Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przedogródek Agniechy973 19:07, 16 sty 2012

Do góry
Zrobiłam dzisiaj kilka zdjęć i na nich nasmaruję moje wizje. Brzydko to w paincie wychodzi, ale zawsze jakiś obraz otoczenia jest. Wybaczcie brzydotę, zaniedbane wszystko i zbrzydło Dodatkowo w tym roku robili nam nowy asfalt i trochę zniszczyli trawkę.
Krok pierwszy: przed bramą

Wszelkie nasadzenia muszą być z roślin dość pospolitych i niedrogich, bo zdarzają się kradzieże nawet z ogródków.

Bajkowy ogród Weroniki 19:05, 16 sty 2012

Do góry
Irciu, to moja wnusia Krycja. W jej wieku też marzyłam, żeby zostać baletnicą. Miałam piękne baletki, ale edukację ukończyłam na kółku baletowym w Domu Harcerza. Taniec lubiłam zawsze i mogę powiedzieć, że trochę potańczyłam w swoim życiu, a nawet więcej. Opowiedz o swoich tańcach...Pozdrawiam!
*******************************************************************************************************************

Pochwalę się jeszcze swoim ognikiem przed opuszczeniem literki "O", może chwalony zakwitnie obficiej.
Mam czerwone dwa i jeden żółty, ale też trochę przemarzają. (fotka z 2008r.)
Mój mały raj na ziemi :) 18:30, 16 sty 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
dziękuję Ewuniu

przydałoby się słoneczko, poniżej fotki z moich okolic z 2009 roku chyba... To był przepiękny dzień - sypnęło śniegiem, było ok.-10 i słońce. Bajka !

Taką zimę uwielbiam
Dużo śniegu... niebieściutkie niebo.... i mrozik.... BAJECZNIE
Mój mały raj na ziemi :) 18:23, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Cukiereczek to kalina szczepiona na pniu.
Jest u mnie pierwszą zimę i stoi akurat w przeciągu....
zaczęła już wypuszczać pączki, więc dzisiaj ją opatuliłam

Anula, a masz jakieś zdjęcia dzisiejszego cukiereczka bez opakowania? Podobają mi się kaliny, ale jako krzewy nie bardzo pasują do tych moich nowoczesności. Ale taka na pniu - to by było coś! Nie widziałam w żadnej lokalnej szkółce, ale od czego jest internet

bardzo proszę !
krzew mam za domem, a ta na kiju jest ozdobna z liści. Ma takie grube, mięsiste listki, żółto-zielone. Ale nie znam (...) nazwy...

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:47, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)]
A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

Według mnie bardzo fajny zamysł i projekt! Prosto i na temat
Zakątek pasujący do pozostaych części ogrodu. Mnie sie baaaardzo podoba.
Eksperyment ogrodowy Beaty 17:34, 16 sty 2012

Do góry
Nasza świąteczna choinka już dawno posadzona

Płatki śniegu

Eksperyment ogrodowy Beaty 17:30, 16 sty 2012

Do góry

Eksperyment ogrodowy Beaty 17:24, 16 sty 2012

Do góry

Eksperyment ogrodowy Beaty 17:19, 16 sty 2012

Do góry

Eksperyment ogrodowy Beaty 17:14, 16 sty 2012

Do góry
No i doczekaliśmy się..... zwłaszcza dzieciaki
Zima w Ogrodzie eksperymentów Dzisiejsze popołudnie

Mój mały raj na ziemi :) 16:54, 16 sty 2012

Do góry
dziękuję Ewuniu

przydałoby się słoneczko, poniżej fotki z moich okolic z 2009 roku chyba... To był przepiękny dzień - sypnęło śniegiem, było ok.-10 i słońce. Bajka !

Rododendronowy ogród. 16:53, 16 sty 2012

Do góry
Dziś pokażę tylko jedno zdjęcie zrobione w Australii. W małym parku znajdującym sie przy Politechnice w Newcastle wiosną swoje gniazda mają papugi. W obronie tych gniazd atakują przechodzących. Na zdjęciu znak ostrzegający przed ich atakiem.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:40, 16 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

I teraz tak się zmienił, dojrzał i rośliny równe są

Tak Danusiu,rośliny Twoje urosły ,a Ty je pięknie trzymasz w ryzach.I chociaż ogród tak młody ,drzewa i krzewy jakby "skrojone na miarę" .I jeszcze zima przystroiła wszystko białym puchem .Bajkowy widok.
Ogród irci 16:21, 16 sty 2012

Do góry
ircia napisał(a)

Piękny masz ogródek przed domem,wyróżnia się na tle innych budynków .Kolorowo u Ciebie ,ale wszystko ładnie zgrane .
Nasze storczyki 15:15, 16 sty 2012

Do góry
Dziękuję Wam za odpowiedzi.

dodam zdjęcia właśnie zrobiłam
tu odpadły juz dwa

a tu juz dwa żółte

Mój przyszły ogród 14:54, 16 sty 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
nie, niekoniecznie będzie przytłaczające
popatrz Iwciu, możesz spróbowac tak:
co do rozplenicy, to bym się nie zgodziła - raczej na osłonięty od wiatrów półcień, niż stanowisko stricte słoneczne
dlatego uważam, że przy końcu murka mogłaby być (o ile sobie te warunki swietlne dobrez wyobrażam)

No i taki układ rabaty i kostki jest chyba najlepszy.
Dla mnie perfekt
Przedogródek Agniechy973 14:48, 16 sty 2012

Do góry
Ewo, dziękuję za dobre chęci. Najbardziej realne nasadzenia są na tym rysunku. a moje wyobrażenie o tym jest w pierwszym poście na 1 stronie.

Ogród Dominiki 14:42, 16 sty 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Domi, a ja jak zwykle w Twoim ogrodzie..strasznie lubię tutaj wpadać i wiesz co..przy dzisiejszej wizycie, pomyślałam, że może coś od ciebie skopiuję
tak mi się podoba ten fragment Twojej rabatki:

[img size=640x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/7/72143/original.jpg]

że dałabym ją sobie jako przedogródek
Przedogródek Agniechy973 14:33, 16 sty 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Agnieszko, a po co Ci właściwie ścieżka do domu, skoro masz równolegle biegnący podjazd. Przy tak dużej odległości (masz tam chyba ponad 20 metrów od bramy do domu) i równoległym przebiegu mozna mieć po prostu podjazd, od którego ścieżka odchodzi dopiero vis a vis drzwi wejściowych.

Ewo, to wtedy już w ogóle bez ścieżki. Tak jest teraz. Tylko trzeba przy bramie i furtce jakoś lepiej początek zaaranżować. Jakiś mądry placyk spajający bramę i furtkę.

O rany, nic nie widać napisów. Od góry napisałam: krzyż przydrożny, furtka, brama wjazdowa.
Przed furtką nie ma na razie chodnika.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:31, 16 sty 2012

Do góry
Mnie też od zawsze podobały się kule, dopóki nie zrobiłam tych klocków
Zgadzam się z magnolią, że inne wzory są bardzo ''przedobrzone''

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies