Wyskrobałam odręcznie zrobiony szkic działki i rośliny, które już w nim są. Niestety niektóre będą przesadzone, bo nasz plan się zmienił.
Od frontu (prawa str szkicu), wzdłóż wjazdu do garazu oraz ścieżce prowadzącej do drzwi głównych po obu stronach chcemy posadzić cis cięty w formie żywopłotu. Widziałąm, że Danusia często sadzi większe okazy i kusi mnie to również, ale mam obawy czy w maju to dobry pomysł i czy mi nie padną. U nas będzie około 30-40 metrów cisów do posadzenia, więc będzie to spory koszt.
Na jasnozielono zaznaczyłam obszar trawnika, a na ciemnozielono cisy, nasadzenia z kul z bukszpanów w kompozycjach np z żurawką Citronelle,konwalnikami, posadzonych w grupach. Na innym szkicu mam dokładnie wyszczególnione gatunki roślin i ich ilość, lecz nie jset on jeszcze na tyle dopracowany, żeby go pokazywać na forum

.
Forma ogrodu jest raczej prosta i pozostawiłam dość dużą ilość miejsca na nasadzenia wokół działki. Jaki szkielet chciałabym użyć świerków.
W okolicach ogrodu warzywnego u góry po pr str. myślę o posadzeniu szpaleru z lipy ciętego na płasko. Widziałam taką kompozycję wraz ze średniej wielkości cisami u podstawy. Obok będzie znajdował się domek na narzędzia z miejscem na spokojne wypicie kawy.
Od frontu na wprost wejścia do domu chciałabym drzewo liściaste posadzone w "kostce" z runianki jakpńskiej
Ze względu na to, że moją pasją jest ceramika, w ogrodzie nie zabraknie moich prac, które chciałabym wyeksponować między roślinami. Myślę również, żeby te miejsca odpowiednio oświetlić, ale muszę jeszcze poszukać inspiracji.