Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ola12 12:25, 28 wrz 2016

Pani Danusiu proszę o podpowiedź co posadzić na rabatach żeby to miało ręce i nogi. Jestem skłonna wszystko zmienić, część roślin, jest zadołowana w doniczkach Rabata od strony drogi jest zacieniona,a przy furtce cień.Od dawna czytam forum ale cały czas nie wiem co gdzie posadzić. W Waszych ogrodach wszystko jest piękne a u mnie jak przyjdzie co posadzić to pustka i rezygnacja. Zdaję sobie sprawę ze musze sama zaplanować ale nie umiem.Będę wdzięczna za pomoc
ola12 12:30, 28 wrz 2016

Jeszcze tylko 2 zdjęcie. Proszę nie patrzeć na trawnik który jest nieoddzielony od wjazdu
ola12 12:59, 28 wrz 2016

Myślałam żeby tuje od strony drogi przesadzić i pozbyć się świerka bo ciągnie wodę hortensją.od drogi przy każdym przęsła posadzić tuje na pniu i podsadzic je tawułą a przed tawuły dać żurawki. Słońca jest tutaj bardzo mało bo zasłania dom sąsiadów i orzechy rosnące przed ogrodzeniem.Ale czy dobrze myślę?
kami 13:36, 28 wrz 2016

Mam dwie brzozy youngi i 3 doorenbosy czy można je razem połączyć w jedną rabatę? W założeniu miałam żeby doorenbosy z czasem były cieniem nad stołem ogrodowym ale dokupiłam dwie 1,6m youngi i teraz nie wiem co z nimi zrobić bo to krzaki wyrastają.

I jeszcze jedno mam pytanie czy jeżeli pod Wiśnią umbraculifera posadzoną 2 metry od krawędzi podjazdu zrobię kostkę z bukszpanu a przed nią posadzę kulki z bukszpany nie będzie przerostu wartości nad treścią ?
babik 18:46, 28 wrz 2016

Pomóżcie.Na tle pięciu świerków serbskich posadzilam trzy róże Chopin,pomiędzy nimi planuję ciemnorozowe jezowki.Zastanawiam się co dosadzic przed Chopinkami,do obrzeża kostki pozostaje jeszcze ok.2,5 m do dyspozycji.Myślałam żeby przed Chopiny dac róże Artemis i lawende,może pomiędzy Artemis jeszcze miskanty? Mam mętlik w głowie. Dodam,że rabata przy bramie wjazdowej.
Katarzyna13 19:03, 28 wrz 2016

Gardenarium napisał(a)

Skrócić na górze, czyli wyciąć przewodniki żeby równo wyglądały można.

Danusiu wierzchołki tuj tak wyglądają. Ciąć? Czy czekać do wiosny?

Na usprawnienie dodam że agrowlokninę mam wyłożoną tymczasowo tylko na skarpie. Nie pod tujami.
Katarzyna13 19:06, 28 wrz 2016

I jeszcze jedno pytanie:
Chciałam przygotować glebę pod przyszłoroczne nasadzenia. Proszę oświećcie mnie czy dobrze się do tego zabrałam?
Wyłożyłam gnoju na trawę

Opruszylam mączka bazaltową

Obsypalam korą (taka na wiosnę kupowana)

I widłami przekopałam

I tak przygotowaną ziemię chciałabym zostawić do wiosny.

Gardenarium 20:28, 28 wrz 2016

Katarzyna13 napisał(a)

Danusiu wierzchołki tuj tak wyglądają. Ciąć? Czy czekać do wiosny?

Na usprawnienie dodam że agrowlokninę mam wyłożoną tymczasowo tylko na skarpie. Nie pod tujami.

Dobrze wyglądają, co tutaj ciąć? Niepotrzebne.

Instagram Ogrodowiska
Katarzyna13 21:05, 28 wrz 2016

Gardenarium napisał(a)

Dobrze wyglądają, co tutaj ciąć? Niepotrzebne.

A odnośnie przygotowania gleby można cie prosić o komentarz?
Gardenarium 21:40, 28 wrz 2016

Wszystko co organiczne dodajesz do gleby dobrze robi glebie i organizmom glebowym, rośliny tylko na tym skorzystają. Można jeszcze kompost dodawać. Nie ma co komentować. Tylko nie wiem czy czasem ostra skiba nie za wcześnie, gleba będzie wysychać, ostrą skibę robi się przed zimą.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies