Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 14:18, 26 sty 2012

Do góry
Missm26 napisał(a)

Martuś wiem że chciałas też oprócz fajnej prezentacji zapytac o porady . więc zobaczyłam ten jałowiec horyzontalny i myślę że to ten sam , który u mnie urósł na 2m szerokości i ok. 1 m wysokości . sprawdż dobrze co masz wsadzone - jesli pamiętasz odmiane , bo zagłuszy ci wszystko i nie dasz sobie rady z redukowaniem
Katalpa - Catalpa 14:06, 26 sty 2012

Do góry
....a tak katalpa wygląda zimą ...

Ogród w Tarnowie 14:01, 26 sty 2012

Do góry
madlen napisał(a)
Martku mam do Ciebie prośbę doradż mi czy jeżeli posadzę taką ścianę róż w tym miejscu ( te 6 uetersen i 2 shympatie ), to czy będę miała widok tak piękny zarówno do zew. strony tarasu jak i od środka - chodzi mi o to żebym ja siedząc na tarasie widziała taką ścianę róż , i teraz pytanie po której stronie je posadzić - może inaczej- czy pergolę dla nich dać od zewnątrz tarasu czy na zewnątrz - ale sie zagmatwałam , może zobacz zdjęcia i coś uda się mi wyjaśnić . Chodzi gł. o to pierwsze i drugie zdjęcie i ten bok tarasu

Uploaded with ImageShack.us

duduś

Uploaded with ImageShack.us

Madlen chyba się pomyliłaś co do osoby .Ścianę róż ma Rychie ,piękną ścianę.Ja mogę pomóc tylko taką wiedzą ,że wszystkie kwiaty lgnął do światła ,a już na pewno róże .Jak zdecydujesz się na zewnątrz czy wewnątrz altany i tak będzie co podziwiać i czuć.Jak z boku będzie ta ściana to coś ci w oczy się rzuci Trochę żartuje,ale fachowiec ze mnie żadny ja tylko tak sobie myślę Pozdrawiam Zapytaj właściciela wątku
Ogród - kompozycje w większości z iglaków i innych zimozielonych 13:58, 26 sty 2012

Do góry
Nasz ogród właśnie w większości jest iglakowy,a to za sprawą naszej kolekcji

Pozdrawiam Marzena

Kubusiowo 13:53, 26 sty 2012

Do góry
Oj oj oj ja wszędzie lukam a tu impreza ..... Gosiek , wszystkiego co najlepsze dla Ciebie !!!

Katalpa - Catalpa 13:45, 26 sty 2012

Do góry
Moja Catalpa bignonioides 'Variegata

Nigdy nie okrywałam jej na zimę.
W ubiegłym roku zapytałam o okrywanie miejsca szczepienia i od doświadczonych szkółkarzy dostałam informację, że nie ma to najmniejszego sensu

Jeszcze o dużych liściach słówko - Paulownia tomentosa ta ma dopiero liściska i roczne przyrosty.

Ogród Ewy :) 13:42, 26 sty 2012

Do góry
Koniec maja 2009..

Zaczął pachnieć kącik różany, na razie kwitną krzewy Mary Rose.

3 czerwca 2009
zaczynają kwitnąć Laguna i Pirouette w kąciku różanym koło ławeczki/

Laguna

Pirouette

Mój ogród 13:40, 26 sty 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Chciałam pokazać moje największe drzewo na działce. Jest to klon, który latem daje dużo cienia, jesienią dużo liści do grabienia, ale właśnie jesienią wygląda najpiękniej. Wczoraj byłam na działce, liści na klonie już nie ma, gdyby nie iglaki wyglądałoby smutnie. Na samym początku posadziłam przy klonie trzy gałązki bluszczu, które najpierw trzymałam w wazonie aż puściły korzonki. Przyznam że na początku myślałam że nic z tego nie będzie bo bluszcz długo stał w miejscu. Dzisiaj bluszcz może jeszcze nie wygląda imponująco, ale poszedł w górę. Co roku listki mu przemarzają, ale się szybko regeneruje. Tak wygląda klon od strony drogi.

A to bluszcz na klonie

Domek ma kolor zielony i fajnie wtłacza się w krajobraz

A taki mam widok z drugiego końca działki. Za domem jest duży spad i fajny widok na okolicę.

Zaczęłam wczoraj planować, co na wiosnę zrobić, co ulepszyć, przesadzić... Jest jeszcze tyle rzeczy do zrobienia. Znoszę płaskie kamienie polne, bo M obiecuję zrobić ścieżkę, skończyć ogrodzenie. Marzy mi się zmiana altany, ba ta co jest, jest brzydka. Oby do wiosny. Na szczęście nareszcie trochę popadało.

Bożenka pospacerowałam po twoim ogrodzie śliczny, nastrojowy, pełen różnych, pięknych roślin
zainteresował mnie klon, bo pisałaś, że to klon jesionolistny ,,flamingo". Ja też mam taki. Mój też wyrósł duży, choć specjalistyczne pisma podają mniejszą wielkość, ale twój to gigant! Szukałam karaganę, ale jakoś przeoczyłam jaką masz odmianę? moja jest malutka, w ubiegłym roku wysiałam z nasionka znalezionego w OB we Wrocławiu.
Załączę fotki moich roślinek

oto karagana syberyjska pandula

a to klon

Ogród Magdalenka 13:27, 26 sty 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Wygląda na to , że tak , dwa mi zakwitły na biało...tylko one takie malunie...mam nadzieję, że jakoś zrekompensuje Ci to szkółka, która wprowadziła Cię w błąd, bo to skandal i granda!

Kupiłam u nich 150szt ......szkółka zrobiła mi niezłego psikusa , a tak ich wychwalałam...... Widocznie sami nie wiedzą co sprzedają, choć ...... widziałam różnicę w kolorze zieleni. Była jaśniejsza od pozostałych . Na wiosnę poszukam właściwej odmiany
Świerk serbski - Picea omorika 12:55, 26 sty 2012

Do góry
Agatko to była fotka z sierpnia, mam jeszcze z lipca

i z czerwca

Wydaje mi się, że jednak jesienią barwa bleknie, aby powrócić późną wiosną ..... zajrzę do niego w weekend i odpowiem.

A jak sie chce żółtka w zimie to jest trochę złotych kosówek, niedużych przy tym

Taki dajmy na to Pinus mugo Winter Gold
tu w kwietniu

a tu zimą

Cały rok w ogrodzie 12:26, 26 sty 2012

Do góry
Hemerocallis lilioasphodelus ????????

Sosna czarna "Oregon Green" 12:17, 26 sty 2012

Do góry
Witam;
rzeczywiście odmiana ta jest godna polecenia.Nasza Oregon Green rośnie u nas ze trzy lata,jest dostojna i co ważne rośnie umiarkowanie wolno,oczywiście jak na sosnę czarną

Pozdrawiam Marzena
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:08, 26 sty 2012

Do góry
tu mam inne ujęcie, lepiej widać co trzeba obsadzić

abiko podpowiada żurawki i bukszpany
Bonsai i niwaki 12:07, 26 sty 2012

Do góry
tamaryszek jeszcze rok, jak się dobrze przyjmie i ukorzeni to potem zabawa będzie piękny
.
Ogrodnik mimo woli 11:59, 26 sty 2012

Do góry
Bożenko, na zdjęciu nie widać jakie to sępisko duże jest. Na foto są wrony, a wygladaj jak kosy..tylkorozmiar nie ten. No cóż, na fotografii nie ma odniesienia do porównania wielkości . Kosy też mamy, ale kwiczoły widzimy że są bardzo terytorialne i przeganiają kosy. Jesteś fachowcem w tej dzeidzinie...co zrobić, aby pomóc kosom, a nie wchodzić w konflikt terytorialny z kwiczołami. Zaraz jadę słżbowo do miasta, to po drodzę dokupię napewno słoneczników dla sikorek...bo jedzą tyle co ważą
A to kos przegoniony z jarzębinki przez kwiczoła... czeka, aż coś z drzewka spadnie. Foto nieostre bo robione gorszym aparatem...

Na danich mamy dostać zamówiony lepszy obiektyw... będą lespze fotki.

Patrząc za okno cieszę sie, że zrobiliśmy taki busz dla pataków...
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 11:58, 26 sty 2012

Do góry
Wandziu, ślicznie tam u ciebie a liliowce - marzenie.U mnie po raz pierwszy posadziłam je w 2011. Mam nadzieję oglądać ich kwiaty w tym roku. Patrząc na twoje, nie mogę się doczekać!
Ja mam też ogromny problem z liśćmi. Wkoło mojej posesji rosną 100 i 200- letnie wiązy szypułkowe. Są piękne, ale jest dużo pracy. Niemniej podziwiam je, bo przecież ktoś tam, kiedyś dawno temu je posadził.
Dąb cudny!! Uwielbiam takie duże drzewa. Na mojej ziemi znalazłam 1 - żołądź, zakorzenił się i też mam 10cm dęba
pozdrawiam Irena

ten najwyższy okaz, to jeden z wiązów - ciągle rośnie

a tu kolejny

Bonsai i niwaki 11:56, 26 sty 2012

Do góry
Tamaryszek też będzie perełka, mam taką nadzieję.
Bonsai i niwaki 11:52, 26 sty 2012

Do góry
ele2001 napisał(a)

ten staruszek wymaga sporo pracy i czasu ale.......

Modrzew ma ładny pień, grab (jeśli dobrze poznaje)kształt ma super,buczki zarąbiste podstawa taka wiekowa z jednego utworzyłbym "korzenie na skale"
Zazdroszczę powierzchni ogrodu masz gdzie pracować wszystkie drzewka sadzisz u siebie ?
Mam na oku kilka takich perełek ale miejsca zero może jak dokupię kawałek ziemi
modrzewie mam 3, ten powyginany to stary buk nie grab to moja perełka, buczki też wiekowe i też 3 sz wszystko do mojego ogrodu 1400m mam jeszcze sporego tamaryszka musze też nad nim popracować, pokaże fotkę. na buki nie mam jeszcze sprecyzowanego pomysłu.
Radosna twórczość Ani 11:48, 26 sty 2012

Do góry
Potrzebna pomoc w wyborze projektu !!!!!

a

b

c

Mnie się podoba najbardziej trzeci projekt. A Wam ??
Rajski ogród Ani 11:41, 26 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Bogusiu u Ani monotonnie, zawsze sa piekne zdjecia i jednakowe komentarze, ale właśnie dlatego warto tu ciagle zagladac.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies