Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Nadzieja na spełnienie marzeń 21:15, 12 paź 2011

Do góry
ładny projekt przejrzysty
Rośliny z południa Europy w polskich ogrodach 19:38, 12 paź 2011

Do góry
o bardzo dziękuję Sebek mam nadzieje że znajdziesz dla mnie jakiś ciekawy projekt.
Nadzieja na spełnienie marzeń 16:35, 12 paź 2011

Do góry
Ok, poprawiłam nieco projekt i mam troche pytań

Patrząc od lewej:
czy pod te hortensje trzeba jakos szczególnie przygotować podłoże, np zakwasić? A może wybrac inny kolor? Jak wysokie urosną i czy trawka ich nie zasłoni?

Ilex `Golden Gem` - nie wiem czy mi pasuje tu kolor żólty - chyba że wpada w zieleń, niestety nie widziałam go na żywo...

stożek - no własnie, jaki? Podoba mi się świerk biały `Daisy`s White` ale wydaje mi sie za mały. Gdzie szukać czegoś wiekszego?

Zamieniłam powojnika za radą Danusi - nie mogłam znaleźć Carex morrowii "Evergold" - biały, czy ktoś mnie oswieci zdjeciem? Jak wysokie muszą być kule bukszpanu aby ładnie wyłaniały sie z tej trawy?

W ogóle tu nie jestem pewna co do ilości - może dodac jeszcze 2 kule większe? na rysunku troche proporcje sa przeklamane i tam jest dużo wiecej miejsca

A czy ten miłorząb nie bedzie za niski - może dac tu za radą kaisog1 drzewko - wisnie `Umbraculifera` zawsze mi sie podobała ale wolałabym np głóg `Paul`s Scarlet` - czy mozna go strzyc aby uzyskac ładną kulkę?

Dalej za żurawką `Sparkling Burgundy` dać jeszcze inny kolor?

przepraszam za ten ogrom pytań ale tak si zakreciłm, że najchetniej zmieniłabym zawód - strasznie wciąga
Ogród Dominiki 09:08, 12 paź 2011

Do góry
grazka napisał(a)
" Dobór roślin zaproponowała pani, która projektowała mój ogród", ogród przepiękny i zapewne jest teraz łatwiej dokonywać niewielkich zmian kiedy projekt ogrodu był zrobiony przez zawodowca. Jestem pod wrażeniem, ogród w moim stylu, śliczny.
Kilka lat temu nie było takich stron jak Ogrodowisko gdzie można było znaleźć inspiracje i pomoc życzliwych osób i dlatego wielu z nas popełniło sporo błędów. Teraz wszyscy zmieniamy swoje ogrody na jeszcze piękniejsze.

Masz rację, jest o wiele łatwiej. Dlatego tak podziwiam dziewczyny,które same wytyczają rabaty, zwożą ziemię, kopią wielkie doły. U mnie tę grubą robotę zrobiła firma, którą ktoś nam polecił. Niestety trzeba było po nich poprawiać, no ale tak to jest jak w ogrodzie pracują pracownicy, a nie właściciele.
Widzę ogromną różnicę między tym, jak Danusia z Witkiem robią ogrody, a tym, za co ja zapłaciłam.
U mnie zdarzali się panowie, którzy pracowali 3 dni w tej firmie i nie mieli pojęcia o ogrodnictwie. Duże firmy zatrudniające wielu pracowników tracą kontrolę nad tym, co dzieje się w ogrodach. A pracownicy robią tak, żeby się nie namęczyć, po linii najmniejszego oporu. Zdarzało się, że sadzili byle jak, bo w glinie ciężko byo kopać, po czym przysypywali grubo korą i wyglądało ok. Później okazywało się, że rośliny wypadają, bo cała bryła korzeniowa była na wierzchu albo roślina stała w wodzie.Na szczęście na rośliny mieliśmy gwarancję. Na początku chcieliśmy drenaż, ale przekonali nas, że nie jest potrzebny. Po czym okazało się, że jest niezbędny, bo rośliny padają i trzeba było wszystko rozkopać od nowa itd.
Nadzieja na spełnienie marzeń 22:42, 11 paź 2011

Do góry
Wczoraj miałam jeszcze napisac ale zaniemówiłam z zachwytu jak zobaczyłam najnowsze zdjecia z ogodu z lustrem - napisać PIEKNIE to za mało.

Danusiu, guru moje ogrodnicze - dziekuję za migdałka tylko powiedz mi kochana w które miejsce go przesadzic aby juz to było na stałe... Bardzo go lubie ale szkoda że jest atrakcyjny przez tak krótki okres czasu

Po waszych propozycjach, podpowiedziach, z ogromnym bólem narodzil sie projekt.
BARDZO PROSZĘ o konstruktywne rady co w nim zmienic, co jest nie tak a może w ogóle jest do bani
Naprawde chciałabym cos jeszcze posadzic w tym roku.

Dużo skorzystałam z Waszych podpowiedzi - kaisog1 dzieki ! Sebek dzieki !

Te 3 kule na prawo to tam, gdzie teraz jest migdałek.

Co myslicie o tym?

Danusiu, nie będe ukrywać, ze na Twoją radę licze najbardziej...
Ogród Dominiki 22:34, 11 paź 2011

Do góry
" Dobór roślin zaproponowała pani, która projektowała mój ogród", ogród przepiękny i zapewne jest teraz łatwiej dokonywać niewielkich zmian kiedy projekt ogrodu był zrobiony przez zawodowca. Jestem pod wrażeniem, ogród w moim stylu, śliczny.
Kilka lat temu nie było takich stron jak Ogrodowisko gdzie można było znaleźć inspiracje i pomoc życzliwych osób i dlatego wielu z nas popełniło sporo błędów. Teraz wszyscy zmieniamy swoje ogrody na jeszcze piękniejsze.
Ogród Dominiki 19:26, 11 paź 2011

Do góry
lenka napisał(a)

Łaaał.....naprawdę ogród ma tylko 3lata?? Niewiarygodne... A może to GARDENARIUM było sprawcą tego pięknego cudu ?

Ogród przepiękny

Żałuję, że te kilka lat temu nie znałam Danusi, bo Ona na pewno zrobiłaby projekt, z którego byłabym zadowolona w 100%.
Ogród z lustrem 15:23, 11 paź 2011

Do góry
Danusiu - tez się melduję że przejrzałam cały wątek. Pieknie, ale nie ukrywam że na ten supernowoczesny ogród przy ultrasupernowoczesnym domu czekam z niecierpliwoscią.
Wierze że znajdę dla siebie mnóstwo inspiracji.
Szczerze mówiąc to ja ostatnio opadłam z sił troche (razem z synkiem chorujemy) a na dodatek mam tyle pracy że doba za krótka. mój projekt leży odłogiem i czeka. ale nie wątp we mnie Kochana wróce jak mi sie obluzuje. Pierwszaą rabatkę-przedogródek juz mam zaplanowayny-jest w moim wątku. nie wiem czy widziałaś i co o tym myslisz? A nad resztą siądę jeszcze. Kiedy będziesz realizowała ten supernowoczesny ogród? Wiesz tak sobie jeszcze yslę , że w sieci jest bradzo mało takich realizacji pokazanych i o ile jeszcze realziację takich kolorowych ogrodów mozna znaleźć w necie o tyle juz modern to nietsety nie ma. tym bardziej czekam na Twoją. Ja z moich wypocin tez będę pokazywała. Wiem że Ci nie dorównam ani w jednej bilionowej sryljonowej ale co tam.Wyjdzie jak wyjdzie, dla mnie będzie i tak pieknie. bo moje.
Ależ się rozpisłam sorki hihihihi

Ogród Dominiki 12:45, 11 paź 2011

Do góry
Witam Cię Danusiu w moim wątku Kulki bukszpanu były u mnie od początku, podobnie jak hortensje, cisy, świerki serbskie, różaneczniki, klony palmowe, trawy, wrzosy. Drzewko bonsai kupił mój mąż i od niego zaczęliśmy projekt ogrodu.
Dobór roślin zaproponowała pani, która projektowała mój ogród. Z czasem okazało się, że rabatki z kulkami są moimi ulubionymi i zaczęłam dosadzać nowe kuleczki. Ogród początkowo miał charakter bardziej naturalistyczny i był moim zdaniem całkiem "łysy".

Nie byłam zadowolona z tzw. pierwszego planu.Ale azjatyckie podróże (zapraszam do wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/439-tajlandia-ogrod-z-drzew-i-krzewow-formowanych) tylko utwierdziły mnie w "formowanych" preferencjach i zaczęłam sama przesadzać rośliny.

Nie ruszam dużych nasadzeń, nie zmieniam kształtu rabat, bo wszędzie mam obwódki z kostki i nawodnienie, więc byłoby to trudne. Manewruję tylko z drobnicą. W trakcie tych 3 lat straciłam też kilka roślin, między innymi piękną sośnicę japońską, sosnę himalajską (jest kolejna), klona Royal Red (kolejne drzewko), teraz choruje mi soliterowy klon palmowy i liczę się z tym, że na wiosnę będę miała problem, bo w miejsce chorego drzewa nie mogę już wsadzić kolejnego klona.

Szukając inpiracji i porad dot. pielęgnacji bukszpanu trafiłam na stronę Gardenarium, potem odkryłam w internecie kradzież zdjęć Danusi, przedstawiających ogród bukszpanowy. Napisałam do Danusi, a ona zaprosiła mnie na powstający wkrótce portal ogrodniczy. Ogrodowisko powstało, a ja kibicowałam wszystkim z boku.

Oczywiście Ogród nie tylko bukszpanowy miał na mnie wpływ. Pod wpływem Ogrodowiska "dorobiłam się" obwódki bukszpanowej przed kuleczkami (będę przycinać dopiero na wiosnę) oraz stożków z bukszpanu, które pokażę na kolejnych fotkach. Zmieniłam również nasadzenia z barwinka na tojeść rozesłaną.
Ogród z lustrem 07:59, 11 paź 2011

Do góry
Pięknie Danusiu. Wielkie gratulacje .Trawnik zrobił swoje. Muszę się cofnąć i znaleźć projekt całego ogrodu .Myślę że każdy z nas znajdzie tu inspirację . A tak zapytam z ciekawości Danusiu. Chodzi mi o nawadnianie. Czy możesz z grubsza określić ile wody w ciągu sezonu albo w ciągu doby czy miesiąca zużyje jeden stryskiwacz ? Po prostu chciałbym porównać czy to finansowo bardzo boli w stosunku do podlewania wężem .
Ogród amatora - proszę o pomoc 10:32, 10 paź 2011

Do góry
projekt

Własnie wczytałam się z zagadnienie dot. żurawek i sie załamałam
bo miejsce przy oczku to wieczne slonce
W wakacje słońce operuje tam od godz. 10-tej do samego wieczora

Czy powinnam zrobic jakąc weryfikacje projektu?
Jestem załamana
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 22:37, 09 paź 2011

Do góry
cyprysiki chyba lepiej dać też równo tak aby pasowały do żywopłotu z buxusa,
dzikości nadadzą trawy które i tak się będą same targały więc reszta lepiej jak
będzie równo a co do hortensji.. mogą tak zostać. nie wyglądają źle. Tylko
pomyśl nad poziomami jeszcze, trawy będą zasłaniać cyprysiki i bukszpan
jeśli patrzyłbyś z tarasu. Może lepiej to odwrócić.. Projekt jest i tak już bardzo
ładny, dobór roślin bingo.
Nadzieja na spełnienie marzeń 21:27, 09 paź 2011

Do góry
moni, dzieki za rozszyfrowanie - berberysa sie domyslałam a co do sosny to wiem tylko chciałm dokładna nazwe - wiem teraz ze nie kupuje sie roslinek pojedynczo a znajac dokładna nazwe mogłabym dokupić.

Wiecie jak to ogrodowisko wciąąąąga !!!

Zmajstrowałam coś takiego:

trzeba sie wykazać dużą dawką wyobraźni - za klonem jest szpaler ze swierków

A, i na pewno proporcje sa złe ale to mój pierwszy taki "projekt"

Wypociłam jeszcze coś takiego - tak bardzo spodobała mi sie pewna rabatka w ogrodzie z lustrem że jesli P. Danusia pozwoli to chciałabym ja skopiować:

Kule z cisów, ostrokrzew i konwalnik

Co o tym myslicie?
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu w domu w zabudowie bliźniaczej 19:21, 09 paź 2011

Do góry
CHYBA WYPRÓBUJĘ TEN PROJEKT
Projekt ogrodu orientalnego 16:56, 09 paź 2011

Do góry
projekt to podstawa to wiadomo, ja zbyt dobrym plastykiem i specem od rysunku nie jestem
Wymarzony ogród 16:04, 09 paź 2011

Do góry
Asiu oglądałam w miniaturce Twój projekt, jakie drzewo (myślę, że drzewo) będziesz miała w lewym końcu tarasu?
Ogródek do przeróbek ;) 22:10, 08 paź 2011

Do góry
anka napisał(a)
Witam wszystkich forumowiczów!
Moja przygoda z ogrodem zaczęła się w kwietniu, wraz z wprowadzeniem się do nowego domu. Wcześniej nigdy nie podejrzewałabym się o "ogrodnicze zapędy", moja wiedza z tej dziedziny ograniczała się do rozróżniania drzew liściastych od iglastych i to mi wystarczyło
Jednak z czasem chciałam stworzyć wokół siebie i swojego domu miejsce, w którym będzie można odpocząć, zrelaksować się, pobawić się z dziećmi i nacieszyć oko pięknymi widokami i tak zaczęliśmy urządzać teren przed domem. Mieliśmy gotowy projekt, jednak w trakcie własnej realizacji sporo pozmieniałam. Na początku efekt podobał mi się, ale tak było do czasu kiedy nie odkryłam OGRODOWISKA
Po obejrzeniu tylu wspaniałych ogrodów ( przede wszystkim ogromne chapeau bas dla p.Danusi- ogród idealny!), zapragnęłam mieć choć namiastkę "ogrodowiskowego stylu" u siebie. Mam nadzieję,że z Waszą pomocą i wiedzą uda mi się to zrealizować.
Postaram się jeszcze dzisiaj wkleić zdjęcia.

Witaj Aniu

Będę podglądała Twoje poczynania, bo ja niestety też mam takie same odczucia jak Ty, po przekroczeniu progów Ogrodowiska moje zadowolenie z własnego kawałka zieleni legło w gruzach
Wszystko od początku! Potrzebne wsparcie! 21:36, 08 paź 2011

Do góry
abes napisał(a)
Witam serdecznie,
od kwietnia czytam, oglądam, podglądam piękniejące z dnia na dzień ogrody Forumowiczów. Mnóstwo inspiracji, fachowych porad... i nic. Mój projekt ogrodu od roku leży na półce i czeka, niestety chyba nie doczeka się realizacji.
Wrodzony brak asertywności sprawił, że projektant zaprojektował swój ogród i nijak nie mogę się do niego przekonać. Podjęłam męską decyzję, zaczynamy od nowa. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą.
Na początek zdjęcia domu i otoczenia, płot oczywiście do wymiany.
I jaki typ ogrodu Waszym zdaniem tu pasuje??? Działka ma ok. 790 m kwadratowych i jest niestety narożna.

witam, po przeczytaniu Twojego wstępu, poczułam,że nie jestem sama, z tą róznicą, że ja kawałek ogrodu zrobiłam wg. projektu (co prawda trochę pozmieniałam) i efekt wcale mi się teraz nie podoba, więc czas zmian nadszedł. Damy radę
Ogródek do przeróbek ;) 19:56, 08 paź 2011

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów! Postanowiłam przenieść mój wątek tutaj. Chyba to odpowiedniejsze miejsce dla niego. Nie wiedziałam, jak i czy w ogóle można przenieść wszystkie posty i zdjęcia, dlatego wątek a raczej swoje posty na naszych ogrodach wykasowałam.(chętnie przekopiowałabym wszystkie wiadomości, ale nie potrafię- może ktoś mnie oświeci). Ale jeszcze raz dziękuję za miłe powitanie i uwagi (Pszczelarni,Jance, age_pe, popcarol, hance_ andrus, Sebkowi, p.Danusi, Pwl, Puskaogrod).

Moja przygoda z ogrodem zaczęła się w kwietniu, wraz z wprowadzeniem się do nowego domu. Wcześniej nigdy nie podejrzewałabym się o "ogrodnicze zapędy", moja wiedza z tej dziedziny ograniczała się do rozróżniania drzew liściastych od iglastych i to mi wystarczyło
Jednak z czasem chciałam stworzyć wokół siebie i swojego domu miejsce, w którym będzie można odpocząć, zrelaksować się, pobawić się z dziećmi i nacieszyć oko pięknymi widokami i tak zaczęliśmy urządzać teren przed domem. Mieliśmy gotowy projekt, jednak w trakcie własnej realizacji sporo pozmieniałam. Na początku efekt podobał mi się, ale tak było do czasu kiedy nie odkryłam OGRODOWISKA
Po obejrzeniu tylu wspaniałych ogrodów ( przede wszystkim ogromne chapeau bas dla p.Danusi- ogród idealny!), zapragnęłam mieć choć namiastkę "ogrodowiskowego stylu" u siebie. Mam nadzieję,że z Waszą pomocą i wiedzą uda mi się to zrealizować.

Postanowiłam wkleić zdjęcia od „początku”. Myślę,że dzięki temu sytuacja zrobi się bardziej przejrzysta i jasna.
Ogród z lustrem 00:56, 08 paź 2011

Do góry
Uważam pytanie troszkę nie na miejscu pewnie się narażam ,ale wyobraźcie sobie ,że to wam ktoś robi taki projekt i odpowiedzcie sobie na pytanie czy chcielibyście ,żeby jakiś portal znał wasze wydatki ...???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies