Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Życie w wiejskim ogrodzie 18:35, 02 kwi 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Wszystko widziałam ale Twoje stipy powaliły mnie na kolana ...ojej jak pięknie będzie !!!
Przejeżdżałam koło Krakowa i myślałam o Poznaniaku z Krakowa Straszliwe oberwanie chmury było akurat ...jak przejeżdżałam
Macham

Witaj Kasiu

Miło że jesteś już z nami Mam nadzieję że naładowałaś baterie w Zakopanem i odpoczęłaś Faktycznie pogoda fatalna ale jak to stare porzekadło mówi ,,kwiecień plecień ... ,,
Stipa szaleje na parapecie a dzisiaj już jest dwa razy taka Magiczna siła dobrze im robi Zastanawiam się czy jeszcze raz ich nie podzielić bo bardzo gęsto rosną w doniczkach Tylko gdzie je trzymać przy takich ilościach ? ... może jak się ociepli wniosę je do gospodarczego i będę hartował

Macham
Ogród z widokiem na jezioro 17:37, 02 kwi 2015

Do góry
iwonaal napisał(a)
Stipa od Ciebie super. A werbena też u mnie nie ruszyła.

Stipa w mnie pięknawa nawet, werbena od Małej_MI ładnie wzeszła, wię się cieszę
Prawie - jak ogród 12:58, 02 kwi 2015

Do góry
Ogród pomimo straszenia zimą fantastycznie wygląda, stipa jest wizytówką Twojego ogrodu, ma się bardzo dobrze, a zimę trzeba uwięzić...dość tego i basta...a słońce trzeba przywiązać i chmury odegnać...w końcu dużo nas na ogrodowisku

czosnki super urosły, pomimo sniegu nic im nie jest, u mnie aura pogodowa taka sama, jak rosyjska ruletka
Życie w wiejskim ogrodzie 12:33, 02 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Heheheh

.... a warzywnik 2 tygodnie temu został cały przekopany i jest jak czysta kartka która wszystko przyjmie

Fajnie to brzmi, u mnie taka pusta kartka była w tamtym roku, częściowo to na moim warzywniku rosną ukorzenione horti i bukszpany, reszta czeka na wyczyszczenie i zagrabienie, a pozostały kawałek, to poczeka na najemnika...bo ja teraz nie jestem dla ogrodu, ani ogród dla mnie...nie mylić z pogodą...uraz kolana po nartach

Wesoło i pikantnie u Ciebie....a parapety zasiedliła stipa...no,no,no..pięknie...szalejesz
Zadbałeś o świąteczny nastrój, piękne żonkilki
Pozdrawiam Przemku
Ogródek Iwony 12:04, 02 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam
najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam
mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia

O matko! Ale lista!
Bogata rabata.

Bergenię trzeba koniecznie odmładzać, stare egzemplarze kiepsko wyglądają i gorzej rosną.
Prawie - jak ogród 11:28, 02 kwi 2015

Do góry
Zrobiłam obchód moich włości i coby nie byc gołosłowną wstawiam kilka zimowych fotek tej wiosny...

I na koniec stipa, która dosłownie w oczach rośnie. I trochę się martwię, czy większe przymrozki jej nie zaszkodzą? Szkoda by było...
Ogródek Iwony 10:57, 02 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aga, na tej rabacie nie. Tylko miskanty i rozplenice tam zimą będą zdobić i zaschłe kwiatostany. No i w plecach są szmaragdy.
Obok w drugim prostokącie będzie zimozielono: trzmielina, bukszpan, żurawki i stipa. I buk.
Na ognistej będæ odcienie czerwieni i żółtego.

Fajnie będzie
Ogródek Iwony 10:42, 02 kwi 2015

Do góry
Aga, na tej rabacie nie. Tylko miskanty i rozplenice tam zimą będą zdobić i zaschłe kwiatostany. No i w plecach są szmaragdy.
Obok w drugim prostokącie będzie zimozielono: trzmielina, bukszpan, żurawki i stipa. I buk.
Na ognistej będæ odcienie czerwieni i żółtego.
Ogródek Iwony 09:37, 02 kwi 2015

Do góry
Iwonko stipa i szałwia to cudowne zestawienie
Koleżanka moja zupełnie nieogrodowa patrząc na moje sadzonki stipy powiedziała ostatnio: "ta trawa twoja to się już pod kosiarkę nadaje"
Ogród z widokiem na jezioro 08:24, 02 kwi 2015

Do góry
Stipa od Ciebie super. A werbena też u mnie nie ruszyła.
Ogródek Iwony 20:44, 01 kwi 2015

Do góry
Ala106 napisał(a)
Stipa rośnie jak szalona. Ogród wygląda pięknie, kompozycja w donicy cudna. Kostka przed domem po zmianach fajnie wyszła. Kojarzy mi się tak jakoś bajkowo teraz ta ścieżka, tak hobbitowo. Fajnie. .

Reniu, myslę że piszesz o tej kostce zawijaskowej przy tarasie. Ta już była, to moja porażka. Panowie ten zawijas kładli jak mnie nie było i zrobili po swojemu. M się nie zgadza na jej przeróbkę. Jeszcze. Teraz przerabiałam dojście do domu za domem z owalnego na prostokątny, tam będzie rabata ognista. I linie proste. Przed domem może kiedyś uda mi się poprawić. Ale jest tyle do zrobienia, że nie wszystko naraz. Przy zawijasku jest ciurkadełko. Ławeczka stara się rozpadła, będzie wiosną nowa.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:22, 01 kwi 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Nie ma za co dziękować Stipa od ciebie zielona więc żyje przycinać ją troszkę?

Stipę przyciąć.
A to ciekawostka ze stipą. Moja 2-letnia dostała eksmisję z ogrodu, ścięłam ją przy samej ziemi, wykopałam z korzeniami i wyrzuciłam na pryzmę z suchą trawą z czesania trawnika. Jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłam że ona wypuściła zielone i rośnie. Taka wykopana z ziemi i leżąca na pryzmie z gołym korzeniem. Taka w niej wola życia.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:09, 01 kwi 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

To na 100% kłosowiec.
Dziękuję Mirko
Nie ma za co dziękować Stipa od ciebie zielona więc żyje przycinać ją troszkę?
Ogród Mirelli 18:37, 01 kwi 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Posadzone kuleczki

Hej
czy zgodnie z planem ze strony 19 przed trzmielinami mają być hortensje? Jeśli trzmielinki masz wysokość 1,20m to moim zdaniem pozostają Ci mniejsze odmiany hortensji np. Little Lime i trawki na przód. Stipa mogłaby być.
Większe odmiany hortensji po 2-3 sezonach przykryją Ci trzmielinowe kulki. Chyba, że co roku wiosną będą dośc silnie cięte.
Poza tym odpowiadając na Twoje pytanie dot trawek mniejsze odmiany miskanta Yakushima Dwarf (do 1,0m) lub stipa tirsa z delikatniejszych, zwiewnych (ok 80cm)
Mała Eleczka 15:52, 01 kwi 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
ciekawe co myśli Stipa jak nie chce rosnąć

To samo co my jak nie chcemy pracować
Mała Eleczka 15:51, 01 kwi 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
to że jak stipa przestaje rosnąć to znak że trzeba przesadzic/popikowac ponownie??? czy ze mało słonca na ten przyklad?

Z mojego krótkiego doświadczenia mogę napisać tylko tyle, że dużą rolę odgrywa miejsce. Zobacz na to zdjęcie. Wszystkie pomidory sadziłam w tym samym czasie ale dwa najwyższe przedasziłam do doniczek o 2 tygodnie wcześniej.

Rok temu zrobiłam błąd i zasiałam mnóstwo nasionek to jednej doniczki i strasznie wolno rosły.
W tym roku posadziłam po jednym nasionku do przegródki w opakowaniu na jajka i przesadziłam szybciej do większej doniczki

Światło oczywiśćie też jest ważne, przecież gdyby nie ono nic by nie urosło, nawet chwast Nie wysiewa się nasion w styczniu tylko pod koniec lutego, a nawet później, bo dni są wtedy dłuższe...
Ogródek Iwony 14:54, 01 kwi 2015

Do góry
Lista na czerwoną długa i że tak powiem soczysta !!!
Stipa wypasiona ! a narcyzy to tat a tet, które pęknie u Ciebie Kwitną

...narcyz żonkila to gatunek narcyza - jest to żółty z krótką trąbką inne żółte narcyzy błędnie nazywamy żonkilami ( to tak dla uściślenia info o żółtych narcyzach)
Ogródek Iwony 14:48, 01 kwi 2015

Do góry
Iwonko stipa, szałwia i ta biała kora brzozy w tle
Pięknie
Mała Eleczka 14:10, 01 kwi 2015

Do góry
ciekawe co myśli Stipa jak nie chce rosnąć
Mała Eleczka 13:35, 01 kwi 2015

Do góry
to że jak stipa przestaje rosnąć to znak że trzeba przesadzic/popikowac ponownie??? czy ze mało słonca na ten przyklad?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies