Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

Bogdzia 14:37, 09 sty 2012

Faktycznie- coś pięknego. Tylko realizowac.
abiko 14:41, 09 sty 2012

hortensje chyba u mnie nie urosną na tej skarpie, boję się, że nawet jak ją przekopię z dobrą ziemią to mogą nie dac rady, ale za to wiem, że spokojnie rośnie na niej kosodrzewina i kostrzewa sina. Berberys tez powinien dać radę więc może dać tam różnej wielkości berberysy?
Na modrzewie reaguję alergicznie nie, nie i nie
Ale zamiast tego posadzić tam wierzbę, którą mam już w innym miejscu, po prawej na górnym zdjęciu. Powinna chyba dać radę?
goniak 15:12, 09 sty 2012

Większość roślin z mojej propozycji poradzi sobie.
Z hortensją możesz zaryzykować, na razie jedną posadź, jakby co to przesadzisz w inne miejsce.
Wydaje mi się tylko, że ta skarpa jest zbyt stroma i trochę za wąska
Skoro i tak planujesz dowozić ziemię to przy okazji wymodeluj trochę tę skarpę aby złagodzić zejście i miejscami trochę ją poszerz. Uzyskasz wtedy ciekawszy efekt "fali".
Twoja skarpa jest o wiele dłuższa niz u Sebka, można zatem posadzić jeszcze inne rośliny, tawuły, berberysy czerwone większe, kępy liliowców, choinę kanadyjską Jeddeloh.
abiko 15:25, 09 sty 2012

No właśnie za dużo nie nawiozę, bo musiałabym wtedy murek powiększyć. Za bardzo też się nie da jej wypłaszczyć, bo wtedy między domem a skarpą robi się kiszka. Zrobię lepsze zdjęcia to może będzie lepiej widać. Stroma trochę jest, ale może uda mi się ją trochę wymodelować, tyle, że boję się ją ruszyć, aby mur od sąsiada nie padł.
Tawuły i berberysy jak najbardziej, choina chyba będzie jednak za duża mimo wszystko. Muszę skarpę zrobić taką w większości zimozieloną, bo jednak patrzę na nią z okna codziennie i wygląda tragicznie i podobnie będzie jak będą same byliby ( zimą oczywiście)
goniak 16:45, 09 sty 2012

Choina kanadyjska Jeddeloh to karłowa odmiana.
Na zdjęciu to ta spłaszczona, zielona poducha

Pszczelarnia 16:59, 09 sty 2012

Abiko, choina lubi wilgoć. Zdecydowanie. Na skarpie nie wytrzyma w dobrej kondycji.
goniak 17:09, 09 sty 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Abiko, choina lubi wilgoć. Zdecydowanie. Na skarpie nie wytrzyma w dobrej kondycji.

U mnie rośnie na lekkim podwyższeniu ale w ciężkiej, gliniastej ziemi i ładnie przyrasta
Natomiast zupełnie sobie nie radzi w piaszczystym, suchym podłozu
Pszczelarnia 17:20, 09 sty 2012

Acha, tak, podłoże warunkuje. Dolać zawsze można. Tylko, że ze skarpy spłynie?
Bogdzia 17:47, 09 sty 2012

U mnie taka sama choina rośnie na samym szczycie górki i nic się jej nie dzieje. Całkiem dobrze wygląda.
Syla 19:29, 09 sty 2012

Możesz sobie luknąć w te dwa wątki , może coś podpowiedzą ........

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=11

https://www.ogrodowisko.pl/watek/126-nauka-projektowania?page=12

na skarpę proponowałabym posadzić dużymi plamami przede wszystkim :

lawendę , szałwię omszoną, trzmielinę ,berberysy Admiration, Bogozam, Bagatelle, kosodrzewinę, choinę kanadyjską Jeddeloh, jałowiec sabiński Tamariscifolia, cyprysik groszkowy Filifera Aureovariegata, można posadzić również pęcherznicę kalinolistną Diabolo oraz Luteus. Luteusa podsadzić berberysem Bogozam a Diabolo berbersem Bagatelle lub Admiration . Takie luźne propozycje....

Mogą również plamami wystąpić niskie trawy .....