Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój przyszły ogród 12:07, 16 sty 2012

Do góry
ale możesz też poprowadzićkostke w taki sposób i wtedy ustawić donice juz na kostce, co ogranicza problmy kosiarkowe.
Mój przyszły ogród 11:59, 16 sty 2012

Do góry
Iwciu, masz na myśli mniej więcej taki układ?

A propos poprzednich koncepcji dereń Ivory Halo podsadzony biało-zieloną trzmielina to nienajlepszy pomysł - obie rośliny mają biało-zielone, pstre liście, będą się zlewać.
No i wierzba Hakuro może być nisko szczepiona, w formie niewysokiego drzewka, ale sama w sobie jest silnie rosnącym krzewem i szczepionej korona również mocno rośnie. Trzeba często i mocno przycinać.
Mój przyszły ogród 11:51, 16 sty 2012

Do góry
Wiekszośc ogrodników z którymi ja miałam do czynienia trudno by nazwać fachowcami .

Niestety o większości szeroko rozumianych budowlańców można powiedzieć to samo o zgrozo

Zrobiło się zimowo...
Pogaduchy skowronków 11:49, 16 sty 2012

Do góry
witam skowronki u mnie snieżnie puszyście i cicho jak na obrazku

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:30, 16 sty 2012

Do góry
Dopadało śniegu

Kropka się cieszy

A Prezes wącha

Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 11:29, 16 sty 2012

Do góry
A teraz schemat poglądowy

I pierwsza koncepcja:

Rabata jest duża . Obawiam się, że jednakowe podłoże jest w tym przypadku zbyt monotonne.
Czy trawnik z soliterem jest dobrym rozwiązaniem?

Aha, ta rabata na dole jest już gotowa - to dla niewtajemniczonych
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 11:24, 16 sty 2012

Do góry
Kochani
Zima to najlepszy czas na przeróbki. Szczególnie gdy tęskno nam do wiosny
Chociaż na papierze , coś dosadzimy lub poprzesadzamy, żeby było lepiej, ładniej , inaczej ...

Moje rabacisko, które poszło jako pierwsze pod nasadzenia, jest typowym " snem szalonego ogrodnika"
Jest tam wszystko, zazwyczaj po jednej sztuce, i panuje ogólny bałagan.
Szczególnie gdy powstały nowe rabaty żwirowe, kompletnie przestało pasować do całości.

Pora na zdjęcia. Rabata w trzech odsłonach, bo na jednej klatce się nie zmieściła

Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 11:16, 16 sty 2012

Do góry
Ja mogę polecić odmianę Ammerland o pokroju jak zwykła choina z tym, że ma dorastać do 4m.
Ogrodnik mimo woli 11:07, 16 sty 2012

Do góry
rokuNie jest dobrze...... wstawiam jedno z fotek.... serce się kraja na ten widok. Jedno foto to cały krzew, a drugie to szczegół...na liściach od spodu też są zmiany i na gałązkach takie wżery......najbardziej z opisów chorób pasuje mi to na antraknozę, a przy okazji osłabienia inne grzyby niejadalne. Dobrą oznaka jest to, że krzaczek walczy i się nie poddaje Zdjęcia są z
2009 roku, ale wiele się nie zmieniło.... jedne gałązki zamierają, rosną inne, ale ogólnie wyglada żałośnie i się nie powiększa....

Konkurs na artykuł o warzywniku 11:06, 16 sty 2012

Do góry
Kochani, dla zainteresowanych mam kalendarz księżycowy Hortulusa na 2012 rok.

To nagroda w naszym malutkim prywatnym konkursie.

Ogłaszam krótki konkurs do końca tygodnia do niedzieli włącznie na opisanie tematu o warzywach.
Prześlijcie mi na maila plus kilka (10) ładnych dużych zdjęć Nazwisko autora podamy przy publikacji zwycięskiego tekstu

Przedogródek Agniechy973 10:43, 16 sty 2012

Do góry
Wklejam znowu ten sam rysunek. Dorysowałam ciurkadełko przy tarasie, ale nie potrafię wyznaczyć dobrze tych rabat. One jeszcze nie będą robione, ale coś trzeba zaplanować i ogarnąć. Na razie zatwierdzone są tylko sosny him. + hortensje + miskanty + cebulowe + pachysandra. Ale Pszczelarnia nma rację, że te 3 sosny him. bliżej domu zasłonią ciurkadełko. Może by je na coś wymienić? Może te wiśnie Umbrac. ? Będą na nóżce, więc będzie prześwit. Albo przesadzić sosny bardziej w łuku w prawo uciekając od chodnika, a pod sosny niskie nasadzenia?

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:34, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

Rośliny w żwirku - a może bukszpanowe 3 kule różnej wielkości ubrane w trawkę Carex Ice Dance?
albo sprawdzony zestaw czarno-żółty.
Tu gdzie tuje po prawej pas hortensji i pas Rh niskich jeden kolor.
Między świerkami a "5" pas żółtego ostrokrzewu (I.crenata Golden Gem) podsadzony czarnym konwalnikiem.

W donicy kule podsadzone albo "trawkowatą" roślinnością - piórkami, albo żółtymi trzmielinkami, no może nie całkiem żółtymi do Emerald'n Gold wlezie na kule, lepiej Blondy.

Tu gdzie zygzaki płyty dojście do altanu też przydałoby się przełamać krzaczkami przechodzącymi z jednej strony na drugą.

Mój przyszły ogród 10:20, 16 sty 2012

Do góry

początkowo próbowałam z rabatą w formie fali ale sporo było głosów aby poprowadzić ją inaczej. Teraz mam wrażenie, że wracam do punktu wyjścia
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 09:43, 16 sty 2012

Do góry

Tutaj jeszcze z cisami na pniu - nie chciałem zasłaniać tamtych

Sebek a nie myślałeś aby przesunąć te cisy na pniu bliżej domu??
Pogaduchy skowronków 09:34, 16 sty 2012

Do góry
Halo skowronki!Kto ma ferie,to ma!A Hanusia z psem musi! choć z rana nie bardzo lubi!
ŚNIEGU NIE MA! +1.Ale chmury dość wysoko i może się przejaśni!?
Po leniwej niedzieli trzeba sie ogarnąć.......
Miłego !
słońce widziane kiedyś z drogi......
Wizytówka - Nasz przydomowy ogródek 09:32, 16 sty 2012

Do góry
Jesień

Nasz mały, zielony świat. 09:18, 16 sty 2012

Do góry
Dzień dobry

Ze śnaidaniem w garści (swój chleb, swój pasztet, swoje pomidory, ale mi wyszło klapnęłam przy komputerze i widzę, że miałam gości w moim ogródku, bardzo mi miło

Elu, z tym rozmiarem XS to bez przesady Moim wyznacznikiem są spodnie kupione w 2000 roku, muszę znowu w nie się zmieścić
Co do ciasta marchewkowego, to polecam przy kolejnym pieczeniu zrobić próbę i zamienić białą mąkę na razową, np. typ graham, z marchewką świetnie się komponują.

Agnieszko, serdecznie witam w moich progach. Doskonale rozumiem Wasz stosunek do 'fachowców', mamy identyczne uczulenie. Mój mąż teraz popołudniami i w weekendy sam robi ocieplenie poddasza w budynku garażowym, rozpina sznurki, będzie kładł wełnę mineralną i generalnie sam będzie robił wykończeniówkę, nawet kafelki chce sam robić.
Pergola jest jeszcze bardzo surowa, na wiosnę dorobimy jej dwa boki, zmienimy meble ogrodowe, mam nadzieję, że winorośl japońska zacznie wspinać sie do góry a zanim urośnie na tyle, żeby robić na za dach, to chcę kupić tzw. żagiel przciwsłoneczny i rozpiąć go pod belkami.

Bożenko, rozumiem Cie doskonale, jak brakuje wsparcia albo jest bunt, to ciżęko wprowadzać w domu racjonalne zmiany. Ja mam to szczęście, że mojego męża cieszą te zmiany, nie protestuje i docenia, że cokolwiek robię to dla dobra i zdrowia rodziny.

Żeby nie było, że gadam tylko o dietkach, bo mnie Danusia wreszcie pogoni, to proszę, jak wygląda w styczniu mój ogródek:

Pogoda mało zimowa, ale moja Lunka, rasowy zmarźlak tak sobie posypia w ciągu dnia
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:54, 16 sty 2012

Do góry

Wizytówka - Nasz przydomowy ogródek 08:51, 16 sty 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies