Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 23:24, 15 wrz 2016

Do góry
HAniu dziękuję Ci bardzo za Twoją wypowiedź. Wiem, że masz rację, i że chyba mam zaległą pracę domową, ale sęk w tym, że ja nadal nie wiem jaki chce ogród. Przeglądam wątki innych osób i powiem tak- nie ma spójności we mnie. Podoba mi się np ogród Any_art i podoba mi się Danusi i Danusi z "mojego skromnego ogrodu" ale to nie do końca mój styl. Jest zbyt profesjonalnie, zbyt wymuskane to wszystko, a możesz się śmiać, że jestem pragmatyczna, ale trafiłaś HAniu. Jestem. I jak piszesz o tych różach, to odpowiadam od razu- nie- nie będzie mi się chciało. Ja lubię działać, ale nie lubię robić tego samego w kółko. Zrywanie darni- super ale nie przez tydzień non stop- muszę przeskoczyć na coś innego, stąd planowanie tyłu, jak jeszcze nie ma przodu, to znowu pod oknem kuchennym, to już róże chcę kupować- stagnacja mnie niszczy.
Chcę ogród swobodny, żebym nie czuła,że powinno się chodzić w garniturze, ale mimo wszystko uporządkowany. Zarośnięty, mimo, że nieformalny i z plamami. Już wiem, że nie podoba mi się celebrowany dotychczas misz-masz.

Pewnie, że mogę powklejać tutaj linki do różnych rabat, czy ogrodów, które mnie powalają, tylko, że one będą tak różne, że i tak obawiam się, że stwierdzenie który mi się podoba będzie nie do stwierdzenia.

Śliczny ogród ma Hortensjada, ale ja nie chcę nastawiać się w olbrzymiej większości na hortensje. Śliczny ogród ma Renia- no cudny, ale mi z kolei brakuje wyobraźni- również tej przestrzennej. Myślę o swojej półce intensywnie i myśli mam ze 100 na minutę, ale aż ich się boję. Raz myślę, że może coś Danusiowatego, w sensie kulki, stożki itp., potem, że może jednak zwiewnie czyli brzozy, trawy itp., potem, że może derenie tam, a nawet, że może żwirek.

Wiem, że oczekujecie ode mnie, żebym sama na coś wpadła, bo to mój ogród, i jest to zupełnie naturalne, ale prawda jest taka, że gdyby nie Toszka i Asia, to nadal nawet zarysu rabat i ich kształtów bym nie miała. Nie chcę iść na łatwiznę, nie chcę od Was gotowców, listy co kupić i w którym miejscu posadzić, ale obawiam się, że inaczej nie potrafię.
I to nie chodzi o oglądanie zdjęć i ogrodów, bo wierzcie mi-ja nie zostawiam śladu po sobie w większości wątków, bo mi się mylą, bo się gubię w nich, tyle ich oglądam.

Żeby zobrazować, o co mi chodzi, dam Wam przykład:
podoba mi się taki styl:
pierwszy post zdjęcie pod siewką perukowca
a ogród Leon60- Moja codzienność jest zdecydowanie zbyt pod linijkę.
Podoba mi się:
drugi post drugie zdjęcie- forma ale już nie kolory

...szukam od godiny ponad i już mi się nic nie podoba, i wszystko zarazem...
Typografia ogrodu 22:46, 15 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
W sprawie wyżej odpowiedziałam co mi eM-elektryk podpowiedział
A podświetlić chciałam ŚŚ i brzozy ... no i wgłębnik oczywiście
ja napisałam co mamy w ziemi
Ja też SS planuje ale to kilometry kabla
Typografia ogrodu 22:19, 15 wrz 2016

Do góry
W sprawie wyżej odpowiedziałam co mi eM-elektryk podpowiedział
A podświetlić chciałam ŚŚ i brzozy ... no i wgłębnik oczywiście
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:38, 15 wrz 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
U sąsiada mam ambrowcaWłaśnie kolor czerwony tak mi nie....bardzo Jak jest zieloniutki to ok
Brzozy z przodu miałam w planach wykopać, aby wsadzic buki....w sumie to nie myślałam, gdzie je przekopywać...myślałam raczej o podarunkach.

no co Ty, doorenbootsy podarować, jak masz pustą działkę? oszalałaś!
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:11, 15 wrz 2016

Do góry
U sąsiada mam ambrowcaWłaśnie kolor czerwony tak mi nie....bardzo Jak jest zieloniutki to ok
Brzozy z przodu miałam w planach wykopać, aby wsadzic buki....w sumie to nie myślałam, gdzie je przekopywać...myślałam raczej o podarunkach.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:01, 15 wrz 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
A brzozy doorenbos??? Nie będę musiała wykopywać tych co mam...są ażurowe, białe nogi....

Może właśnie to jest właściwy trop...
Gdzie te brzozy masz , wrzuć planik z zaznaczonymi brzozami
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:53, 15 wrz 2016

Do góry
Ania coś takiego na przykład, jak niżej. Szpalery grabów są piękne (patrz Marzenka przedpłocie) ale jak dla mnie graby są zdecydowanie nowoczesne, ha ha ale to taka bardzo indywidualna preferencja. Piękne są i drogie, to na pewno

Tam jest żywopłot lity na froncie, tak?
Jeśli tak, 12 drzew na 30 m to za wiele. Nie trzeba tak gęsto, jeśli jest żywopłot. Nawet nie wiem, czy wyżyją.

Zobacz co narysowałam. A tak w ogóle to zaczep może mądrzejszych- Szefową np. Może ma chwile. Mi doradzała z drzewami

Brzozy także będą się pięknie prezentowały i to w sporej jednolitej grupie. Ale one dużo piją, mogą byc trudności z roślinami pod nimi. Stworzą bardziej luźny, leśny klimat

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:31, 15 wrz 2016

Do góry
A brzozy doorenbos??? Nie będę musiała wykopywać tych co mam...są ażurowe, białe nogi....
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:30, 15 wrz 2016

Do góry
Ania buki na 30 m to będzie bardzo przytłaczające. Trzeba to rozbić jakoś. Graby przejdą moim zdaniem, brzozy także, ale buki są za ciężkie w takiej ilości.
Ja to w ogóle bym nie sadziła takich samych drzew wszędzie gdzie czarne kropy. Zrobi się jak w miejskiej przestrzeni
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:13, 15 wrz 2016

Do góry
Cholewcia....wiem, że będzie miał 3 m średnicy, 15 wysokości... ale za kilka ładnych lat...., brzozy też duże rosną... Front to południowa strona, na przeciwko pole z ziołami i pompasami.....
Ach...siejecie we mnie niepewność...Dziołchy
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:10, 15 wrz 2016

Do góry
DziękujęI dziękuję że zadzwoniłaś

Nie chcę Ci siać zamętu- ale- nie za wiele tych buków? Będzie trochę monotonnie i być może ...smutnawo, bo one i ciemne są i czerwonawe. Mam sąsiada, który posadził długi szpaler pissardi przy szaro-czarnym domu. Wygląda to jak wypasiony zakład pogrzebowy...
Choć obok ma brzozy.

Wrzuciłabyś raz jeszcze zdjęcie całości, gdzie te buki mają być
W Kruklandii 10:19, 15 wrz 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

No to tam mam:

Dwie brzozy w jednym dołku
Trzy kule bukszpanowe
Trzy rozplenice
8 berberysów bagatelle
i to zostaje tak jak jest

Szałwie jednoroczne
Trawę cytrynową
Mikołajki
Seslerie jesienne
Seslerie h.
Seslerie s.
Turzyce brązowe....chyba Bronzity...albo pomieszane
I wsadziłam gałązki rozchodników z bukietu urodzinowego Ale już widzę, że nie ten kolor. Jakieś czerwonawe się robią.
i to wszystko jest do przesadzenia

a po co będziesz przesadzać szałwie jednoroczna?

W Kruklandii 10:04, 15 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
jaaa o buta

No to tam mam:

Dwie brzozy w jednym dołku
Trzy kule bukszpanowe
Trzy rozplenice
8 berberysów bagatelle
i to zostaje tak jak jest

Szałwie jednoroczne
Trawę cytrynową
Mikołajki
Seslerie jesienne
Seslerie h.
Seslerie s.
Turzyce brązowe....chyba Bronzity...albo pomieszane
I wsadziłam gałązki rozchodników z bukietu urodzinowego Ale już widzę, że nie ten kolor. Jakieś czerwonawe się robią.
i to wszystko jest do przesadzenia

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:42, 15 wrz 2016

Do góry
MagdaBaj napisał(a)
Marzenka masz piękne drzewka z białym pniem to chyba z przodu przy ogrodzeniu. Czy to brzoza taka zwisająca niska?Pięknie masz. Mało mam czasu, ale jak tylko mogę to zaglądam do Ciebie.
Pisałaś mi kiedyś o wiśniach umbrach. Chciałabym je u siebie sadzić na wiosnę. Powiedz mi jak możesz ile miejsca od tuj potrzebują i kiedy najlepiej je posadzić. Pomiędzy nie limki. Tyle samo sadzić co wiśnie póżniej?Limki przesadziłabym teraz dlatego pytam
Dziewczyny czy myślicie że Bio-sept to dobry środek na magnolię z liśćmi na których są plamy?

Magdo te drzewa przy płocie to brzozy doorenbis Long Trunk, czyli szczepione na pniu odmiany pendula. Dwie maja 5 lata a dwie rosna dopiero od 1,5 roku bo poprzednie okazały sie ni byc tą odmianą,,,,

Umbry mam od 6 lat wiec co nico moge o nich powiedzieć maja bardzo płytki i wielki system korzeniowy. U mnie korzenie wyłaża na wierzch na pałacykach rży tarasie, czyli w odległosci nawet 2-3 M od pnia. Zatem uważaj na to co sadzisz w polbliżu, bo moga zdominować inne nasadzenia. Wg mnie trzeba je sadzic własnie w sporej odległosci od thuj, mysle ze ok 2 M wystarcza. Moje wisnie sadziłam w listopadzie . Ja jestem zwolenniczka sadzenia drzew w stanie bezlistnym pózna jesienia, wtedy nie męczy je słonce w czasie ukorzeniania iw kosza juz wzmocnione startują. Poza tym drzewa są jesienia tańsze. U mnie pod wisniami rosnie lawenda, ktora nie potrzebuje dożów wody i słabo sobie radzi...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 16:11, 14 wrz 2016

Do góry
Dlatego też, pierwsza moja myśl dotyczyła tych serbów. Wyczytałam tym razem (żeby uniknąć zarzutu), że one rosną bardzo wysokie. Można formować, ale jak to gdzieś czytałam- później, to trzeba by chyba wóz strażacki zamawiać No i chyba takie trzy kolosy też w pewnym momencie przestałyby się równoważyć wysokościowo z resztą rabaty? Tak na swoje laickie oko, to powinnam jest sadzić ze dwa metry od ogrodzenia i ze 4 od siebie? To jeśli półka ma 10 m długości wychodzi mi, że zostaje 2 m do zagospodarowania resztą (2 od siatki, 4 od serba, 2 na rozrost).

Ja tam widzę brzozy z białym pniem, ale tylko widzę (bo byłyby ślicznie zwiewne- z tą lawendą- mniam, mniam!) bo wiem, że też rosną ogromne, spijają wodę itd.

A może istotnie wydatkować się na trzy spore cisy, takie, żeby już było je widać, bez potrzeby czekania tych dobrych kilku lat? Nie wiem tylko gdzie ten buk powinien być umiejscowiony, bo jeśli te 3 cisy w rogu, to buk na środku już średniawo chyba?
Zgadzam się z głosami, że półka jest za duża na typową różankę- w sensie- same róże nawet z jedną ścianą z cisa i bukiem na środku. Za dużo tam miejsca, nawet gdyby tylko dokupić róż.

Projekt HAni bardzo mi się podoba, i chętnie poszłabym w ten deseń, tylko gdzie buk?
Wszyscy kochający buki- proszę o podpowiedź...
Ogród wśród pól i wiatrów 11:02, 13 wrz 2016

Do góry
Mabi napisał(a)
Wstawiłam tylko poglądowo jak irga będzie sama wyglądała Ta irga to irga pozioma( taka była w puzzlach) w lecie, jak ma czerwone kulki. Trochę wygląda jak berberys admiration ale w zimie będzie łysy.
Co do brzóz to na sam koniec wpadło mi do głowy bo wydawało mi się, że na końcu masz warzywnik i tak sobie pomyślałam nad cieniem przy ewentualnym grillu lub stworzeniu ogrodu zamykającego części i otwierającego inną część. Nie tak, żeby całą krawędź zasadzić ale z przerwami czy jednym bokiem.
Zamiast brzóz może ambrowiec, śliwa wiśniowa, hortensje na pniu ale jak ma być przestrzeń to będzie przestrzeń

Mabi, ambrowiec to wielkie drzewo, całkiem popsułby efekt i dałby cień na skarpę i nawet dalej. Te brzozy też. A hortensje na pniu to w jakim kontekście?

To nawet nie o przestrzeń by chodziło tylko o to, czy te drzewa/hortensje na pniu nie będą od czapy. Drzewa na brzegu a za nimi przepaść skarpy .... . Oj niedobrze.

Żadnych irysów nie polecałabym, to musi być coś okrywowego, falującego, może kępkowego (lawenda - ale skarpa będzie sina zimą).

Pamiętajmy, że tam "na dole" jest część użytkowa ogrodu.

Jak feniks z popiołów 17:33, 12 wrz 2016

Do góry
Do 3 metrów to chyba tylko sumak octowiec Tiger Eyes. Dorasta do 2-2,5 m. Nie daje odrostów jak czysty gatunek. Szczepione drzewka nie będą wielopniowe.
Do 5 metrów z wielopniowych będziesz miała klona Ginnala, śliwę wiśniową Pissardii, Woodi, świdośliwę Lamarca, ewentualnie do jednego dołka 3 brzozy Doorenbos.
Ogród wśród pól i wiatrów 13:33, 12 wrz 2016

Do góry
Mabi napisał(a)
Obawiam się, że na tej patelni na której jest skarpa hakonechloa macre będzie słońce przypalać. Z drugiej strony sama irga taka miejska mi się wydaje. Może jakieś nasadzenia na płaskiej części a w dół skarpa zadarniona irgą. W stawiłam brzozy ale czy tam na górze ma nic nie być, może watro o zacienieni pomyśleć. Może dłuższej rabacie na krawędzi bo irga to chyba głównie po to żeby z kosiarką nie wylewać potów

Mabi, dzięki za propozycję i wizualizację
Wszystko super, tylko na płaskiej części nie przewiduję żadnych nasadzeń. To jest pewne, bo inaczej zasłoniłabym najpiękniejsze widoki Do zagospodarowanie jest tylko skarpa. Trawnika nie ruszamy

W sobotę rozłożyłam włókninę na całej skarpie, żeby bardziej ją sobie zwizualizować. Wrzucę wieczorkiem fotkę. A jeszcze zapytam jakie to rośliny wrzuciłaś do wizualizacji?? Berberysy jakieś??

Mały ogród Kasi 12:10, 12 wrz 2016

Do góry
Kasiu ja trochę rozumiem Twoich sąsiadów.
Moja sąsiadka za płotem ma winnobluszcz. Jak go nie obcinam, to mi obrasta płot i wchodzi na całą rabatę, szeroką zaledwie na 1 m. Ja mam tam kompostownik i rozsadnik. Całe podłoże pod kompostem mam przerośnięte grubymi korzeniami tego winnobluszczu. Pasie się na moim. I niestety całe sezon obrywam ten winnobluszcz, bo musiałabym zrezygnować z tej części działki. To moje zaplecze za domem dobre właśnie na takie gospodarcze sprawy. I chciałabym żeby sąsiadka pilnowała roślinę po swojej stronie.
Do tego ma tam też maliny, które stale przerastają na moją stronę.
Muszę je ciągle usuwać, bo jak się kończy metrowa rabata, mam kostkę brukową i nie będę jej rozbierać by się pozbyć malin.

A Twoi sąsiedzi mają widocznie inny plan na zagospodarowania swojej działki, zwłaszcza że to małe areały przy bliźniakach są.

Ta sama moja sąsiadka ma brzozy które rosną nad moją działką, mam przez nie wiecznie parking zasypany gałązkami, liśćmi, kwiatkami. A teraz masę siewek do plewienia. Ale tu nie będę zbytnio narzekać, bo mam zieloną ścianę chociaż.

Od jakiegoś czasu jest moda na takie stodoły. Mam projekt indywidualny na podobną stodołę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies