Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Magary Dramaty z Rabaty 23:18, 16 mar 2022

Do góry
Melduję, że róże dotarły i temat ogarnięty - aktualnie się moczą Jeszcze raz dzięki za wszelkie porady

A w oczekiwaniu na listonosza z różami ogarnęłam pomidory

Bardzo jestem ciekawa co z moich wysiewów wyjdzie Wysiany groszek pachnący zamordowałam
Zieleń, drewno i antracyt 22:47, 16 mar 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Też tak myślę

W końcu znalazłam chwilę i wysiałam pomidory, a do tego jeszcze kilka papryk. Obawiam się, że te drugie będą miały trochę za mało czasu na odpowiednią produkcję owoców, ale niestety poprzedni wysiew uśmierciłam prawie w 100%.
A na ostateczne wypędzenie z ogrodu zimy zakupiłam sobie odrobinę niebieskości

Ale śliczności

Krokusikowa łączka też piękna.
Muszę w przyszłym roku gdzieś te maleństwa posadzić (tzn jesienią na przyszły rok ).
Ogród dwunastu kotów 22:45, 16 mar 2022

Do góry
Witam Was Wszystkich,
Mam na imię Błażej. Wczoraj odważyłem się w końcu dodać cokolwiek na forum. Obserwuję Was od 10 lat, czytam, oglądam, podpatruję pomysły. Trafiłem tutaj po tym jak kupiłem z rodzicami "działkę z ruinami", a w tv zaczęła królować Maja. Tam dowiedziałem się o tym forum i postanowiłem sprawdzić...
Okazuje się, że Pani Danusia założyła wyjątkowo inspirujące miejsce. Jest co poczytać i pooglądać. Macie naprawdę piękne ogrody.
Trzy lata temu odkryłem, że istnieje świat poza pracą i od tamtej pory moja rodzina powiększyła się o żonę i córeczkę, no i jeszcze jednego kotka W dodatku odżyła moja pasja ogrodnicza, a żona się tym powoli zaraża no i dzidzia zaczyna pomagać.
Najważniejsze dla nas jest czerpanie radości z tego grzebania w ziemi, plewienia, sadzenia, układania, przerabiania. Mamy też misję: zagospodarować gruz że zburzonej stodoły.
Jak narazie wychodzi całkiem fajnie. Najważniejsze, żeby sprawiało to wszystko przyjemność.
Pozdrawiam

Crocus - krokus (szafran) 22:28, 16 mar 2022

Do góry
Krokus botaniczny Ard Schenk

W ogródku emerytki 22:27, 16 mar 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Grażynko, piękne róże, miło popatrzeć i na trochę oderwać się od smutnej rzeczywistości.
Pozdrawiam.

Alu, róże dziękują za pochwałę

O, tak, zdjęcia pięknych kwiatów dobre na smutki
A to przykład, fikuśna róża nn
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:40, 16 mar 2022

Do góry
Dzisiaj dla odmiany wzięłam się za warzywnik, bo ta część jeszcze "w proszku", a tu już zbliża się czas wysiewów. Zerwałam matę-szmatę i wykopałam prawie wszystkie stare truskawki.
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:15, 16 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Wiola, żywopłot żyleta!
A ja mam pytanie techniczne. Ja swój żywopłot tnę „na oko”, ale wymaga to więcej skakania po drabinie (sporo pięter mi sie nalicza . Rozważałam cięcie przy sznurku, ale mi sie to okrutnie skomplikowane wydawało: a to żemi sznurek opadnie, a to że co ja mam w ziemię wbić takie wysokie i żeby jeszcze stabilne było, a to ze mi nożyce zachaczą o sznurek w czasie cięcia... W efekcie sie nie zdecydowałam ni razu. Masz jakiej rady, patenty?

Dzięki

Kochana ja też skacze po drabinie wiele razy,żeby sprawdzić czy równo

1.Sznurek nie opadnie jak go się mocno naciągnie
2.ja znalazłam w garażu takie 3 m stalowe profile i je wbijam w ziemię młotkiem.Zaznaczyłam taśma czarną na nich 2 punkty.Jeden na dole,żeby wbijać na tą samą głębokość i drugi żeby wiązać sznurek na tej samej wysokości... Takie to moje patenty
3.a sznurek to i mi się dziś zdażyło przeciąć, więc norma...związałam go i cięłam dalej

Mam foto z zeszłego roku, trochę widać te profile
W ogródku Martki 20:44, 16 mar 2022

Do góry
BARDZO sprawdziła mi się ta nasadka-grabki do grabienia traw z rabat, trzonek miałam wcześniej, grabki nabyłam dziś w drodze z pracy i całe szczęście, bardzo ułatwiają porządkowanie.

Oraz worek z Li..., który chwaliła także Johanka też sprawdza się przy porządkach.
Jak oceniam inne sprzęty?
Nożyce akumulatorowe H_ _da, na szóstkę, bardzo usprawniają pracę, ręcznymi potrzebowałabym kilku godzin zamiast pół. Nie są lekkie, to ich wada, mogą być wyzwaniem. Akumulator naładowany pracował jakieś dwie godziny - w lutym przy miskantach i dziś przy cisach.
Rękawice Magary - bardzo miękkie i sprawdzają się właśnie w takich pracach jak cięcie, przycinanie, praca idzie "na miękko" Są też ciepłe. Bardzo ciepłe Na wiosenno-jesienne prace z pewnością warte uwagi. Kolor dodaje animuszu
Butki Poddy & Black - także na medal, nie mam uwag, lekkie, dobrze i stabilnie podpierają nogę, idealne. Wada? Zakurzone
Worek z Li... a la Johanka - bardzo pomocny przy wynoszeniu traw, pojemny, nie trzeba co chwila biegać do kompostownika. Tego mi brakowało. Lepiej niż z taczką, bo opróżnianie wprost do kompostownika.

Cudownie jest znów pracować w ogrodzie. Wieczorny odpoczynek w pełni zasłużony, endorfiny wyprodukowane

W ogródku Martki 20:41, 16 mar 2022

Do góry
Dziewczyny, dziś 3 godziny i dwie rabaty wycięte w pień i oczyszczone, żywopłoty i kostki z cisów przycięte, buty wypróbowane, rękawice Magary w dłuższej akcji również wypróbowane. Jutro dzień wolny i ambicje większe
Przed:

W trakcie (zauważmy, że butki wreszcie w akcji):

Po przycięciu (ale jeszcze przed sprzątaniem):

Niestety, Sango Kaku też pada połowa drzewka jest szaro-bura i zamiera.

Druga rabata:
Przed:

Po:
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:13, 16 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Roslinnosc piękna jest, morze jest - to jest to, czego potrzeba na wakacjach .
Kocham morze i chcę je widzieć z okna, gdy będę na emeryturze . Taki plan .
Haniu, a gdzie Ty właściwie jesteś?

Wylądowałam na Cyprze. Emerytura ma te zaletę, że można korzystać z pobytu w fajnych miejscach bez współudziału dzikich tłumów i szalejących cen. Przelot z Polski to raptem kilkadziesiąt złotych w jedną stronę.
Miejscówka piękna, sporo tańsza niż kwatera w Zakopanem.
widok z tarasu

Całoroczny widok na morze z okna w okolicy, w której dzisiaj byłam, to jakieś 490 tysięcy Euro. Cały piękny dom i ogród jest Twój.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:26, 16 mar 2022

Do góry
Miejsce mnie zauroczyło. Było pusto. W zasięgu wzroku żadnych ludzi. Spokój, cisza i cud natury. Nie wiem jak tu jest w wysokim sezonie, ale pobliska większa miejscowość nie straszyła produktami masowej turystyki. Architektura była spójna, bez przerostu formy nad treścią, brak było nachalnych reklam i straganów z chińszczyzną. Może dlatego tak jest, że to dosyć daleko od lotnisk?
Siadłam sobie na ławeczce na samym szczycie ogrodu i nie mogłam przestać omiatać.

Tak mógłby dla mnie wyglądać raj.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:15, 16 mar 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Tak właśnie

No to lecimy dalej z tymi przyjemnymi widoczkami. Szkoda tylko, że po południu słońce skryło się za chmurami i powietrze straciło nieco na przejrzystości.
Wczesną wiosną (bo tu już są jaskółki, kwitną owocowe drzewka i zieleni się trawka) zieleń jest jeszcze soczysta i świeża. Traci się natomiast jeden z atutów tego miejsca, a mianowicie zapachy. Zbocza porośnięte są olbrzymią ilością kamasji, ziół i lawendy. W czasie upałów w powietrzu musi się unosić niesamowity aromat.

kamasje

lawenda- Kępki były kształtne; ciekawe, czy ktoś je przycina?

Oprócz cyklamenów kwitły jeszcze takie cudaki. Maczki?

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:06, 16 mar 2022

Do góry
Dziś w piękny słoneczny poranek udało mi się "upolować" kilka bzyczków ucztujących na krokusach i ciemiernikach

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:04, 16 mar 2022

Do góry
Napia napisał(a)
Haniu, życzę dobrego odpoczynku, wielu miłych chwil i wspaniałych widoków

Twoje życzenie stało się rozkazem. Dzisiejsze widoki zapierały dech w piersiach. Wybraliśmy się na wycieczkę do Łaźni Afrodyty. Sama łaźnia szału nie wzbudzała. Spodziewałam się, że jak na boginię przystało, Afrodyta pławiła się w większych luksusach.

Za to otoczenie łaźni okazało się być ogrodem botanicznym, choć bardziej przypominało nasze parki narodowe.
Serce podskoczyło mi na widok mnogości kępek cyklamenów. Widywałam je do tej pory w doniczkach lub w nasadzeniach miejskich, ale w naturze nigdy. Wzbudzały uczucia podobne do widoku krokusowej łąki.

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:43, 16 mar 2022

Do góry
Kolejny kawałek żywopłotu ciachnięty...ufff zostały mi 2 krótkie kawałki ,no i wszystkie boki
U sąsiada widać nie cięty żywopłot, wolę jednak swój

Ogrodowe wariacje 18:08, 16 mar 2022

Do góry
Dziewczyny dzięki za podpowiedzi nie pomyślałam aby dać ją pomiędzy hortensje. Czy ja ją tam wcisnę? Latem jest gęsto.
Nie myslalam o werbenie pośród niskich iglaków tylko tuż przed rozplenicami, na ich tle. Poniżej jeżówki u stóp werbeny. Tylko czy faktycznie nie za wysoka tutaj, hmm. Wystająca z hortensji fajny pomysł.

Mlode drzewka to graby
Tu jeszcze bez drzew

Wilczy ogród 18:07, 16 mar 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Pracusiu piękne, kolorowe donice, rabaty uprzątnięte, "mikro-oznaki wiosny" (uśmiałam się) mogą się już dumnie zaprezentować w takich okolicznościach! Teraz tylko deszczu i ciepła nam trzeba...

Martka dziś padał pierwszy deszczyk

do kolejnych mikro oznak wiosny dochodzą hiacynty

a na skalniaku nadal gwiazdorzy jedynak ciemiernik ,krokusy powoli przekwitają ...

Mam butki są świetne -muszę je obfocić

buziaki
Ogród z zegarem 18:06, 16 mar 2022

Do góry
Agnieszka, oby tylko były chociaż zielone

Dziś przyszły 3 szt hortensji ogrodowych.

O ile 2 sztuki You&Me Love wyglądają normalnie, na zdjęciu jedna z nich

Do Red Beauty mam pewne zastrzeżenia.

pąki ma czarne, wyglądają na suche, ale w środku są zielone (jeden poświęciłam).
Przycięłam kilka mniejszych pędów i środek jest biały, można dostrzec cieniutką zieloną otoczkę.

Będzie żyć?
Wilczy ogród 17:59, 16 mar 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)
Madzia u Ciebie błysk na rabatach za chwilkę rabaty się wypełnią i pustki nie będzie podziwiam Kochana za te wysiewy, ja dzisiaj pomidorki wysiałam, zobaczę co z tego wyjdzie, bo papryki coś jakoś średnio wykiełkowały, podpatrzyłam u Ciebie szklarenkę na wysiewy, super pomysł zamówiłam buziaczki

Monia
wkręciłam się w te wysiewy strasznie bardzo lubię zaglądać do tych moich roślinek

zakupiłam sobie nawet foliak ,żeby mieć ,gdzie chodować te moje warzywka ciepłolubne -
na szklarenkę mnie narazie nie stać ,a foliak też powinien dać radę
moje papryki

bakłażany

seler

pomidorki -jeszcze maluśkie ,bo dopiero co wysiewane kilka dni temu

Buziaki
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:40, 16 mar 2022

Do góry
Moje cebulowe po generalnej przeróbce kwater są w nieoczywistych miejscach i w mizernej kondycji ale za rok będzie ok

iryski i przylaszczki w ilościach śladowych ale i tak cieszą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies