Cieszę się bardzo, że roślinki przeżyły, a werbena jak już chwilę w ziemi posiedzi, wystrzeli Ja stwierdzam, że to żelazna roślina- wsadzałam takie mikroskopijne siewki, bo to nawet nie sadzonki były, a walczy Będą z niej ludzie Oby u Ciebie też zagościła już na stałe, polubisz ją!
Dobrze, że zwracasz mi uwagę na problem z gniciem korzeni ewentualnym.. Próbuję znaleźć jakiś złoty środek na ten pasek ziemi. Może pójdę w 'produkcję' bylin ? Obsadzałabym ten pasek w zależności od tego, co mi się uda wyhodować? Żal by mi było roślin, gdyby miały się zmarnować, a jeszcze płacić krocie teraz co roku żeby zastępować je kolejnymi, które tez padną to za drogi biznes dla mnie. Więc dumać będę dalej, ehhh
Patrzę wczoraj a tam na płocie coś wielkiego- z bliska dopiero się 'jarnęłam', że to kwiat..większy od mojej dłoni jest, a w zeszłym jak je kupowałam, nie były takie wielkie.. ale śliczne są, jeszcze się z nimi nie zapoznałam dobrze, ale już mi się podobają..
Dzień dobry,
Mam podobny problem z śierkiem srebrzystym, świerki maja około 8 metrów i nigdy nic złego się z nimi nie działo, poniżej załączam zdjecia objawów, czy to będzie susza czy może jakiś grzyb lub szkodnik? [img size=270x480]
Roociko, ta łączka jest urocza. Tymczasem róże zaczynają, teraz już na poważnie, za kilka dni będzie eksplozja Gertrude Jekyll, Olivia i L. of Shalott już. Pozostałe, sadzone z gołym korzeniem jeszcze potrzebują. Ale pączki są wszędzie.
Haniu, zdjęcia ogrodu to uczta! Mnie zaciekawił ten przewrotnik czy też przywrotnik, nigdy nie wiem czy te obie nazwy czymś się różnią. Ale czerwonołodygowy - to zagadka, czy ma jakiś związek z późniejszym wyglądem? Oraz druga zagadka, na czym polega jego stukrotna przewaga nad tym ostro klapowym? W półcieniu, jak rozumiem, ten drugi gorzej?
Witam wszystkich, w tym roku posadziłem świerki kopane z ziemi. Na początku wyglądały dobrze, ale po paru tygodniach od posadzenia, zrobiły się żółte i gubiły igły. Co może być przyczyną? Wyschły? Opady były słabe a ja jestem na działce tylko w weekend jeden dzień i podlewałem je tylko raz w tygodniu. Może ktoś bardziej doświadczony podpowie co jest przyczyną. Doczepiam zdjęcie jednego z świerków.