Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Gabriela 17:53, 09 sty 2012

Bogdzia napisał(a)
[

Tak, to są kosy, na pewno. Po cichutku tak przypuszczałam, ale myślałam że one odlatują na zimę. Nie znam ja się na ptakoniach.

A mlecze u nas dorodne, na naszej małopolskiej glinie nie do wyplenienia
Bogdzia 18:17, 09 sty 2012

Gabriela napisał(a)

[

Tak, to są kosy, na pewno. Po cichutku tak przypuszczałam, ale myślałam że one odlatują na zimę. Nie znam ja się na ptakoniach.

A mlecze u nas dorodne, na naszej małopolskiej glinie nie do wyplenienia

Dobrze myślałaś bo większośc odlatuje, ale częśc zostaje. Lekko nie mają zimą bo ziarenek nie lubią tylko właśnie owoce niektórych roślin, a jak śnieg był wysoki i zasypał to tylko resztki z kuchni na kompostowniku. W tym roku jak na razie nie mają źle.
Gabriela 19:22, 09 sty 2012

To prawda, że taka pogoda jest super dla nich. W poprzednie dwie zimy owoce róży w moim żywopłocie były wygryzione ( powinno być wydziobane) tak, że nie miałam czego zerwać do wianka na Boże Narodzenie, a w tym roku b. dużo jest całych. To znaczy że ptaki mają mnóstwo innego pożywienia i nawet nie ma co ich dokarmiać, bo sobie poradzą. U mnie dokarmianie nie wchodzi w grę ze względu na moje koty, nie chcę im dawać żywej przynęty. Jak powiesiliśmy kiedyś budkę na wierzbie, to trzeba ją było zdjąć bo jak wróble czy mazurki się wprowadzały, to koty prawie siedziały na dachu budki i niepokoiły ptaki. A stałymi mieszkańcami w moim ogrodzie są trzy sroki, mają w nosie moje koty. A może w dziobie?
Bogdzia 20:30, 09 sty 2012

Gabriela napisał(a)
To prawda, że taka pogoda jest super dla nich. W poprzednie dwie zimy owoce róży w moim żywopłocie były wygryzione ( powinno być wydziobane) tak, że nie miałam czego zerwać do wianka na Boże Narodzenie, a w tym roku b. dużo jest całych. To znaczy że ptaki mają mnóstwo innego pożywienia i nawet nie ma co ich dokarmiać, bo sobie poradzą. U mnie dokarmianie nie wchodzi w grę ze względu na moje koty, nie chcę im dawać żywej przynęty. Jak powiesiliśmy kiedyś budkę na wierzbie, to trzeba ją było zdjąć bo jak wróble czy mazurki się wprowadzały, to koty prawie siedziały na dachu budki i niepokoiły ptaki. A stałymi mieszkańcami w moim ogrodzie są trzy sroki, mają w nosie moje koty. A może w dziobie?

Koty i sroki wystraszą Ci skutecznie ptaki z ogrodu szczególnie w okresie lęgów, natomiast różę bardzo lubią dzwońce ale i inne ptaki też.
Gabriela 20:39, 09 sty 2012

No, nie jest tak żle - są sikorki, wróble, te kosy, nawet dzięcioł się pokazywał i inne też, takie do wróbli podobne, ale z zielonymi piórkami. Latem całe chmary siadają na trawie w poszukiwaniu żyjątek do jedzenia. Nie bardzo mają u mnie gdzie mieszkać z braku starych, większych drzew, ale wpadają z wizytą żeby się pożywiić ku obopólnej korzyści. Ogród spory to wszyscy się mieszczą.
Bogdzia 20:57, 09 sty 2012

Gabriela napisał(a)
No, nie jest tak żle - są sikorki, wróble, te kosy, nawet dzięcioł się pokazywał i inne też, takie do wróbli podobne, ale z zielonymi piórkami. Latem całe chmary siadają na trawie w poszukiwaniu żyjątek do jedzenia. Nie bardzo mają u mnie gdzie mieszkać z braku starych, większych drzew, ale wpadają z wizytą żeby się pożywiić ku obopólnej korzyści. Ogród spory to wszyscy się mieszczą.

Te do wróbli podobne to właśnie dzwońce. To bardzo się cieszę że jakoś współżyją bo koty wiadomo -polują a sroki wyjadają jaja i pisklęta. Drobne ptaki wolą bardziej bezpieczne miejsca, ale w dużym ogrodzie pewnie wszystko da się pogodzic.
Bogdzia 10:10, 10 sty 2012

A u mnie dziś w nocy spadł śnieg.

Bogdzia 10:14, 10 sty 2012

hanka_andrus 10:24, 10 sty 2012

Zrobiło się pięknie!Wieczorem u mnie tez było biało,a teraz.....po śniegu nawet wspomnienie nie zostało......
Pszczelarnia 10:31, 10 sty 2012

Bogdzia napisał(a)
A u mnie dziś w nocy spadł śnieg.

I pewnie jest bardzo cicho w ogrodzie.

Bogdziu a w tle między ogrodem ozdobnym a ogrodem leśnym jest wysoki żywopłot. Z czego on jest? W zimie widać urodę pięknego ogrodu. Piękna masa roślinności i szeroka alejka spacerowa. Bardzo dostojnie.