Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 13:35, 26 lip 2020

Do góry
Anusia napisał(a)
Ela ja lubię taki busz jak jest u Ciebie. Fakt, że potem masz więcej pracy. Wiadomo. Ciekawa jestem czy taka tężnia w ogóle coś daje. Nie znam się na tym ale jakaś taka mikro. Za to pole z przetacznikiem bajeczne! Doceniam jak nigdy dotąd dary natury.
Udanego wypoczynku życzę.

Aniu tez kiedyś nie za bardzo dostrzegałam co rośnie. Ot taki sobie rzut okiem.
Teraz chodzę i na każdą roślinę zaglądam. Ląka przetaczników przepiękna z żółtymi kolorami. Chyba zrobie sobie obraz już mówiłam eM aby mi zrobił taką dużą fotę.

Jadę jutro więc jestem przy pakowaniu. Najgorsza robota, aby czegoś nie zapomnieć wiesz jak to jest z naszymi dziećmi.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 13:29, 26 lip 2020

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Takie ciekawostki znalazłam na temat koleusów

„Koleus nie znosi bezpośredniego nasłonecznienia – szybko zamiera”

„Bezwzględnie wymagają stanowiska słonecznego, inaczej natychmiast się wyciągają i tracą ubarwienie".
U Ciebie posadzone razem z hostami ,więc chyba w miejscu niezbyt nasłonecznionym?

Aniu ja nie raz trafiam na takie niedorzeczności. Teraz ostatnio byłam w temacie jeżówek, każdy o wymiarach inaczej pisze.
Moje rudbekie wysiane miały mieć wysokość ok. 60 cm a mają ponad metr. Widzisz to wszytko zależy od ziemi.
Jeżeli chodzi o Koleus (ja nazywam kolorowa pokrzywa) różnych miejscach mam posadzone w cieniu i w słońcu i różnie rosną najlepiej te w dobrej ziemi.
Te z hostami mają dopiero popołudniu słońce.
Mój ogrodowy pamiętnik 09:40, 26 lip 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Agata

Werbena raz posiana w ogrodzie będzie w nim zawsze rosła.
Werbena się wysiewa i nasiona wschodzą wiosna. U mnie jest każdej wiosny zatrzęsienie. W zeszłym roku przesadziłam werbene do donicy i przechowywałam w zimnym pomieszczeniu.
Więc jednakowo rosła z siewkami jedyna różnica, że wyrosła bardzo gęsta. Ale śmiało można ją przechowywać w domu..

Pozdrawiam

U mnie z siewkami jest problem bo ja wszystko wiosną wyrywam a werbenę mogę nie rozpoznać. Musiałabym tak jak ty zimować w doniczce albo liczyć, że będzie łagodna zima.
Jest niesamowita i chcę ją mieć.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:45, 25 lip 2020

Do góry
Witam Aniu

Nadmorskie miasteczka wszystkie ładne. Architektura wspaniała czerwone dachy z dachówki.

Aniu masz dużo werbeny on jednak najładniej wygląda jak jest jej dużo jest gęsta.
Ja w tym roku dużo siewek wyrzuciłam część dobrze rośnie a jakie wysokie.
Też jadę na urlop w poniedziałek wykanczam jeszcze co nie co aby po przyjeździe nie wejść w kierat.

Jutro pakowanie

Pozdrawiam

Ela Frombork jest bardzo klimatyczny, gdzie się nie odwrócisz jakaś baszta, stare kościoły oraz budynki. Uwielbiam takie klimaty.
Tak o taki efekt jak piszesz zabiegam. To pierwszy sezon gdy werbena u mnie przezimowała. Z każdym sezonem uczę się czegoś nowego.
Wam też życzę udanego wypoczynku. Buziaki :*

Mój ogrodowy pamiętnik 23:30, 25 lip 2020

Do góry
Witam Agata

Werbena raz posiana w ogrodzie będzie w nim zawsze rosła.
Werbena się wysiewa i nasiona wschodzą wiosna. U mnie jest każdej wiosny zatrzęsienie. W zeszłym roku przesadziłam werbene do donicy i przechowywałam w zimnym pomieszczeniu.
Więc jednakowo rosła z siewkami jedyna różnica, że wyrosła bardzo gęsta. Ale śmiało można ją przechowywać w domu..

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:20, 25 lip 2020

Do góry
Dzisiaj piękna pogoda,ale komary dalej tną więc siedzenie na dworze raczej się nie da.

Warto wiedzieć

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:10, 25 lip 2020

Do góry
Witam Aniu

Nadmorskie miasteczka wszystkie ładne. Architektura wspaniała czerwone dachy z dachówki.

Aniu masz dużo werbeny on jednak najładniej wygląda jak jest jej dużo jest gęsta.
Ja w tym roku dużo siewek wyrzuciłam część dobrze rośnie a jakie wysokie.
Też jadę na urlop w poniedziałek wykanczam jeszcze co nie co aby po przyjeździe nie wejść w kierat.

Jutro pakowanie

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 09:26, 24 lip 2020

Do góry

Koniecznie musisz pryskać i zwalczyć mączniaka on żeruje na liściach opadłych później przez zimę bo pewnie nie wygrabiasz jest też na łodygach i wiosna przy najbliższej okazji znowu zaczyna wychodzić i osłabiać azalie.
Też kiedyś miałam.maczniaka, ale go wytepilam. Co nie oznacxa, że może przywędrować.

U mnie w tym roku problem z różami złapały niektóre czarna plamistość. I trzeba pryskać. Pogoda deszczowa i to powód.

Byłam dzisiaj w sąsiedniej szkółce mają piękne jeżówki, ale nie napisałam się niech najpierw te co posadziłam urosną.

Pozdrawiam

A możesz napisać jak go wytępiłaś? Ja znalazłam tylko żeby roztworem z mleka pryskać.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:18, 23 lip 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Elu masz rację bo jakoś tak już machnęłam ręką na tego mączniaka na azaliach bo jest co roku a może trzeba by było pomyśleć co zrobić żeby go nie było.
Tylko Schneegold ma zdrowe liście reszta wygląda brzydko latem.
Muszę poszukać przepisu.

Koniecznie musisz pryskać i zwalczyć mączniaka on żeruje na liściach opadłych później przez zimę bo pewnie nie wygrabiasz jest też na łodygach i wiosna przy najbliższej okazji znowu zaczyna wychodzić i osłabiać azalie.
Też kiedyś miałam.maczniaka, ale go wytepilam. Co nie oznacxa, że może przywędrować.

U mnie w tym roku problem z różami złapały niektóre czarna plamistość. I trzeba pryskać. Pogoda deszczowa i to powód.

Byłam dzisiaj w sąsiedniej szkółce mają piękne jeżówki, ale nie napisałam się niech najpierw te co posadziłam urosną.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:08, 23 lip 2020

Do góry

Dorotko pięknie wyglądasz jak dobrze ci z tym bukietem.
Wchodząc na twój wątek myślę co ty znowu wymysliłaś. Jak ja bym chciała mieć takie kompozycje kwiatowe, bukiety, wieńce.
Zagłądam na twój porządeczek w altanie u mnie to Sodoma i Gomoria ciągle bałagan teraz. Inna sprawa, że nie jesteśmy w stanie tam siedzieć ze względu na komary. Tak masz czysto u mnie to przechowalnia roślin.

Tyle lilii pięknych. Posadziłam w tym roku dosyć sporo lilii ale część mi coś zjadło jak wychodziły z ziemi. To samo miałam z daliami.

Pozdrawiam
Dziękuję Elu za tyle miłych słów, u mnie też pełno komarów. Zapalam świece w altanie nawet w dzień, wtedy komary uciekają. Od świec dymnych na komary boli mnie głowa, ale te zwykłe mogą się palić.
W przyszłym roku raczej nie rzucę się na surfinie, zmarniały mi od deszczów mimo tego, że je chowałam do altany. Przez dużą ilość donic też robił się bałagan w altanie. Mam dość problematycznych roślin.
Pozdrawiam

Mój ogrodowy pamiętnik 10:04, 23 lip 2020

Do góry

Elu masz rację bo jakoś tak już machnęłam ręką na tego mączniaka na azaliach bo jest co roku a może trzeba by było pomyśleć co zrobić żeby go nie było.
Tylko Schneegold ma zdrowe liście reszta wygląda brzydko latem.
Muszę poszukać przepisu.
Dębowe zakątki 07:27, 23 lip 2020

Do góry

Też mam taką, posadziłam i inne, ale coś nie za bardzo wychodzą z ziemi takie mikre. Czerwone, różowe, białe wszystkie ładne na tle ciemnych liści.
Czekam na dalie kołnierzykowe. Też bardzo ładne

Aniu bardzo kolorowo u ciebie. Lilie piękne, u mnie trochę opóźnienia ale nie mam ich za dużo mają dużo pąków. Za to lillie drzewiastą mam już bardzo wyrośniętą ok. 1,5 metra. Ale jak zwykle będzie kwitła jak mnie nie będzie.
Jeszcze chciałam odnośnie trawy Memory bardzo szybko rośnie. Mam 2 sezon i bardzo urosła.

Mój eM mówi, że bedę żyła i żyła bo masz pasję ogrodową.

Pozdrawiam

Dalie z ciemnymi listkami mam 2. Ciekawe i inne.Zawsze coś innego, nowego.
Kołnierzykową miałam 1.Ale nie wiem czy już kwitnie.
Elu, kolorowo to ja lubię.
Lilie kocham .Azjatki juz przekwitły i przeważanie teraz kwitną różne drzewiaste .A pachną z daleka cudnie
To twoje drzewiaste porosły wielkie. Może rożne. Ale też powyżej 1 m.

O to dobre wieści piszesz o trawie Memory.
Marzy mi się nad stawem. Może na drugi rok.
Najważniejsze to żyć w spokoju i zdrowiu.A pasja ogrodowa dodaje sił , energii i skrzydeł i radości

Ogród kwiatowy 23:47, 22 lip 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Wiolu pięknie lubie wpadać patrząc na tak ukwiecone rabaty. Może i ja się doczekam koloru zaczynam byliny kupować więc jest nadzieja.

Wszystko ładne

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 23:26, 22 lip 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Kismet Red ma około 60 cm. Kolor obłędny ale ma problem z przebarwieniami na liściach i pąkach i nie wiem co to jest. W zeszłym roku też to miała. Może jakaś wada fabryczna .
Komórka wariuje przy tym kolorze.

Piękna jest - mam Kismet intens orenge, delicious candy, delicious nougat i pompon. Kupiłam w tym roku sporo sadzonek jeżówek zobaczę co z tego wyjdzie . Może przeżyją zimę. W każdym razie trzeba będzie je osłonić.
Bardzo mi się podoba ta żółta, ale jak piszesz, że traci kolor jaśnieje.

A dlaczego masz mączniaka na azaliach. Trzeba opryskać po kwitnięciu np. wyciągiem z grejfruta z dodatkiem mydła potasowego.
Dokładny przepis poszukaj. Kiedyś tak robiłam.
ładnie wszystko się rozrasta zaglądam dzisiaj ogrody,

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:35, 22 lip 2020

Do góry

Dorotko pięknie wyglądasz jak dobrze ci z tym bukietem.
Wchodząc na twój wątek myślę co ty znowu wymysliłaś. Jak ja bym chciała mieć takie kompozycje kwiatowe, bukiety, wieńce.
Zagłądam na twój porządeczek w altanie u mnie to Sodoma i Gomoria ciągle bałagan teraz. Inna sprawa, że nie jesteśmy w stanie tam siedzieć ze względu na komary. Tak masz czysto u mnie to przechowalnia roślin.

Tyle lilii pięknych. Posadziłam w tym roku dosyć sporo lilii ale część mi coś zjadło jak wychodziły z ziemi. To samo miałam z daliami.

Pozdrawiam
Dębowe zakątki 22:12, 22 lip 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dziękuję.
Ale to prawda, KWIATY ZAWSZE NAM POPRAWIAJĄ HUMOR.
Nie tylko jeżówki rozkwitają dalie też

Też mam taką, posadziłam i inne, ale coś nie za bardzo wychodzą z ziemi takie mikre. Czerwone, różowe, białe wszystkie ładne na tle ciemnych liści.
Czekam na dalie kołnierzykowe. Też bardzo ładne

Aniu bardzo kolorowo u ciebie. Lilie piękne, u mnie trochę opóźnienia ale nie mam ich za dużo mają dużo pąków. Za to lillie drzewiastą mam już bardzo wyrośniętą ok. 1,5 metra. Ale jak zwykle będzie kwitła jak mnie nie będzie.
Jeszcze chciałam odnośnie trawy Memory bardzo szybko rośnie. Mam 2 sezon i bardzo urosła.

Mój eM mówi, że bedę żyła i żyła bo masz pasję ogrodową.

Pozdrawiam
Ogród Muszelki 13:16, 22 lip 2020

Do góry
Muszelka pewnie szczyty gorskie zalicza, chociaż wirus wszystkie plany krzyżuje.

Pozdrawiam
Anna i Ogród 04:38, 22 lip 2020

Do góry

Nie chcę chwalić żeby nie zapeszyc. 2 lata temu pochwaliłam się moimi i za 2 dni dostały białej zarazy.
Ale to prawda urodzaj jak nigdy też tak mam. Podobno borówki amerykańskiej też zatrzęsienie.
U ciebie wszystko szaleje. Zobacz nie dawno pisaliśmy o białej gaurze że wysoka a ona widzę na focie W już prześcignęła hortensje. Piękne są bardzo gęste i dużo kwiatów mają.
Moja jest luźniejsza ale za to wysoka.
Jakie ładne jeżówki takie stadko. Może u mnie w przyszłym roku będą tak kwitly
Aniu a jak z pomidorami u ciebie bo u mnie zaraza przyszła nawet do tunelu.
Nie chcę się wtrącać bo to nie moja uprawa tylko syna i eMa ogrodnicy.

Pozdrawiam

Winorośl może złapać nam mączniaka. To się zdarza co jakiś czas. Na razie u nas jest okej. Liczę że zdążymy co nie co zjeść.

Te hortensje co rosną z gaura są b.niskie. Nie mają metra nawet. W tym miejscu mają za dużo słońca i słabo się rozrastają. Mimo wszystko są jeszcze widoczne więc może tak być. Za hortkami wsadziłam jeszcze przetacznikowca i też białego.
Anna i Ogród 23:00, 21 lip 2020

Do góry
Ponieważ 2 razy kliknąłam mój wpis trzeba było wykasować.
Poszłam jeszcze zobaczyć widzę, że masz krwiściąg posiałam w tym roku, ale nie wiem gdzie. Trzeba czekać do przyszłego roku.

Zasiałam też Ostrózki i naparstnice coś tam wzeszło ale nie wiem co jest co.
Komary nadal żerują na ludzkim ciele nawet w dzień więc praca ciężka przez to oganianie.

Zajrzę znowu pa
Anna i Ogród 22:59, 21 lip 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Winorośle oszalały w tym roku z owocowaniem

Nie chcę chwalić żeby nie zapeszyc. 2 lata temu pochwaliłam się moimi i za 2 dni dostały białej zarazy.
Ale to prawda urodzaj jak nigdy też tak mam. Podobno borówki amerykańskiej też zatrzęsienie.
U ciebie wszystko szaleje. Zobacz nie dawno pisaliśmy o białej gaurze że wysoka a ona widzę na focie W już prześcignęła hortensje. Piękne są bardzo gęste i dużo kwiatów mają.
Moja jest luźniejsza ale za to wysoka.
Jakie ładne jeżówki takie stadko. Może u mnie w przyszłym roku będą tak kwitly
Aniu a jak z pomidorami u ciebie bo u mnie zaraza przyszła nawet do tunelu.
Nie chcę się wtrącać bo to nie moja uprawa tylko syna i eMa ogrodnicy.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies