Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 19:16, 04 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ale masz śliczne kwiatuszki ja jesienią muszę dosadzić tych wczesnych..

Wiolcia ja wcześniej to nie miałam pomysłu na wiosenne gdzie je umiejscowić i miałam pod oknem ganku nawet fajnie się zgrało ale musiałam przenieść bo będą domowe lekkie zmiany i teraz więcej jest w jednym miejscu i pełniej się zrobiło a ranniki są pierwsze prawie razem z nimi przebiśniegi teraz krokusy i czekam na cebulice między czasie ciemierniki otwierają pąki

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 18:59, 04 mar 2022

Do góry
Anna_I napisał(a)
Tu widok drugiej strony, przed cisami są tawuły japońskie ,które wymienię prawdopodobnie na rozplenice, aby utrzymać taras w jednakowym stylu... Czy pomiędzy cisy , rozplenice warto posadzić coś kwitnącego? Czy to już będzie przesada?

Jaki masz tam odstęp ? patrzac na foto wydaje mi sie, że troche tam ciasno, rozplenice spore rosną / może poszerzyc rabatę i wtedy dać pas np kocimiętki , która bedzie kwitła zanim rozplenica podrośnie , natomiast miedzy cisy a rozplenice dac cebulowe .
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:51, 04 mar 2022

Do góry
My z pracami stoimy, w nocy zimno, nawet -7, a dziś w nocy poprószył śnieg

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:49, 04 mar 2022

Do góry
Moja wizja mniej więcej rysowana w polu

Białe - trampolina, niebieskie - wąska, już nieżwirowa ścieżka prowadząca ogniska

Tu bardziej widać, że to dwa koła, a raczej chyba bardziej elipsy, mniejsze i większe

Linia oddzielająca od trawnika idzie po lekkim łuku

Widok z huśtawki, sorry trochę krzywy (może ta ścieżka będzie trochę węższa)

Ta wąska wychodzi w połowie ogniska, rabatki po bokach będą mniej więcej równe

Ranczo Edy 18:42, 04 mar 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
. Pięknie tobie rozkwitły roślinki kurcze że też na jesieni nie kupiłam ranników a przecież one ładnie kwitną.

Monia warto to takie słoneczka w szare dni jeszcze zimowe bardzo je lubię i to są mocno ogrodowiskowe kwiatki wierz mi

Ogród prawie wymarzony … 18:15, 04 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Śliczne

Może znowu trafię na takie bo jak już wspominałam na opakowaniu było "Biały"

Sezon 2017 u Hanusi 18:12, 04 mar 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Wacku, Pięknie, ale przymrozki w nocy, mają ciągnąć się u mnie przez cały marec, niestety.
Najtrudniejszy czas oczekiwania. Pozdrawiam

Dzisiaj obudziłem się ze śniegiem za oknem. Łączka krokusowa cudna
Wczoraj nie wytrzymałem i plewiłem na jednej z rabat. oby rośliny nie wymarzły.
W ogródku Martki 18:07, 04 mar 2022

Do góry
Stało się po 2 miesiącach udało się znaleźć wykonawcę do układania posadzki w oranżerii O dziwo, pan przyjechał terminowo, obejrzał, policzył i powiedział: "Super robota! Lubię takie wyzwania!" No więc skoro jest już etap ustaleń, to może doczekam również etapu wykonawstwa

Wiosna jeszcze nie nadeszła, kolorów na zdjęciach nie będzie. Bieganie wokół krokusa (na razie tylko jeden pokazał kolor) trwa każego dnia...

Bardzo wyrywny okazał się klon Shirasawy Aureum, to są widoki! (przypomnijmy, że to u mnie pierwsza wiosna z drzewami liściastymi, więc radości z każdego ruchu jest moc).

W oranżerii w ciągu dnia temperatura powyżej 20 stopni. Bardzo przyjemne uczucie. Tulipany z ostatniego, listopadowego zamówienia włożyłam do donic, zimę przetrwały pod okapem, nie wymarzły, teraz je tu podpędzę.

Sikorki i sójki przylatują do karmnika i do kulek, w ostatnich dniach ruch jest ogromny... Są dość zdeterminowane, skoro nie przeszkadzała im wczoraj nawet moja obecność w ogrodzie.

Nie prowadzę obecnie żadnych prac ogrodowych. Wszystko w dalszym ciągu czeka. Pochłaniają mnie też inne sprawy, a pogoda nie sprzyja, czasem znajdę chwilkę na przejrzenie oferty szkółek, czasem zrobię okrążenie wokół domu i posłucham śpiewu ptaków. Wczoraj minęła druga rocznica odejścia mojej Mamy. Tyle się zmieniło od tego dnia. Niektóre cisze będą zawsze nieznośne...

Poszukuję świdośliwy, Wiola ma piękną Lamarcka, Anda ma Obelisk, nie wiem na co się zdecydować, szukam czegoś co utworzy ładną koronę, bo nie mam w ogrodzie żadnego drzewka o takim pokroju... i ten brak słusznie wyłapała swego czasu Vita. Jeśli macie jakieś ciekawe typy, dajcie proszę znać.

Życzę Wam spokojnego weekendu!

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 18:00, 04 mar 2022

Do góry
Tu widok drugiej strony, przed cisami są tawuły japońskie ,które wymienię prawdopodobnie na rozplenice, aby utrzymać taras w jednakowym stylu... Czy pomiędzy cisy , rozplenice warto posadzić coś kwitnącego? Czy to już będzie przesada?

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 17:56, 04 mar 2022

Do góry
Pełna obaw wrzucam zdj. nasadzeń przed tarasem...

Ranczo Edy 17:46, 04 mar 2022

Do góry
eda napisał(a)

. Pięknie tobie rozkwitły roślinki kurcze że też na jesieni nie kupiłam ranników a przecież one ładnie kwitną.
Mazurskie klimaty Małgorzaty 17:37, 04 mar 2022

Do góry
Dzisiaj mój sąsiad stolarz, artysta "abstynent"zrobił mi niezłą niespodziankę--kiedyś chyba ze dwa lata temu wywalając ze swojej sypialni starą szafę lustro od niej zaniosłam do sąsiada żeby mi jakoś ładnie oprawił-zapomniałam o nim na śmierć,no i dzisiaj zawołał mnie żebym zabrała swoje lustro--och jak ja go wyściskałm --jak myślice było za co?
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 17:29, 04 mar 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przydałaby się rabata wzdłuż płotu między narożnikiem z butlą a ścieżką. Linie uskoków (wcięć rabat) dostosuj do linii już występujących w ogrodzie (bryła domu, obrzeża). Będzie to wyglądało bardziej naturalnie. Oznacz na tym planie strony świata. To ważne przy sprawdzeniu doboru roślin. Te rabaty na planie wydają mi się nieproporcjonalnie wąskie w porównaniu z powierzchnią trawnika. Rozłóż sobie wąż ogrodowy, żeby sobie wyobrazić ich kształt.

Tylko nie hakuro! Ani migdałek, ani szczepiona wierzba Iwa. Te drzewka to przekleństwo i główny grzech w nasadzeniach wszystkich początkujących ogrodników. Czy widziałaś na forum ogrody z kostrzewami? Nikt już ich prawie nie sadzi. Są atrakcyjne przez dwa lata, a potem trzeba je wysadzać, dzielić. Bardzo szybko się starzeją. Stawiaj na rośliny, które są sprawdzone przez forumki. Wykorzystanie sprawdzonych pomysłów, to najszybsza droga do sukcesu.
Uważaj z nagromadzeniem drzew bordowolistnych w jednym miejscu. W masie mogą sprawiać ponure wrażenie.

Czy na działce planowane jest automatyczne nawadnianie? derenie pod brzozami nie przeżyją bez potężnych dawek wilgoci. (sprawdziłam u siebie).

Aniu, umrzesz z nudy patrząc na ten w całości zimozielony front w kamiennej korze. Dlaczego nie wprowadzić tam (wzdłuż ogrodzenia na froncie choćby hortensji bukietowych, wysokich traw.
Zamiast smutnej przez 9 miesięcy lawendy nie posadzić seslerii jesiennej, rozchodników olbrzymich, szałwii omszonej. Można w to wpleść dla zimozieloności cisowe kulki i wykrzykniki (z cisów fastigiata). Wsadzić cebulki czosnków, tulipanów. Masz wtedy estetyczny wygląd plus w gratisie zmienność w zależności od pór roku.

Nie wiem, czy znasz ogród Oli ? Rabaty kamienne, sporo zimozieloności, mnóstwo traw i nudy nie ma.

Haniu jesteś kopalnią wiedzy Kostrzewy widziałam tylko w kilku ogrodach, ale nie wiedziałam, że po 2 latach brzydną Na działce jest już rozłożone nawodnienie, chociaż musimy dołożyć "jedną nitkę", żeby to wszystko sprawnie działało.
Od ścieżki do butli bardzo chciałam stworzyć tam rabatę...jednak mąż stwierdził, że tyle tego nasadzę a potem wszystko będzie zarastać zielskiem Z czym się oczywiście nie zgadzam, myślę, że może postawię go przed faktem dokonanym i po prostu wytyczę rabatę... Zazdroszczę forumowiczkom , których mężowie podzielają ich pasję.
Bardzo podobają mi się zestawienia roślinne, które zaproponowałaś
Ogród Oli znam, bo to jeden z moich ulubionych, więc przeczytałam go od deski do deski.
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:28, 04 mar 2022

Do góry
Mówiłam, że w tym sezonie nie kupię żadnych roślin,bo miejsca brak... No ale na trawki zawsze znajdę miejsce

Wszystko to przez te sklepy internetowe
Człowiek kliknie zimą i przepadnie

Dziś przyszły trawki.To molinie Fontane.
Posadzę je na wymianę tych niedobitków, które rok temu prawie załatwiłam ,bo za późno podzieliłam ... A te jeśli odbiją po zimie przesadzę do przedogródka.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:25, 04 mar 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
O Matko jakie śliczne Twoje ciemierniki,i kolor i forma kwiatu--to u Ciebie tak ciepło?czy to taki rodzaj ciemiernika że kwitnie nie bacząc na pogodę--no muszę do swojej sierotki dokupić więcej rodzeństwa.
.
To jest mój nowy nabytek ten biały nakrapiany dziś został posadzony do gruntu. Te w gruncie które przezimowały są jeszcze w pąkach.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 17:02, 04 mar 2022

Do góry
Moje doniczkowo rośnie
Pokazuję bo dzis do szkółki dołączyła kolejna magnolia. Ma już częśćiowo rozkwitnięty kwiat - chyba lepiej ją przesadzić jak przekwitnie? bo chciałabym aby była w większej donicy bo łatwiej utrzymać wilgoć.
tu sa 4 magnolie:
genie
George Henry Kern
Leonard Messel
oraz dzisiejsza soulangeana
i jeszcze parę piękności tam stara się rosnąć na przyszły ogród

Ogród z zegarem 16:49, 04 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Po drodze załapała się świdośliwa (w tym miejscu ścieżka będzie miała wybrzuszenie)

Aga, jaką odmianę kupiłaś? Jestem na etapie poszukiwań w P. u Sz. jest duży wybór odmian, ale co będzie miało ładną koronę (na pokroju mi zależy) i ładnie się przebarwi? Czy one wszystkie mają jesienne uroki?
Glina i zielsko 16:39, 04 mar 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
U mnie pod domem rośnie jakaś jodła. Nie wiem jaka - była kiedyś choinką w doniczce . Aktualnie sięga ponad dach. Od dołu podkrzesałam ją tak by można było pod nią przechodzić a górę przycinam w zgrabny stożek. Mam nadzieję, że nie będę musiała jej usuwać (jeśli to kalifornijka) bo bardzo ją lubię.
Jak poznać czy to kalifornijka czy koreanka???

Edit: doczytałam - moja ma krótkie igły więc to chyba koreanka, ufff

Kasia ta kalifornijka jest w niebieskim odcieniu zieleni.
Iigly faktycznie dłuższe ma.

Koreanka nie kłuje. I ma niebieskie szyszki.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:33, 04 mar 2022

Do góry
Basilikum napisał(a)

Z roku na rok większa defilada
Pszczelarnia 16:23, 04 mar 2022

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Sylwia, "no coś Ty"! Na nowo odkryłam suche bukiety.

Prawdę napisałam takie emocje budzą we mnie te kadry.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies