Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 20:25, 17 mar 2022

Do góry

Mój ogrodowy pamiętnik 20:24, 17 mar 2022

Do góry
To nie jest dobry pomysł czyścić tuje wiosną. Zdecydowanie to praca na jesień. Bo teraz szkoda na to czasu.
Połowę zrobiłam z grubsza ale do ideału daleko.

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 20:11, 17 mar 2022

Do góry
Wiosna rozkręca się u mnie bardzo powoli. W sumie nie narzekam bo gdyby teraz buchnęło a później przymroziło nie było by fajnie, a tak jest równowaga.

Za drzwiami do ogrodu... 20:03, 17 mar 2022

Do góry
anpi napisał(a)
To moje pomidorki i papryki.

Tu pomidory z drugiego siewu.

Piękne! Muszę przyznać, że moje nigdy tak ładnie nie wyglądały
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:50, 17 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ciachnęłam carexy ID.Ale najpierw Sarka musiała poleżeć sobię na carexach

Co te carexy mają!

Mój tam niestety też sika. Na drama! Bo to niestety amoniak, a nie azot…
To pierwsza rabata po wyjściu z domu, wiec hop i już leje :/
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:42, 17 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Przepiękna psa .
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:39, 17 mar 2022

Do góry

W ogródku Martki 19:36, 17 mar 2022

Do góry
Pierwszy pełnowymiarowy dzień w ogrodzie zaliczony!
Zaczęło się od spotkania oko w oko z sójką, która wylądowała 3 metry obok mnie.
Potem było już bardziej przyziemnie, ale spotkania z fauną miały kontynuację: spotkałam dwie biedronki oraz odkryłam pod świerkiem serbskim jamę średnicy ok. 15 cm. Hmmm... Co tam może mieszkać?...

Cudownie jest przeczesać wszystkie rabaty, odkryć budzące się rośliny, ale czasem też niestety pozimowe łodygi bez korzeni. Widzę, że budzi się gillenia, zawilce, niektóre jeżówki, gaury, wszędzie wyskakują ... chyba czosnki? Tyle nowości, że nie nadążam z euforią! Od 8 do 16 ciągnęłam na jednym bananie i kawie, tak mnie pochłonął ogród

Rękawice prawdę Ci powiedzą Te mówią, że pracowicie było To tzw. Tarciowe, dziś je testowałam, lepiej sprawdzają się do prac bardziej precyzyjnych, ale nie są tak miękkie, więc w pracy z narzędziami, trzonkami etc. wygrywają rękawice Magary. Przy okazji: zebrałam nasiona Penstemona 'Husker Red', spróbuję wysiać.

Efekty prac? Zadowalające i wręcz uszczęślwiające. Uprzątnięte wszystkie rabaty. Cięłam wszystko oprócz róż (te przycięłam jesienią), nawet hortensje dziś poleciały. Stan przed i po

Kancików a la Olciamanolcia czy Judith tu nie znajdziemy, ale nie frustrujemy się tym za bardzo, przynajmniej nie teraz

Oraz drugi ważny punkt: obcięłam szpaler ze świerków serbskich. To było wyzwanie tak potężne, że darowałam sobie rozpinanie sznurka, jest na oko i powiedzmy, że "lepiej niż było"

A było tak:

Kupa gałęzi do przerobienia, teraz wyciągniemy ze składziku kolejny sprzęt, rębaczek... Czy wcześniej warto gałęzie podsuszyć? Czy nie ma to znaczenia dla procesu zrębkowania? Nigdy tego jeszcze nie robiłam. Będzie dużo kompostu!

Plany na marzec? Wertykulacja + zdjąć darń na 2 rabatach (jedna to Desdemona, druga Princess Alexandra of Kent) i zamienić ścinki ze świerka na zrębki. To był cudny i bardzo wyczekiwany dzień!

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:35, 17 mar 2022

Do góry
Ciachnęłam liście ciemiernikom...
Teraz lepiej widać pąki i kwiaty

Zakwitł pierwszy ciemiernik orientalny
Bylinowa łąka 19:33, 17 mar 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Dla Agnieszki hortensja Hot Red. Zdjęcie z 7 listopada, więc już trochę liści zwiało.

To ogrodową czy bukietowa?
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:24, 17 mar 2022

Do góry
Cięcie żywopłotu cd.
Przycięłam górę i boki tutaj ...

Tutaj górę... na oko
Zostało mi cięcie boków...jutro znowu ciachnę kawałek

Ciachnęłam też żywopłocik cisowy...fajnie już zaczyna wyglądać

W ogródku Martki 19:02, 17 mar 2022

Do góry
Agatorku, ja na magnolie mam za mały ogród, wiosna z nimi bywa piękna, ale też bywa różnie. U Ciebie jest miejsce na wszelkie kolory Świetnie, że klony się przyjęły! Dziś zrobiłam zdjęcie obciętym gałązkom Sango Kaku i nie wygląda mi to na werticiliozę... może przemarzł? Obcięłam to co czarne i zobaczymy.

Wiolu, mam bodziszek żałobny Pheum i listki mu odpadają, owszem, za to stare pędy nie, sterczą takie patyczki i trzymają się mocno korzenia, musowo wszystko wycinać. Ten bodziszek chyba wcześnie startuje. W przyszłym roku będę cięła jeszcze w lutym. Razem z seslerią. Nożyc do trawy ostrych nie posiadam. Ale w innych okolicznościach byłyby zapewne dobrym patentem

Agatorku, Judith, czyli biurowe! Tak dziś zrobiłam i to był strzał w 10tkę  Dzięki! Uratowałyście moje rabaty Magaro, MartoCho, a krawieckie pewnie jeszcze lepsze! Długość ostrzy czasem może mieć znaczenie

Wiaan, o, przy stipie i kostrzewie też chwytasz za nożyce - to już wszystko jasne

Danusiu, patentów nigdy nie za wiele Stipy nie mam, ale chyba tylko "jeszcze nie" ten przyda się.

Edi75, życie goni, wiosna goni, wszystko goni, wątek goni

Magaro, nie chcę nikogo zniechęcać do książki, jestem bardzo ciekawa Twoich, Johanki i Magleski odczuć, piszcie szybko Książka nie jest zła, tu moim zdaniem wszystko zależy od potrzeb odbiorcy i jego rozeznania. Ogrodowisko nas jednak wyszkoliło (oraz dało wiele impulsów do dalszych poszukiwań).

Johanko, hej hej! Wybaczam, że pominęłaś butki mają obcasik i to coś dziś też miałam w nich tyrkę na szczęście mój urlop nie trwał tydzień a dzień i jutro do pracy Oranżerię już bym meblowała, upiększała (i szyby myła), no ale... posadzki brak. Nie można mieć zbyt wile szczęścia na raz

Haniu, dziękuję butki osładzają trudy prac wiosennych Nożyce dziś radziły sobie dla odmiany ze świerkami serbskimi, a moje mięśnie z nożycami Właśnie mój sekator świetnie radzi sobie z twardymi pędami, jak brzytwa, ale miękkie pędy to już go zamulają Straty są zawsze smutne, ale nie przywiązałam się jeszcze do kloników, by zapadać w żałobę. Wyobrażam sobie, że im dłużej mamy drzewa, tym dotkliwiej odczuwamy ich stratę.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:34, 17 mar 2022

Do góry
daredevil napisał(a)
Twojesady.pl rewelacja polecam

Co tam ciekawego zamówiłaś Karola?
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 17:57, 17 mar 2022

Do góry
Długo się wahałam, czy to zamieszczać. Ale co tam!

Moja ostoja 17:41, 17 mar 2022

Do góry
Dzisiaj podcinałam cyprysik groszkowy nana, bo rozrósł się zbytnio. Potem okazało się, że jego wnętrze jest zapchane suchymi łuskami i trzeba było je oczyścić. Bardzo żmudna robota
W efekcie zmienił nieco kształt.

Tak wyglądał po pierwszych wstępnych podstrzyżynach

Końcowy efekt, a może jeszcze nie ostateczny?

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:41, 17 mar 2022

Do góry
Twojesady.pl rewelacja polecam

W Dolinie Muminków 17:25, 17 mar 2022

Do góry
Coś z Nimi jest na rzeczy, bo koleżanka miała i słabo rosły, słabo kwitły- mam nadzieję że u Nas będą na targu w tym roku i będą też takie piękne. A tymczasem wiosna w ogródeczku....

Glina i zielsko 16:54, 17 mar 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
My też z całym sercem z Sonią .
Nie martw się będzie jadła. Mój Sasza kilka miesięcy temu tez miał operację....Zaklinowały mu się kamienie w przewodzie moczowym... W ostatniej chwili trafił na stół...Nie jadł przez pare dni a w domu wygladało jak w rzeźni....a On biedny z tego niejedzenia jak nasza szkapa.
Trzy lata temu zatruł się randapem ...miał paraliż prawej strony-być może przeszedł udar..., krzywy pysk i niedowład łapki. Choć bardzo chciał nie umiał jeść... tragedia
Ale już po wszystkim odzyskał formę. jak to mówią weterynarze"to pies-wyliże się" Buziaki przesyłamy

To też masz Psiurka po przejsciach. Nasza miala ropomacicze juz któryś raz ale tym razem zamknięte i trzeba było operowac. A pare lat temu miala raka piersi . Więc sie rozumiemy jak mało kto.;
Wode pije, chodzi, jest nadzieja.

W samym słońcu 16:51, 17 mar 2022

Do góry

Mam takie siewki groszku cukrowego i groszku pachnącego,czy więcej kiedy należy je uszczknąć?

Groszki pachnące jeszcze dosieje bo mało wzeszło.
Bawarka 16:50, 17 mar 2022

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies