Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 20:28, 11 mar 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Gratulacje z okazji pół tysiąca ciekawych stron.

dziękuję, to to jeden z moich ulubionych kolorów
W cieniu - zacieniona 20:26, 11 mar 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Bogusiu przyjmij i moje serdeczne gratulacje za 500 wspaniałych stron

Aniu,ale zapachniało...dziekuję.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:19, 11 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Bratki w tej skrzyneczce wyglądają ślicznie
Nadzieja na spełnienie marzeń 20:13, 11 mar 2012

Do góry
Wracam do mojego projektu, a raczej jego części - przedogródkiem zwany szumnie
Ponieważ były to moje pierwsze próby na forum i trochę wiedzy już nabyłam to spróbowałam narysować rabatę raz jeszcze bo ta pierwsza wersja nie za bardzo mi się widzi...
I jak to u mnie bywa mam 2 wersje, chociaż bardzo podobne i z podobnych roślin.
rabata nie jest skończona... brakło weny...

WERSJA I

Łuk żywopłocika z bukszpanu zakończony kulami (a moze pociągnąć go do końca?)

Hosty i hanonechloa bo tam cień przez wieksza część dnia.

Carex - myślałam o c. muskingumensis 'Ice Fountain' lub 'Little Midge' - Mariusz poleca je do cienia, a te drugie podobno fajnie wyglądają, takie "poduchy"

Drugi łuk zrobiłam z lawendy - bo tam już słońce urzęduje - zakończony, sama nie wiem co lepsze, tawuła czy 'Jeddeloh'

3 stożki z cisa (już tam rośnie tylko "wystarczy" wyczarować z tego cisa stożek ) podsadzone runianką.

Nie mam pomysłu na nr 1,2,3,4 - dobrze to muszę przemyśleć bo to naprzeciwko furtki będzie i pierwszy wzrok właśnie tam będzie skierowany.
Może dać tam iglaczki na niższym pniu szczepione ? Wtopione pomiędzy te linie?
Myślałam o trawach ale zimą chyba to nieciekawie będzie wyglądac. Jak nic nie wymyśle to posadzę niezawodne żurawki...

WERSJA II

Ta wersja bardziej do mnie przemawia - może dlatego, że znalazłam miejsce dla ophiopogon (strrrasznie mi się podoba).

Żywopłcik z bukszpanu inaczej usytuowany, i też nie wiem czy zakończyć go kulami?

Żywopłocik z lawendy - tak jak jest, czy go skrócić(czarna kreska) - bo lawenda może za wysoka a carex z ophiopogon będzie ładnie kontrastowało obok siebie? I czy na końcu też dać jakieś kule?

Przed stożkami z cisa dałam 3 trawy - turzyce.

A co lepsze do podsadzenia stożków - runianka czy trzmielina? Powiem szczerze, że tej pierwszej trochę się boję...

No i 1,2,3 nie wiem co....

Pomóżcie.....

Aha, dodam jeszcze ze na papierze linie są dużo ładniejsze - nie umiem tak sprawnie posługiwac się myszką.

I jeszcze jedno dla tych co nie pamiętają lub nie wiedzą jak ta rabata "leży" - tam gdzie hosty to mam okno kuchenne i na tą rabatę z okna będę patrzeć "wzdłuż", a nie tak jak na rysunku "wszerz'...
Nie wiem czy ktoś to zrozumiał...

Studnia w ogrodzie 20:02, 11 mar 2012

Do góry
Studnia w ogrodzie 20:00, 11 mar 2012

Do góry
A mnie podoba się taka studnia Oczywiście kolor może być inny ,praktycznie każ dy
Hirutkowy raj:)) 19:56, 11 mar 2012

Do góry
Krys napisał(a)

A ja zauważyłam u Ciebie świetny dzban gliniany, czy w sezonie coś w nim rośnie? Nie widziałam jeszcze takiego, z okrągłą dziurką w środku.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:52, 11 mar 2012

Do góry
Dziś wybrałem się na spacer - wiosny zbytnio nie widać, bazie marne jakieś, ale to za to nazbierałem gałązek lipy i uplotłem wianek - nie widać wiązań drutem, z czego się cieszę niezmiernie Jutro wyruszę na poszukiwanie kwiatów do niego

Za chwilę wkleję zdjęcia ze spaceru - ale nic specjalnego się nie spodziewajcie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:45, 11 mar 2012

Do góry
Sebciu, duża bużka

Moje poletko 19:42, 11 mar 2012

Do góry
Witam wszystkich w niedzielny wieczór

nadchodzący tydzień ma być dla nas ogrodników ciepłą niespodzianką
i będzie zielono!
Cztery łapki - zwierzęta domowe 19:15, 11 mar 2012

Do góry
Nasz brudas Hiro
Mój kawałek raju 19:05, 11 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
U mnie widać,że nic jeszcze nie widać, ale nie próżnowałam

jejku Aniu ale piekny widok ,zasiewy rewelacja oj biorę sie do siewu
Ogród w budowie - nieustającej 18:53, 11 mar 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Ponieważ wiosna nie chce przyjść wcale, każdej nocy jest mróz i ziemia nie rozmarza, przywołuję ciągle wiosenkę za pomocą małych doniczek z narcyzami i pierwiosnkami, tym razem dobrały się do obrusa w kratkę:

Gabrysia piekna kompozycja
Hirutkowy raj:)) 18:50, 11 mar 2012

Do góry
Wczoraj u nas było zimno i strasznie wiało ,nawet nie pojechałam na działkę
Dzisiaj było ciepło ,ale też wiało ,no nie mogłam wysiedzieć aby nie pojechać popracować Poobcinałam hakuro ,wrzosy, trochę róże ,ale jeszcze ich nie odsypywałam jest bardzo mokro na działce.Pograbiłam.Nareszcie ruszają prace w ogrodzie

Pooglądałam co wyrosło i tak średnio tulipanki się ledwo wychylają,szafirkom liście zmarzły,krokusy ciut wyjrzały może w tym tygodniu bo ma być ciepło .
Trochę strat jest -ogniki padły ,trzmieliny chyba też, porażona azalia ,ale większe niż mróz zrobił Hiro Został ograniczony w bieganiu
Cieszę się ,że bukszpany z mojego rozmnożenia mają się dobrze

Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:48, 11 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

I skrzyneczka, która miała być na narzędzia..... Jutro zmienię dekorację bo kupiłam białą hortensję !!!

A mnie się ta najbardziej spodobała
zielonastrefa 18:48, 11 mar 2012

Do góry

tutaj widać tylko 1 z sosen i 1 różę. Niestety nie mogę znaleźć dalszej części widoku W każdym razie sosny i róże nie zasłaniają widoku od drogi, więc pomiędzy drzewami (po podcięciu ich gałęzi), przed różami chciałabym posadzić hortensje ogrodowe. Igliwie i półcień powinny być dobre dla tych hortensji?

Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:42, 11 mar 2012

Do góry
Obiecana Sebkowi donica z systemem nawadniania. Jeśli nie stoi koło oryginału wygląda przyzwoicie za tę cenę
Kiedyś będzie tu pięknie ... 18:41, 11 mar 2012

Do góry
Oj witam wszystkich. Natychmiast po poworcie z wojaży wklejam zdjęcia. Kwatki czekają na wystawienie na zewnątrz a na razie hartują się w domu bo się nimi zachwycam.

Jestem zauroczona tą małą skrzyneczką. Nie wiem gdzie ją postawię.

I jeszcze raz

I tu jeszcze raz z

I skrzyneczka, która miała być na narzędzia..... Jutro zmienię dekorację bo kupiłam białą hortensję !!!

Hirutkowy raj:)) 18:28, 11 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Proszę podpowiedzcie mi czy nie za płytko posadziłam moje agapanty

piękne zakupki Krysiu drogie były te cisy? A co do agapantów, to nie musisz ich wyjmować z doniczek na zimę, przesadza się je dopiero jak bryła korzeniowa przestaje się mieścić w donicy, kłącze przesypujesz cienką warstwa ziemi, stosuj nawóz wieloskładnikowy do kwitnących, gleba żyzna, gliniasto-piaszczysta, obfite podlewanie latem i nawożenie. Jak byś chciała rozsadzać starsze rośliny to rób to od marca do sierpnia, pojemnik musi być nieco większy od kłącza, agapanty lubią ciasno, to chyba wszystko

Oj Aniu wielkie dzięki ,wiedziałam,że Ty to wiesz wszystko To są świeżo kupione kłącza na Gardenii stąd moje obawy ,abym ich nie zepsuła

Cisy były po 12 zł.,bukszpany 5zł,serby 9 zł

Agapanty w sam raz posadzone.

Oj Danusia dzięki ,taką mam tremę ,abym czegoś nie popsuła
Hirutkowy raj:)) 18:01, 11 mar 2012

Do góry
Krys napisał(a)

Proszę podpowiedzcie mi czy nie za płytko posadziłam moje agapanty

piękne zakupki Krysiu drogie były te cisy? A co do agapantów, to nie musisz ich wyjmować z doniczek na zimę, przesadza się je dopiero jak bryła korzeniowa przestaje się mieścić w donicy, kłącze przesypujesz cienką warstwa ziemi, stosuj nawóz wieloskładnikowy do kwitnących, gleba żyzna, gliniasto-piaszczysta, obfite podlewanie latem i nawożenie. Jak byś chciała rozsadzać starsze rośliny to rób to od marca do sierpnia, pojemnik musi być nieco większy od kłącza, agapanty lubią ciasno, to chyba wszystko

Oj Aniu wielkie dzięki ,wiedziałam,że Ty to wiesz wszystko To są świeżo kupione kłącza na Gardenii stąd moje obawy ,abym ich nie zepsuła

Cisy były po 12 zł.,bukszpany 5zł,serby 9 zł

Agapanty w sam raz posadzone.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies