Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Koszt założenia 300 m2 ogrodu 23:37, 18 paź 2011

Do góry
Koszt założenia ogrodu o powierzchni 300 m2 zależy od tego, co tam jest zaprojektowane.

Jeśli pokażesz projekt i listę roślin, postaram Ci się to przybliżyć.

Możesz wydać 5 tys, 10 tys. ale też 50 tys.
A możesz zrobić tylko trawnik z siewu za 200 zł plus własna praca.
Ogród zmyślony 23:06, 18 paź 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
Zobaczymy jak będzie, za wcześnie żeby wyrokować. Oprócz roszady nasadzeń będzie jeszcze dorzucanie ziemi i przesadzanie większych drzewek. Pewnie katalpa pójdzie gdzieś na bok i w bardziej zaciszne stanowisko.
A ze mną to problem jest taki, że wcale nie jestem pewna, czy będe umiała odwzorować projekt, ja się gubię z odległościami w rzeczywistości i często wychodzi mi zupełnie inaczej niż chciałam, albo brakuje rabaty, żeby zamknąć kompozycję, albo odstępy za duże, to za małe. Wszystko będę z miarką musiała robić

Ale masz tam wypisane ilości roślin

Będzie dobrze

Ogród zmyślony 23:04, 18 paź 2011

Do góry
Zobaczymy jak będzie, za wcześnie żeby wyrokować. Oprócz roszady nasadzeń będzie jeszcze dorzucanie ziemi i przesadzanie większych drzewek. Pewnie katalpa pójdzie gdzieś na bok i w bardziej zaciszne stanowisko.
A ze mną to problem jest taki, że wcale nie jestem pewna, czy będe umiała odwzorować projekt, ja się gubię z odległościami w rzeczywistości i często wychodzi mi zupełnie inaczej niż chciałam, albo brakuje rabaty, żeby zamknąć kompozycję, albo odstępy za duże, to za małe. Wszystko będę z miarką musiała robić
Ogród zmyślony 22:56, 18 paź 2011

Do góry
Jak jest projekt to już masz wszystko

A ogród założysz sama - jak Sylwia - no może z małą pomocą
Ogród zmyślony 22:07, 18 paź 2011

Do góry
Zobaczymy co będzie. Z pewnością będzie projekt, echhh
Ogród zmyślony 18:40, 18 paź 2011

Do góry
Myszorek ja też bym w pracy nie mogła wysiedzieć jak by taka super firma robiła mi rewolucję w ogrodzie świetne fotki, ciekawy projekt wiadomo czyj
Za szeregówką u Suiki 12:58, 18 paź 2011

Do góry
ciekawy i warty wypróbowania projekt
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:33, 18 paź 2011

Do góry
Witajcie wszyscy ponownie!

Bardzo, ale to bardzo dziękuję Wam za tak ciepłe przyjęcie!
Postaram się odpowiedzieć wszystkim w miarę możliwości - jeśli kogoś lub coś pominę - z góry przepraszam, to pierwsze forum w moim życiu.

No narzekam na ten mój ogród i narzekam, bo mam dwie podstawowe wady - jestem pesymistką, a do tego perfekcjonistką. Chciałabym, żeby wszytko (nie tylko w ogrodzie) było zbliżone do ideału. Paskudny charrrakterek . Ale stąd wziął się styl mojego ogrodu - prosty, geometryczny i nowoczesny. Przy tym na pewno chcę pozostać.
A propos altany - muszę ją trochę usprawiedliwić. Nawiązuje kolorem do kolorów domu i otoczenia (podbitki, okien, mebli tarasowych z technorattanu, placu zabaw dzieci), a jej dach też nawiązuje do dachu domu. Wkleję więcej zdjęć na potwierdzenie tych słów. Ale w razie czegokolwiek, to wydaje mi się, że zmiana dachu w altanie nie jest bardzo skomplikowana ani kosztowna. A wydawało nam się z moim M.,że zaprojektowaliśmy sobie taką nowoczesną altanę . Za to ogrodzenie kolorem chyba nie pasuje do tej reszty, bo jest jasnoszare (każdy inny kolor wydawał nam się zbyt rzucający w oczy).
Danusiu - oczywiście że widziałam te cudne, nowoczesne altany-pawilony prezentowane na Chelsea Flower Show - tylko zastanawiam się czy w ogóle pasowałyby do mojego domu i całego wiejskiego otoczenia? Może za parę lat, jak rośliny podrosną i nie będzie na działce tak "łyso"?

Danusiu, co do rabat przy wejściu do domu, na pierwszym zdjęciu, obie są symetryczne, tylko ta długa ciągnąca się od bramy wjazdowej jest beznadziejna, bo "fachowcy" wykonali podjazd niezgodnie z projektem. Wizualnie jej nieciekawy kształt podkreśla jeszcze brak innej rabaty, która miała to wszystko optycznie "wyprostować". Póki co nie wystarczyło nam czasu i pieniędzy na jej założenie, ale wiem, że jest niezbędna. W Was moja nadzieja!!!!

Część ogrodu miała być według projektu oddzielona i ta druga - bardziej dzika, z łąką kwietną, już mniej "nowoczesnymi" nasadzeniami przestała nam się podobać zanim zdążyliśmy wprowadzić projekt w życie.

W wolnej chwili sporządzę za przykładem innych forumowiczów mapkę mojego ogrodu, tylko pewnie trochę mi to zajmie.

Ponieważ odwiedzam Wasze ogrody i śledzę wpisy od dawna, czuję się jakbym Was znała od wieków. Więc każdego ogrodowiskomaniaka który będzie w pobliżu północnych rejonów Wrocławia serdecznie zapraszam!

Jeszcze parę zdjęć:

na obsadzenie tych dwóch jasnych prawie kwadratów też nie mam pomysłu

klomb z wrzosami: jedyne miejsce w moim ogrodzie, gdzie roślinki nie są posadzone "pod sznurek"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 00:24, 18 paź 2011

Do góry
Witaj
Skąd my to znamy? Metoda prób i błędów jest wśród nas powszechna. Muszę przyznać, że w moim przypadku to bardzo kosztowna metoda. Gdybym miała zaczynać od nowa poprosiłabym o projekt profesjonalistę. Oszczędność pieniędzy i czasu. Sądząc po Twoim ogrodzie, chyba byłaś tu wcześniej ode mnie
Pozdrawiam Cię serdecznie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 00:11, 18 paź 2011

Do góry
Witajcie wszyscy ogrodowiskomaniacy!
Moja ogrodowa historia wcale nie będzie oryginalna - napierw budowa domu, potem tworzenie ogrodu metodą prób i błędów, a potem cudem znalezione Ogrodowisko. Przy czym kolejność tych dwóch ostatnich powinna być odwrotna. Niestety nie była . A finał jest taki, że jestem szczęśliwą posiadaczką dużego ogrodu, który mnie przerósł, z którego absolutnie nie jestem zadowolona, a finanse, jakie były na ten cel przeznaczone - wydane. Skądś to znacie?

Obserwuję bacznie Ogrodowisko i Wasze ogrody na forum już od roku, niestety do tej pory nie miałam odwagi pokazać mojego ogrodu i prosić o pomoc, bo jestem taka "Zosia Samosia" i wciąż się łudziłam, że sama sobie poradzę z moim ogrodem. Niestety, mój ogród mnie przerósł. Wszystko zaczęło się prawie dobrze (ale jak wiecie "prawie" czyni wielką różnicę). Zamówiłam projekt ogrodu u architekt krajobrazu, przedstawiłam jej swoje oczekiwania, możliwości finansowe - ale jak każdy totalny laik wybierałam rośliny głównie na wygląd.

Owszem projekt nie był najgorszy - ale w praktyce posłużył nam do wytyczenia kszałtów klombów, nawierzchni brukowanych i częściowo oświetlenia, natomiast zaproponowane rośliny w niewielkim stopniu. Drugim kardynalnym błędem było to, że nie podzielilismy dużej 45 arowej działki, tylko postanowiliśmy zagospodarować całość, bo przecież "zawsze marzyliśmy o dużym ogrodzie". Życie szybko zweryfikowało nasze senne marzenia! Podobnie jak umiejętności i "fachowość" firmy zakładającej część naszego ogrodu. Ale chyba największym problemem jest brak czasu na pielęgnację tak dużego ogrodu, zwłaszcza, że część nie jest zagospodarowana i tak po kawałku go "dorabiamy". Oboje z mężem pracujemy zawodowo, mamy dwójkę dzieci w wieku wczesnoszkolnym i choć poświęcamy naszemu ogrodowi dosłownie każdą wolną chwilkę, to i tak nie jesteśmy zadowoleni z efektów. Jak tak czytam Wasze wypowiedzi na forum, to zastanawiam się czasem, czy np. dla Syli lub Bogdy doba ma też tylko 24h . No a jak jeszcze człowiek wejdzie na realizację "Ogrodu z lustrem", to najpierw ma ochotę wzdychać co chwilkę wow!, a potem pozostaje pochlipać - dlaczego ja tak nie mam????

No i właśnie dlatego powstał ten wątek - czas zmienić mój ogród! Zabrzmiało trochę śmiesznie - ogród ledwo zaczęty (a dokładnie maj 2010), jeszcze niedokończony, non stop coś w nim przesadzamy, dosadzamy - a już chcemy zmieniać! Ale kiedyś trzeba wreszcie pójść po rozum do głowy - nie ma sensu zmieniać ogrodu bez konkretnego planu, bo tylko się narobimy jak koń za pługiem, a efekt i tak niezadowalający. Zwłaszcza, że należę do tych niecierpliwych i chcę mieć piękny ogród od zaraz, dlatego m.in.staram się kupować duże rośliny.

A kto dotrwał do tego miejsca mojej przydługawej historii , to może jeszcze znajdzie odrobinę cierpliwości i zerknie na zdjęcia (tak, tak, nie mylicie się - bukszpany i inne kulki inspirowane Ogrodowiskiem):

Projekt ogrodu-potrzebna pomoc :) 23:36, 17 paź 2011

Do góry
Chętnie wszyscy pomogą Na pierwszy rzut oka to zbyt monotonnie ten projekt wygląda - mam na myśli te thuje (?) z trzech stron i ta prosta rabata wzdłuż całej długości działki - lepiej to zmienić
Projekt ogrodu-potrzebna pomoc :) 23:29, 17 paź 2011

Do góry
Witam wszystkich serdecznie!
Przypadek sprawił,że trafiłam na Wasze forum i nie żałuję.Z samych opisów i porad już mam kilka fajnych pomysłów jak urządzić mój ogród.Budowa domu mocno nadwyrężyła domowy budżet i postanowiłam,że sama zrobie projekt ogrodu i nawierzchni.Prosiłabym jednak o kilka porad.Pomożecie?
pozdrawiam Gosia
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:52, 16 paź 2011

Do góry
ewalm w listopadzie powinnam miec wolną chwilkę to poprawię ten projekt i odpoiwem na Twoje pytania. Teraz bez szans-całkoity brak czasu. Limka musze wtedy tez obejrzeć Twój wątek.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:23, 15 paź 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
eee, fajnie ! nie ma to jak własny, ciasny czy nie ciasny!oby się ekipa spisałą a reszta jakos pójdzie!

Projekt robiłaś na zamówienie?ciekawi mnie jak będzie wyglądał domek!rob tylko zdjęcia, po latach będziesz wspominac jka sie zmieniałopamiętam jak my chodzilismy po domu, wtedy jeszcze staly same bloczki a teraz kurze scieram w kątach

miłej budowya ogród to już szybciej powstanie, część już masz, nie jest źle

hej Bogda chciałabym mieć to już za sobą ) liczę, że wszystkie dobre moce będą z nami i że damy radę Tobie fajnie, bo już pracujesz nad ogrodem
Wszystko jest dokumentowane ku pamięci dla potomnych jak mama z tatą dom budowali
A o domu pogadamy zimą
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:02, 15 paź 2011

Do góry
eee, fajnie ! nie ma to jak własny, ciasny czy nie ciasny!oby się ekipa spisałą a reszta jakos pójdzie!

Projekt robiłaś na zamówienie?ciekawi mnie jak będzie wyglądał domek!rob tylko zdjęcia, po latach będziesz wspominac jka sie zmieniałopamiętam jak my chodzilismy po domu, wtedy jeszcze staly same bloczki a teraz kurze scieram w kątach

miłej budowya ogród to już szybciej powstanie, część już masz, nie jest źle
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:38, 15 paź 2011

Do góry
Witam Panią .
Na zdjęciach wczesniejszych widziałem budowę wodospadu ogrodowego.
Czy ma panio do niego projekt?
Pozdrawiam
Ogród z wodospadem 20:38, 15 paź 2011

Do góry
witali2 napisał(a)
Witam,
Koniecznie potrzebuje projekt wodospadu.
Czy jest ktoś w stanie mi przesłąć ?
Będę bardzo wdzięczny .
Pozdrawiam

Wodospady robimy bez projektu, trzeba umieć układać głazy.

Także wiedza budowlana jest konieczna. Sam projekt nie załatwi sprawy, zwłaszcza gdy nie wiadomo jakie kamienie będą użyte.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:36, 15 paź 2011

Do góry
Witam wszystkich serdecznie .
Potrzebuję projekt wodospadu ogrodowego .
Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
Będę bardzo wdzięczny .
Pozdrawiam
Ogród z wodospadem 20:33, 15 paź 2011

Do góry
Witam,
Koniecznie potrzebuje projekt wodospadu.
Czy jest ktoś w stanie mi przesłąć ?
Będę bardzo wdzięczny .
Pozdrawiam
Ogród z lustrem 23:37, 14 paź 2011

Do góry
Świetny projekt,profesjonalna firma i najwyższy poziom wykonania, to też jest co podziwiać a piękno zachwyca - gratuluję Danusiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies