Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Mysza 17:03, 01 kwi 2015

Mirelko napisz mi na pv.gdzie kupiłaś trzmielinki i za ile??
Mam nową wizję z bokuI tak na razie myślę i układam sobie w głowie to i owo
Tess 17:32, 01 kwi 2015

Trzcinnik przecież też wysoki jest. A proso z kolei - za niskie.
I rozkłada się. Jedyne sztywne to heavy Metal. Tak mi się wydaje, że jedyne.
wietrzyk 18:37, 01 kwi 2015

MirellaB napisał(a)
Posadzone kuleczki

Hej
czy zgodnie z planem ze strony 19 przed trzmielinami mają być hortensje? Jeśli trzmielinki masz wysokość 1,20m to moim zdaniem pozostają Ci mniejsze odmiany hortensji np. Little Lime i trawki na przód. Stipa mogłaby być.
Większe odmiany hortensji po 2-3 sezonach przykryją Ci trzmielinowe kulki. Chyba, że co roku wiosną będą dośc silnie cięte.
Poza tym odpowiadając na Twoje pytanie dot trawek mniejsze odmiany miskanta Yakushima Dwarf (do 1,0m) lub stipa tirsa z delikatniejszych, zwiewnych (ok 80cm)
Pawlus 19:11, 01 kwi 2015

Hortensje ogrodowe wbrew pozorom też rosną dość wysokie jeśli nie przemarzną. A przede wszystkim szeroko. Ile tam jest szerokości?

I jaka to ściana? Wschód?

Ja tu widzę carex Bronze Form, przed nimi Ice Dance i wplecione jeżówki. Jak się zmieszczą to żurawki na sam początek.
Ala106 19:12, 01 kwi 2015

MirellaB napisał(a)

Tak, koniecznie muszę je umocować
Tniesz je w kulki sama czy przy użyciu szablonu?
Wiesz może jaka trawa między tę kulki by ładnie pasowała, wysokość do 1m?

Tnę sama, staram się, żeby w przyszłości były to kulki .
Ja mam posadzone teraz na rabacie takiej mieszanej bylinowej i tam jest misz masz.
Trawek prawie nie mam, kilka red baron i chyba jedna turzyca, która mi cudem ocalała, więc nie doradzę.
Iwk4 22:23, 01 kwi 2015

Pawlus napisał(a)
Hortensje ogrodowe wbrew pozorom też rosną dość wysokie jeśli nie przemarzną. A przede wszystkim szeroko. Ile tam jest szerokości?

I jaka to ściana? Wschód?

Ja tu widzę carex Bronze Form, przed nimi Ice Dance i wplecione jeżówki. Jak się zmieszczą to żurawki na sam początek.

Z tego, co pamiętam, zaczęło się od samotnie rosnących w tym miejscu hortensji ogrodowych, które są pamiątką, wiec być tam muszą. Dlatego dziewczyny doradziły kulki w plecy i trawki.

Mirella, ja bym posadziła jednak Miskanta Morning Light. Jeśli będzie za wysoki po kilku latach, to go przesadzisz. Na tym polega ogrodniczkowanie
Może też być Carex bronze jak u Marzenki, a przed nimi te hortensje, co masz :
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701501/original.JPG
Warmia 08:02, 02 kwi 2015

Mirello, w Lidlu będą te wózki ogrodowe, o których mówiłam Tobie niedawno. Zobacz sobie na stronie Lidla, mają być 11 kwietnia. Chyba kosztują 79 zł.
szemusia 11:44, 02 kwi 2015

Hej, hej - gdzie się podziewasz?
Pozdrawiam
Warmia 12:14, 02 kwi 2015

Mirellka, czyżby Cię zasypało?
MirellaB 21:45, 02 kwi 2015

Dziewczyny jestem chora, nie mam sił. Grypa wkońcu mnie dopadła.
Jak się lepiej poczuję to znowu będę.
Trzymajcie się. Pa.