Mala_Mi
10:32, 15 kwi 2012

Marta, w tym sęk, że w mojej glinie wykopanie nawet doła o średnicy 2 metrów i urobienie ziemi nic nie daje, tak już straciłam kilka rh. Nie ma zanczenie czy donica z wodą któa ścieka ma średnice 70cm, czy ma średnice 2,0 metry..... Jedyne wyjście to posadzić wyżej.... Najśmieszniejsze jest to, ze ja mieszkam na szczycie górki i zgodnei z zasadami fizyki, woda powinna ściekac sobie niżej......ale nie ścieka, bo glina ją zatrzymuje. Wodę gruntową czy żeby wykopac studnię mam dopiero na głębokości ok. 20m. Nastarsi mieszkańcy zawsze mieli tu problem ze studniami i z wodą.
800 metrów ode mnie, już na dole tereny są zalewowe i jak kilka dni popada deszcz, to wszystko pływa.... mówimy na te tereny "żabiniec", a my mówimy, że ludzie budują domy na "polach ryżowych". jedna łopata i woda jest...
Wiem że jest coś za coś, ale ....czasami niezmierzone sa siły na zamiary