Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 08:58, 09 sty 2012

shrekol napisał(a)
oby jak najszybciej do wiosny i ogrodowych odwiedzin

Jak tak dalej pójdzie to spotkanie może byc dużo wcześniej niz planowaliśmy.Wiele osób pokazuje że u nich już prawie wiosna.
Bogdzia 09:01, 09 sty 2012

arcobaleno napisał(a)
U nas jakoś mało ptaków się kręci, karmniki wystawione (ale w nich tylko okruchy - nie znam się na dokarmianiu ) ale zimy w zasadzie nie ma, więc chyba sobie nieźle radzą bez naszej pomocy

Marto nie dawaj ptakom chleba . On nawet z powietrza bierze wilgoc i prędko pleśnieje. Jak dasz słonecznik to na pewno ptaki się skuszą choc faktycznie jeszcze dużo owoców na drzewach.
Bogdzia 09:03, 09 sty 2012

Dzidka napisał(a)

Pan zięba śpiewa i patroluje swoje terytorium

Jaka szkoda, że do mnie nie zawitał.

Dzidka, obiecuję -pod koniec miesiąca i do Ciebie przyleci i zaśpiewa pan zieba. Tylko go dobrze wypatruj.
Bogdzia 12:19, 09 sty 2012

Ostatnio na Ogrodowisku modne są kolaże. Dotąd ich nie przedstawiałam ale dziś dwa wstawię. Pierwszy przedstawia porę roku, która teraz powinna byc ale jej nie ma i chyba już nie będzie, a drugi porę roku na którą tak bardzo czekamy i pewnie już niedługo będzie.

To co? Nadal na nią czekamy?
Gabriela 16:10, 09 sty 2012

Mój Boże, ja nie czekam na zimę, wcale. Cudowne dmuchawce, u mnie za płotem cała łąka z kwitnącymi mleczami, a potem z dmuchawcami. Nigdy nie zrobiłam im zdjęcia.

Czy mogłabyś mi pomóc odgadnąć jakie ptaszki pałaszują u mnie owoce ognika? Nie mam zdjęcia, ale już drugi dzień przylatują dwa spore egzemplarze, mają czarne pióra i jakrawożołte dzioby.
Czytałam w grudniowych "Ogrodach", że ptaki niechętnie jedzą owocki ognika. Akurat! Wokół mają pełno owoców róż, głogów a wybierają te pomarańczowe ogniki.
marzena 16:20, 09 sty 2012

świetne te ptaki zwabione przez Ciebie przysmakami... no, sporo im tych smakołykow dostarczasz
zima i dmuchawce... biel i ...biel

maria_kalino... 16:34, 09 sty 2012

Gabriela, te ptaki to są kosy. Do mnie też przylatują na ognikowe jagody. Mam wrażenie, że się nawet ze mną zaprzyjażniły. Wejdż na mój wątek, tam wkleiłam między innymi fotki kosa na ogniku. Pozdrawiam.
Bogdzia 17:29, 09 sty 2012

Gabriela napisał(a)
Mój Boże, ja nie czekam na zimę, wcale. Cudowne dmuchawce, u mnie za płotem cała łąka z kwitnącymi mleczami, a potem z dmuchawcami. Nigdy nie zrobiłam im zdjęcia.

Czy mogłabyś mi pomóc odgadnąć jakie ptaszki pałaszują u mnie owoce ognika? Nie mam zdjęcia, ale już drugi dzień przylatują dwa spore egzemplarze, mają czarne pióra i jakrawożołte dzioby.
Czytałam w grudniowych "Ogrodach", że ptaki niechętnie jedzą owocki ognika. Akurat! Wokół mają pełno owoców róż, głogów a wybierają te pomarańczowe ogniki.

Myślę Gabrysiu że w tym roku zrobisz zdjęcia mleczy i dmuchawców bo są piękne. Jeśli masz je za płotem to Ci współczuję bo te które dziś zamieściłam też są za płotem mojego najbliższego sąsiada, co niestety przysparza mi sporo pracy. Co do ptaków zjadających owoce ognika to tak jak napisała Marysia są to kosy. U mnie ognika nie ma ale z Twojego opisu to na pewno one. Zamieszczam zdjęcie.

Bogdzia 17:31, 09 sty 2012

marzena napisał(a)
świetne te ptaki zwabione przez Ciebie przysmakami... no, sporo im tych smakołykow dostarczasz
zima i dmuchawce... biel i ...biel

No spostrzegawcza jesteś Marzenko. Fakt ..biel i biel ( a ja tego nie zauważyłam). Pozdrawiam.
Bogdzia 17:34, 09 sty 2012

maria_kalinowska napisał(a)
Gabriela, te ptaki to są kosy. Do mnie też przylatują na ognikowe jagody. Mam wrażenie, że się nawet ze mną zaprzyjażniły. Wejdż na mój wątek, tam wkleiłam między innymi fotki kosa na ogniku. Pozdrawiam.

Dzięki Marysiu że odpowiedziałaś Gabrysi . Masz rację kosy chyba najmniej się boją ludzi i najbliżej nich chodzą, a chyba nawet poznają stałych bywalców ogrodu.