Trzcinnik przecież też wysoki jest. A proso z kolei - za niskie.
I rozkłada się. Jedyne sztywne to heavy Metal. Tak mi się wydaje, że jedyne.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Hej
czy zgodnie z planem ze strony 19 przed trzmielinami mają być hortensje? Jeśli trzmielinki masz wysokość 1,20m to moim zdaniem pozostają Ci mniejsze odmiany hortensji np. Little Lime i trawki na przód. Stipa mogłaby być.
Większe odmiany hortensji po 2-3 sezonach przykryją Ci trzmielinowe kulki. Chyba, że co roku wiosną będą dośc silnie cięte.
Poza tym odpowiadając na Twoje pytanie dot trawek mniejsze odmiany miskanta Yakushima Dwarf (do 1,0m) lub stipa tirsa z delikatniejszych, zwiewnych (ok 80cm)
Tnę sama, staram się, żeby w przyszłości były to kulki .
Ja mam posadzone teraz na rabacie takiej mieszanej bylinowej i tam jest misz masz.
Trawek prawie nie mam, kilka red baron i chyba jedna turzyca, która mi cudem ocalała, więc nie doradzę.
Z tego, co pamiętam, zaczęło się od samotnie rosnących w tym miejscu hortensji ogrodowych, które są pamiątką, wiec być tam muszą. Dlatego dziewczyny doradziły kulki w plecy i trawki.
Mirella, ja bym posadziła jednak Miskanta Morning Light. Jeśli będzie za wysoki po kilku latach, to go przesadzisz. Na tym polega ogrodniczkowanie
Może też być Carex bronze jak u Marzenki, a przed nimi te hortensje, co masz : https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701501/original.JPG