Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:17, 06 cze 2022

Judith napisał(a)

Wtedy mnie to zirytowało (byłam głodna), ale teraz - gdy wspominam obraz psa siedzącego na krześle i zajadającego makaronik z talerza - pękam ze smiechu .

I słusznie, bo to rzeczywiście komiczna sytuacja.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:21, 06 cze 2022

Agatorek napisał(a)

Gdyby nie to forum, to mój ogród wyglądałby zupełnie inaczej. Nie wiedziałabym, co to kuklik, lebiodka, obiedka, drżączka i mnóstwo innych roślin . A później owszem, szkółki się cieszą .

Jak wychodzę na dwór, to często stawiam sobie butelkę z wodą (lub coś innego do picia) na parapecie w cieniu, żeby mieć bliżej „poidełko” . Parę razy się zdarzyło, że któryś pies sobie sięgnął i gryzł butelkę, dopóki się nie dostał do środka. Chociaż wody mają pod dostatkiem .
Jedzenie w towarzystwie psów nie wchodzi w grę , chyba że na zamkniętym tarasie.

Nie da się ukryć, że Twój ogród pięknieje. Bardzo szybko złapałaś bakcyla i otworzyłaś głowę na nowe pomysły.
Wobec Twoich psów czuję respekt. Choć jedynym moim psem, któremu dało się wyrwać coś z pyska, był ten największy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Bee 08:08, 07 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Te manipulacje co roku dotyczą innej rośliny. Stąd na rynku sprzedaży roślin zdarzają się cykliczne braki asortymentowe. W zeszłym sezonie na topie były kukliki i bodziszek Rozanne. W tym doszły tiarelle i rdesty. Wcześniej były odmianowe jeżówki.
Fajnie się ogląda potem znane rośliny w indywidualnych aranżacjach.

Ech, też to zauważyłam. Na szczęście kupuję inne rośliny niż popularne na forum. Czasem jednak coś sobie wybiorę pod wpływem forumowych zdjęć i nigdzie tego nie ma.
Kokesz 12:56, 07 cze 2022

Ja na początku pod wpływem forum nie kupowałam niektórych roślin bo były nieogrodowiskowe...
Później się dziwiłam, że nagle te passe stają się modne...
Ach, te trendy, moda nawet w ogrodach panuje

April 14:13, 07 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To tak jak na zdjęciu. Na tej rabacie jest jedna kępka amsonii i wsadzone 3 sadzonki rdestu od Pszczółki.

No popatrz, czarownica czy jak...
Ja tylko amsonię kupiłam. Rdesty z własnego przesadzania. I tak im się należała przestrzeń bo wcześniejszą miejscówkę zaanektował buk pendula
April 14:15, 07 cze 2022

A generalnie ja się lubię poddać manipulacji, jeżeli ma to sens i wygląd
Bo czemu niby nie?
Gruszka_na_w... 14:43, 07 cze 2022

Kokesz napisał(a)
Ja na początku pod wpływem forum nie kupowałam niektórych roślin bo były nieogrodowiskowe...
Później się dziwiłam, że nagle te passe stają się modne...
Ach, te trendy, moda nawet w ogrodach panuje

Byle nie dać się zwariować. Koniec końców z każdym rokiem zdobywa się coraz więcej doświadczeń i to głównie one determinują wygląd ogrodu.

Opalikowałam dzisiaj gruntowe pomidory i pouszczykiwałam im wilki.

Warto mieć w ogrodzie roślinki, które nie poddają się żadnym trendom.

goździk siny

goździk kropkowany

aster alpejski

Gruszka_na_w... 14:51, 07 cze 2022

Bee napisał(a)

Ech, też to zauważyłam. Na szczęście kupuję inne rośliny niż popularne na forum. Czasem jednak coś sobie wybiorę pod wpływem forumowych zdjęć i nigdzie tego nie ma.

Do sklepów ogrodniczych zaglądam już tylko po to, aby zaspokoić ciekawość na temat jakiejś roślinki. Już nie mam gdzie wcisnąć nowych zakupów.

Gruszka_na_w... 15:01, 07 cze 2022

April napisał(a)
A generalnie ja się lubię poddać manipulacji, jeżeli ma to sens i wygląd
Bo czemu niby nie?

Wykorzystanie dobrych wzorców nie jest niczym zdrożnym. Na sobie samej sprawdziłam, że trzeba jednak uwzględniać warunki glebowe i położenie swojego ogrodu. Uwielbiam paprocie, ale poza pióropusznikiem żadna nie będzie u mnie rosnąć. Hakonek w masie też u siebie nie uświadczę. Już z tym nie walczę. Rośnie, co chce rosnąć.

Gruszka_na_w... 15:07, 07 cze 2022

Zbieram nowe zapasy energii nadwyrężone wypełnianiem drewutni. Lubię, kiedy jest wypchana po dach.

Przy ganku zakwitła hortensja pnąca. Pachnie cudownie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies