Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój przyszły ogród 22:42, 13 sty 2012

Do góry
wyszło mi takie cuś. Wywaliłam zawijasek. Sama nie wiem. Kule bukszpanu nie mogą być przy samym murku bo docelowo na murku będzie betonowa kula (albo marmurowa jak wygram w totka). Układ roślin bez zmian.Wychodzi mi dziura i nie mam na nią pomysłu Uczepiłam się tego połączenia: szmaragdy, hortensje, miskanty jak pijany płotu. Może mi go ktoś wybije z głowy?
Ogrodnik mimo woli 22:40, 13 sty 2012

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów.
Do tej pory ukradkiem czytałam Wasze wątki. Z braku czasu "na wyrywki". Wybaczcie.
Może to piątek trzynastego nastroił mnie, abym i ja opisała moją przygodę z ogrodem.

Zacznę od tego, że mieszkaliśmy w bloku, mieliśmy kupioną działkę, ale ciągle nie było sprzyjajacych okoliczności, aby pomyśleć o budowie. O ogrodzie nawet nikt nie myślał.

Całe życie marzyłam o psie, ale miał być dopiero jak się wybudujemy. Jednak pies tak jak i dzieci pojawia się w naszym życiu nie zawsze z planami..... W 2002 roku przyganęliśmy psa, którego nikt nie chciał, bo dorosły, bo wielki, bo niegrzeczny, bo nie chiał być przywiązany do łańcucha.... Z psem przyszły obowiązki i długie spacery.... A wraz z nimi myśli, że może jednak wybudować dom dla nas, a dla psa ogród. Mijały lata, myśli te same, tylko czynów było brak. W końcu wiejski pies przyzwyczaił się do życia w bloku
Potem przyszło nieszczęscie i nasz pies zaczął chorowac na stawy (kłopoty ze schodami, a mieszkaliśmy na ostatnim piętrze), pewnego dnia stracił przytomność, okazało się, że to serce. Werdykt weterynarki brzmiał, że kolejnego lata w bloku może nie przeżyć.... Nie wspominam dyskretnie o sąsiedzie, któremu pies zawsze przeszkadzał i o psychopacie co truł psy na osiedlu..... Każdy spacer to horror, czy czegoś nie zjadł.

I od tego nieszczęśliwego momentu uruchomilismy cały zapas energii i funduszy. Zapadła decyzja -Musimy się wybudować!

Teraz codziennie dziękuję mojemu pieskowi co wabi się piszczotliwie Misio, a oficjalnie Everest, że dzięki niemu odkryłam w sobie pasję "ogrodnika".

Dziękuję również "ogrodowisku", bo dzięki czytanym wątkom.....doszłam do wniosku, że nie należę do żadnych dziwaków, a moje kłopoty z ogrodem są problemem nie tylko moim. Popełniane błędy i "szaleństwo w oczach" przy każdej wizycie w sklepie ogrodniczym to jest NORMALNOŚĆ.

Na szczęście mąż mnie wspiera w moim szaleństwie...... a o moim szaleństwie i przygodzie z ogrodnictwem napiszę innym razem....

A to mój Everest....też został ogrodnikiem.

Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 22:32, 13 sty 2012

Do góry
Bajkowy ogród Weroniki 22:29, 13 sty 2012

Do góry

Groszek pachnący (i niebieskie żeniszki przy bukszpanach)

Groszki białe (bylina) już zmieniły miejsce, a tu zakwitną pnące białe róże.

Głóg czerwony kwitnie pierwszy raz.
Murki oporowe 22:25, 13 sty 2012

Do góry
Łupek chyba krzemieniowy

Granit

Murki oporowe 22:24, 13 sty 2012

Do góry
Do czegoś takiego przyłożyłem kiedyś rękę tzw. murek śmieciowy - robiliśmy z tego co leżało z jakiś zapasów, resztek itp
Murki oporowe 22:22, 13 sty 2012

Do góry
Murki można budować z takiego materiału

Bajkowy ogród Weroniki 22:19, 13 sty 2012

Do góry
Na "F" mam jeszcze floksy wysokie (płomyki), forsycje, fiołki białe i fiołkowe, funkie i firletki.
Zeszły na plan dalszy.

Firletkę jeszcze pokażę, bo długo kwitnie, sama się sieje, i w grupach jest dekoracyjna (po prawej)

"G" to
glicynia, głóg czerwony, groszek pachnący i nie pachnący biały (bylina), grzybienie i goździki.
Pokażę dzisiaj pachnące goździki, groszki, i głogu pierwsze kwitnienie, grzybienie (lilie wodne)

Nasz mały raj na ziemi :) 22:18, 13 sty 2012

Do góry
Może to zdjęcie będzie lepsze jeśli chodzi o tą rabatę pod oknem i to przejście dalej...

Bajkowy ogród Weroniki 22:16, 13 sty 2012

Do góry
Na "F" mam jeszcze floksy wysokie (płomyki), forsycje, fiołki białe i fiołkowe, funkie i firletki. Zeszły na plan dalszy.
Firletkę jeszcze pokażę, bo długo kwitnie, sama się sieje, i w grupach jest dekoracyjna (różowa po prawej)
.

"G" to glicynia, głóg czerwony, groszek pachnący, i nie pachnący biały (bylina), goździki, grzybienie czyli lilie wodne zwane tez nenufarami.
Pokażę dzisiaj pachnące goździki w towarzystwie grzybieni, groszki, i głogu pierwsze kwitnienie:

Białe pachnące i różowe goździki, w wodzie grzybienie.

Goździki brodate zwane cegiełkami pięknie pachną.

Goździki jeszcze raz.

Goździki w towarzystwie różowej piwonii. Widać też po lewej drobne, różowe kwiatuszki żurawki a przy domu pnie się glicynia.
Nasz mały raj na ziemi :) 22:14, 13 sty 2012

Do góry
Możesz pociągnąć rabatkę od rogu, wybrzuszenie a potem trochę zwęzić i znowu szerzej.
W zwężeniu bramkę-pergolę.

Coś na kształt tego

Tylko dostosuj do schodów.
Ogród w parkowym stylu 22:06, 13 sty 2012

Do góry
babopielka napisał(a)

Witaj Bożenko!

Ogród Twój z hortensjami podziwiam i to bardzo. Pracy na takim terenie masz faktycznie mnóstwo.

Ale znalazłam też moje ukochane obuwiki. Super .Ładnie Ci rosną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies