Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z zegarem 15:55, 07 cze 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Iryski
[img

Tu z głogiem

Nie pamietam nazwy, wiem, że jest trująca
W nazwie ma „jesienna”, chyba

Co jest na 4 foto?
Bawarka 15:54, 07 cze 2022

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:53, 07 cze 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do sklepów ogrodniczych zaglądam już tylko po to, aby zaspokoić ciekawość na temat jakiejś roślinki. Już nie mam gdzie wcisnąć nowych zakupów.

Oj Haniu, parę dziewczyn upchałoby tu na obrzeżach jeszcze parę roślinek .
Bawarka 15:52, 07 cze 2022

Do góry
Ktos chcial piwonie

Bawarka 15:47, 07 cze 2022

Do góry
W ogrodzie zadomowily sie wazki. Ciekawskie to istoty. Ostatnio jedna usiadla mi na aparacie i chciala zdjecie z bliska, ale bez zmarszczek. Lypala oczyskami, czy dobrze lapie jej profil.

Ogrod ubral sie w ciemne roze...

W ogródku emerytki 15:37, 07 cze 2022

Do góry
ale ślimor wielki..czy te dziurki w hostach to ich sprawka? Po deszczu wszystko jakby zaczynało nagle rosnąć

Grażynko, wstawię Ci zdjęcie tej rudbekii co to miała być niby Cherry Brandy Nie wiem czy jej te płatki ściemnieją faktycznie do koloru wina czy zostanie taka? Tak u mnie wygląda ta sama, którą Ci dałam.Jedynie pręciki ma z takim żółtym zabarwieniem jak na zdjęciach z opakowania, ale może ona potrzebuje chwili żeby się wybarwić? Nie mam pojęcia. Szkoda jeśli nie będzie taka jak miała być, no ale cóż, głowy jej nie zetnę..na razie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:34, 07 cze 2022

Do góry
Zana napisał(a)
Zachwycający busz u Ciebie
Uruchomiłaś program "chrust+"?

Zamówienie składałam jeszcze w marcu. Wyjątkowo długo trzeba było czekać na realizację. Na chruście długo bym nie pociągnęła. Kominek jest zautomatyzowany i zdecydowanie preferuje "grubszy wsad".

Zostały jeszcze zdjęcia buszu na zapłociu. Udało się już tam przyciąć cisy i bukszpany.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:27, 07 cze 2022

Do góry
Pogoda ostatnio bywa zdradliwa. Jest ciepło, ale pochmurno i parno. Często przelotnie popaduje. Róże niby kwitną, ale jeszcze bez rozmachu.
Ach, gdyby ten doktorek (Souvenir du dr Jamain) bardziej pokochał mój ogród. Ma idealne kwiaty, płatki grube, aksamitne, pachnie cudownie. Nie chce się jednak zagęszczać. Poczekam cierpliwie, bo warta jest grzechu.

Po rewolucjach ogrodowych już dokładnie nie pamiętam, co ostało się przy wejściu do warzywnika. Być może Rosarium Uetersen z jednej strony, a Laguna z drugiej.

Mary Rose

Rosa Rugosa pożarła ostróżkę. Naparstnice ocalały.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:14, 07 cze 2022

Do góry
Pościnałam te kwiatki piwoniowe, które potraciły już płatki. Nie zależy mi na produkcji nasion.
Tych kwitnących trochę jeszcze jest. Do twarzy im z czosnkami.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:09, 07 cze 2022

Do góry
Tak jeszcze w lepszym świetle fotki, bo taki całkiem czarny nie jest, ale jest opisywany jako jeden z najciemniejszych

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:07, 07 cze 2022

Do góry
Zbieram nowe zapasy energii nadwyrężone wypełnianiem drewutni. Lubię, kiedy jest wypchana po dach.

Przy ganku zakwitła hortensja pnąca. Pachnie cudownie.

Ogród Basi i Romka 15:07, 07 cze 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Basiu jak Ty ładnie opisujesz swój ogródek Ja też polubiłam hosty ale na razie nie mam gdzie sadzić.

Na szczęście trawa nie zając i nie ucieknie U nas też często brak mocy przerobowych na koszenie.

Zobaczę co mi z tego wyjdzie, bo ostatnio chodziłam po ogrodzie i sadziłam hosty w różnych miejscach, niekoniecznie na rabatach przychodzę z pracy a na schodach taki prezent od sąsiadki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:01, 07 cze 2022

Do góry
April napisał(a)
A generalnie ja się lubię poddać manipulacji, jeżeli ma to sens i wygląd
Bo czemu niby nie?

Wykorzystanie dobrych wzorców nie jest niczym zdrożnym. Na sobie samej sprawdziłam, że trzeba jednak uwzględniać warunki glebowe i położenie swojego ogrodu. Uwielbiam paprocie, ale poza pióropusznikiem żadna nie będzie u mnie rosnąć. Hakonek w masie też u siebie nie uświadczę. Już z tym nie walczę. Rośnie, co chce rosnąć.

Bawarka 15:00, 07 cze 2022

Do góry
Bambolina napisał(a)
Dzień dobry Kasiu i dzień dobry wszystkim ogrodniczkom i ogrodnikom

Postanowiłam się zalogować aby skreślić kilka zdań. Czytam Bawarko Twój wątek od początku, jestem na stronie 827 i doczytam oczywiście do końca.Jestem zauroczona Twoim ogrodem,Twoją osobowością,empatią do całego świata nas otaczającego. Doszłam do wniosku,że to nieładnie bez przerwy stać za plecami i podczytywać,nie ujawniając się samemu.
Może troszkę o sobie, jestem już babcią emerytką,ogród mam tylko 64 metry,tzn 8x8,bo mieszkamy od dwudziestu lat z mężem w szeregowcu,córka już na tzw swoim z rodzinką.Dawniej nie było aż takich możliwości więc raczej u mnie skromnie ogrodowo.Wychodzę z małego tarasu przylegającego do salonu na trawnik,który króluje w środku ogrodu.Na wprost pod płotem mam posadzony rododendron od samego początku.Wysokość to przeszło półtora metra ale szerokości ma 4 metry. Nazywam jego "królową śniegu" bo kwitnie na biało,zawsze bardzo obficie,od samej ziemi aż do jej czubeczków.Po lewej stronie mam białą hortensję Annabelle w rogu a po prawej,też w rogu, drzewko aroniowe szczepione na pniu,która odwdzięcza się mi pysznym sokiem na zimę a pod nią malwy.Po prawej stronie od aronii w stronę domu pną się róże na ażurowym drewnianym płocie,3 kolory-kolejno biała,żółta i czerwona ( nazw nie znam, sorki)- przenikają się kolorami już teraz.Potem hortensja pnąca biało- zielona a pod samym oknem kuchennym miniaturowy bez,który mocno przycinam ale odwdzięcza się na wiosnę obfitym kwitnieniem i zapachem a który przenika przez uchylone okno na cały parter domu.
Po lewej stronie od Anabelki mam krzewuszkę rokrocznie przycinaną,pod nią moje ulubione floksy i piwonie 2 drzewiaste ( które zakwitają u mnie jako pierwsze ) obie różowe w mocno pogłębionym różu,podobne w kolorze do floksów.Na dole tego pięterka są azalie białe japońskie- niskie,też obficie kwitnące.Przy samym domu są lilie a pomiędzy kwiatami,w całym ogrodzie powsadzałam po 3 cebulki różnokolorowych tulipanów,które cieszą swoim kolorytem.Postawiłam na różnokolorowość,bo to cieszy moje oczy,nie lubię samej,smutnej zieleni,tak jak nie lubię żadnych tui i innych iglaków.Floksy i malwy kocham,bo przypominają mi dzieciństwo i babciny ogródek w Gd.Oliwie,gdzie rokrocznie spędzałam 1 miesiąc wakacji letnich,bo drugi zawsze na wczasach z rodzinką.Na podporach górnego, malutkiego balkoniku pnie się winogrono.Nie ma zbyt wiele owoców ale liście piękne cieszą,oplatają drewniane kolumny.Bo cały domek mój jest drewniany,to system kanadyjski.
Zjeździliśmy kawałek świata,wyspę kwiatów i motyli Mainau też zaliczyłam,przepiękna. A że mieszkam od 35 lat w 3M to co roku (od czasu kiedy je założono) podjeżdżamy zawsze na cały słoneczny dzień aby posiedzieć i pochodzić po naszych ogrodach HORTULUS,uważam je również za śliczne,wyjątkowo śliczne-serdecznie polecam Tobie Kasiu oraz wszystkim tutaj zaglądającym, naprawdę warto
W ogrodzie pomiędzy roślinkami mam wysypaną korę więc pielenia mało-nastawiamy się głownie na wypoczynek,na kawę z dobrą książką,częściej jednak z zaległą prasówką- na wygodny,mięciutki leżaczek z podnóżkiem- jak na babcię i dziadka przystało ))) wśród ciszy,tylko szczebiotu ćwirków i zapachów,bo oboje,mimo emerytury jeszcze jesteśmy czynni zawodowo.

Serdecznie Ciebie pozdrawiam,jak również pozostałych uczestników tego wątku i bardzo proszę o podrapanie za uszkiem tego małego sierściucha i przytulenie jej wysokości seniora )))
A "piątkę" przybija obu czworonogom nasz czarny labrador - Tara

Witam serdecznie nieznajoma, i jakze serdeczna, mila ogrodniczke, Bambolinke
Z taka miloscia a zarazem lekkoscia piora, opisujesz swoj ogrod, ze czytajac, czulam sie jakbym tam byla, stala na tarasie i wzrokiem podazala za Twoimi slowami opisu miejsc i roslin. Zapach? Moge sobie tylko wyobrazic. Floksy i malwy? Tak, flosy mam, malwy nie chcialy zadomowic sie u mnie, chociaz bardzo tego pragnelam; to rowniez kwiaty- wspomnienia i w moim zyciu.
3M znam, to piekne miasta, mam przemile wspomnienia z nich, chcialabym moc kiedys je jeszcze odwiedzic, pochodzic po uliczkach, powspominac. Przy okazji odwiedzin, zajrzec do zachwalanych ogrodow Hortulus. Nigdy tam nie bylam, wielokrotnie czytalam i ogladalam relacje; rzeczywiscie piekne miejsce. Nie dziwie Ci sie, ze z przyjemnoscia spedzasz tam wolny czas.
Czy mamy szanse na relacje z Twoich odwiedzin? Jezeli z jakichkolwiek powodow, nie chcesz zakladac watku( a z checia i podstepnie bedziemy Cie tu do tego namawiac) mozesz podzielic sie z nami tutaj, u mnie, miejsca wystarczy Wyobrazam sobie, ze teraz musi byc tam naprawde pieknie...

Wyspa kwiatowa Mainau; chyba rozumiesz dlaczego jestem zakochana w Bawarii i jej okolicach

Dziekuje za tak mily, pelen ciepla wpis, sprawilas mi nim ogromna radosc. Poczulam sie troche zmieszana i wzruszona...Tak po ludzku, zwyczajnie.

Maly ,, poltorakomandosawpudelkuodzapalekkawalekpsa,, spi, podrapie go od pieknej czarnulki,
Tary powiadasz? Piekne imie.

Moj dog mial na imie Taro. Odszedl, a moje serce rozpadlo sie na kawalki.
Ma swoje miejsce w ogrodzie, rosna tam moje ukochane piwonie...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:51, 07 cze 2022

Do góry
Bee napisał(a)

Ech, też to zauważyłam. Na szczęście kupuję inne rośliny niż popularne na forum. Czasem jednak coś sobie wybiorę pod wpływem forumowych zdjęć i nigdzie tego nie ma.

Do sklepów ogrodniczych zaglądam już tylko po to, aby zaspokoić ciekawość na temat jakiejś roślinki. Już nie mam gdzie wcisnąć nowych zakupów.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:43, 07 cze 2022

Do góry
Kokesz napisał(a)
Ja na początku pod wpływem forum nie kupowałam niektórych roślin bo były nieogrodowiskowe...
Później się dziwiłam, że nagle te passe stają się modne...
Ach, te trendy, moda nawet w ogrodach panuje

Byle nie dać się zwariować. Koniec końców z każdym rokiem zdobywa się coraz więcej doświadczeń i to głównie one determinują wygląd ogrodu.

Opalikowałam dzisiaj gruntowe pomidory i pouszczykiwałam im wilki.

Warto mieć w ogrodzie roślinki, które nie poddają się żadnym trendom.

goździk siny

goździk kropkowany

aster alpejski

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:08, 07 cze 2022

Do góry
Msm nadzieje niczego nie uszkodza scinajac ten konar...

Zieleń, drewno i antracyt 14:08, 07 cze 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Martko, specjalnie dla Ciebie

Moja Golden Celebration nie ma odpowiedniej miejscówki i niestety nie prezentuje się tak, jakby mogła. Ale u jednej z dziewczyn (czyżby u Łucji?) rośnie imponujący krzew i tam jest co podziwiać.
Różowy bonusik ze zdjęcia to Queen of Sweden, która mi w tym roku psikusa zrobiła. Najpiękniej zakwitła od strony płotu
Dalia to Veronnes Obsidian.

Zuza Dziękuję! Nie mogę przestać chłonąć! Co naprawdę może dziwić zważywszy, że rok temu nie chciałam w ogrodzie 1) róż 2) koloru żółtego.
Zachwyty nad różanką i pozostałymi rabatami chwytaj, to stany bardzo ulotne i lepiej za dużo niż za mało zdjęć Zuzko, różany obłęd!

Łucjo, a jakie stanowisko byłoby optymalne? Idę obejrzeć Twoją GC.
W ogródku Martki 13:43, 07 cze 2022

Do góry
Różanka przed domem JEDNAK musi być skorygowana akcentami. Jest mdło. Opierałam się przed fioletem i nadal opieram, ale purpurowa driakiew i purpurowe chabry może zmienią sytuację? Tylko są tak malutkie, że róże zdążą już przekwitnąć, zanim im obok akcenciki wyrosną
Ale same w sobie Olivie i Gertrudy piękne. Hmmm… A może jednak fiolet lepiej je połączy?????
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 13:32, 07 cze 2022

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies