marty ( umieszczam te mniszki- dmuchawce pod wpływem fotek Bogdzi...)

Ogródkowe perypetie:) 16:45, 09 sty 2012

Do góry
Choina kanadyjska Jeddeloh to karłowa odmiana.
Na zdjęciu to ta spłaszczona, zielona poducha

Suche kwiatostany 16:32, 09 sty 2012

Do góry
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 16:29, 09 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Mam u siebie ok.30 sztuk tych cyprysików - niektóre po zeszłej zimie musiałam wymienić na nowe Nie wiem, czy przyczyną ich całkowitego zrudzienia była jakaś choroba, czy błędy w sadzeniu. Pozostałe mają się różnie. Tak jak pisze Alina - najczęściej atakuje je fytoftoroza. Dlatego podlewam je w sezonie kilkanaście razy Previcurem. Gdybym wcześniej trafiła na ogrodowisko, na pewno bym ich nie sadziła.
Na fotce poniżej widać je za perukowcem: pierwsza sztuka kiepska, następne ok. Ten z białą tasiemką to nowy.

Jako że jesteś moją Klientką prosze o przesłanie zdjecia gałązki(makro)
Mam podejrzenie, że może potwierdzi się ta nowa choroba cyprysików Lawsona w Europie.
Mój kawałek raju 16:21, 09 sty 2012

Do góry
Tak Jolu myślałam w starym ogrodzie też go mam, a podcinasz troszeczkę czy nie?
Dzisiaj byłam na ogrodzie i troszeczkę cyknęłam fotek, faktycznie pigwowiec też ma pączki, ale zdjęcie trochę nie wyraźne mi wyszłono i co jeszcze kwitnie, oczywiście bratki, pierwiosnki, ciemiernik. Dzisiaj u mnie +4 st.C.

szczypiory pokazują krokusy
Nasze storczyki 16:14, 09 sty 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies