Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:14, 07 cze 2022

Pościnałam te kwiatki piwoniowe, które potraciły już płatki. Nie zależy mi na produkcji nasion.
Tych kwitnących trochę jeszcze jest. Do twarzy im z czosnkami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zana 15:15, 07 cze 2022

Zachwycający busz u Ciebie
Uruchomiłaś program "chrust+"?
Basieksp 15:20, 07 cze 2022

Oj, ja też muszę się zapisać do tego programu "chrust+", ale właśnie mówili w radio, że chrustu może zabraknąć

A ogrodowo, to masz śliczne, mega duże żurawki
Gruszka_na_w... 15:27, 07 cze 2022

Pogoda ostatnio bywa zdradliwa. Jest ciepło, ale pochmurno i parno. Często przelotnie popaduje. Róże niby kwitną, ale jeszcze bez rozmachu.
Ach, gdyby ten doktorek (Souvenir du dr Jamain) bardziej pokochał mój ogród. Ma idealne kwiaty, płatki grube, aksamitne, pachnie cudownie. Nie chce się jednak zagęszczać. Poczekam cierpliwie, bo warta jest grzechu.

Po rewolucjach ogrodowych już dokładnie nie pamiętam, co ostało się przy wejściu do warzywnika. Być może Rosarium Uetersen z jednej strony, a Laguna z drugiej.

Mary Rose

Rosa Rugosa pożarła ostróżkę. Naparstnice ocalały.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 15:31, 07 cze 2022

W temacie akcji chrust+ myślę że dobrze że mam zwyczajny komin z wkladem gazowym. moge wyjac wklad, wstawic piec a chrust wezne od sister z prywatnego lasu. Jednak babcia co II wojne przeżyła to przewidujaca była. Zasadziła 3 ha lasu i mówiła że wnukom sie przyda.

Haniu masz przepiekne piwonie.
Gruszka_na_w... 15:34, 07 cze 2022

Zana napisał(a)
Zachwycający busz u Ciebie
Uruchomiłaś program "chrust+"?

Zamówienie składałam jeszcze w marcu. Wyjątkowo długo trzeba było czekać na realizację. Na chruście długo bym nie pociągnęła. Kominek jest zautomatyzowany i zdecydowanie preferuje "grubszy wsad".

Zostały jeszcze zdjęcia buszu na zapłociu. Udało się już tam przyciąć cisy i bukszpany.

Gruszka_na_w... 15:38, 07 cze 2022

LIDKA napisał(a)
W temacie akcji chrust+ myślę że dobrze że mam zwyczajny komin z wkladem gazowym. moge wyjac wklad, wstawic piec a chrust wezne od sister z prywatnego lasu. Jednak babcia co II wojne przeżyła to przewidujaca była. Zasadziła 3 ha lasu i mówiła że wnukom sie przyda.

Haniu masz przepiekne piwonie.

Myśmy świadomie zrezygnowali z centralnego ogrzewania. Ponadwymiarowo ociepliliśmy dom. Od początku nastawiliśmy się na kominek z akumulacją i rozprowadzeniem ciepła. Gaz jest do gotowania i podgrzewania wody.
Mamy dywersyfikację źródeł energii.
Gruszka_na_w... 15:43, 07 cze 2022

Basieksp napisał(a)
Oj, ja też muszę się zapisać do tego programu "chrust+", ale właśnie mówili w radio, że chrustu może zabraknąć

A ogrodowo, to masz śliczne, mega duże żurawki

Żurawki lubią glinę.
Ceny tego chrustu są nawet atrakcyjne. Pozostaje jednak spory problem z jego transportem z lasu i pocięciem. Ceny transportu (zwłaszcza tego ciężkim sprzętem) poszybowały w kosmos. A do pocięcia trzeba by nabyć dość drogie urządzenia spalinowe. Nie wiem, czy gra jest warta świeczki dla osób mieszkających z dala od lasu i bez własnego zaplecza sprzętowego.
mrokasia 15:53, 07 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do sklepów ogrodniczych zaglądam już tylko po to, aby zaspokoić ciekawość na temat jakiejś roślinki. Już nie mam gdzie wcisnąć nowych zakupów.

Oj Haniu, parę dziewczyn upchałoby tu na obrzeżach jeszcze parę roślinek .
Gruszka_na_w... 16:34, 07 cze 2022

mrokasia napisał(a)

Oj Haniu, parę dziewczyn upchałoby tu na obrzeżach jeszcze parę roślinek .

Żeby nie dodawać sobie pracy z ucinaniem wąsów trawy, to zostawiam kawałek ziemi na przejazd koła kosiarki. Ta rozplenica zwiększy jeszcze o 1/2 swoją wielkość. Już się nie da nic wsadzić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies