Jaka hakone posadziłaś ,ile ma tam słońca? Na pewno by pasowało dać zimozielone przed Memory i ambrowcem ,bo wiosną będzie łyso, jesienią dosadzić tulipanów, czosnków ozdobnych . A zagajnik czym podsadzony ?
Acha. Moim zdaniem to lawendę wypada posadzić z drugiej strony a przy ogrodzeniu wysokie rośliny, sadząc piętrowo. Od najwyższych do najniższych roślin
To jest dobra zasada. Ja jednak tutaj najwyższe trawska dałam pod ścianą domu. Wynika to z tego, że tam wzdłuż tej lawendy jest po prostu droga osiedlowa, na której spotykamy sąsiadów, czasami bawią się nasze dzieciaki wspólnie i generalnie nie chciałam się od niej odgradzać wysokimi roślinami. Więc u mnie trochę spadek idzie to w drugą stronę zaczynajac od ściany domu. Wzdłuż ścieżki po lewej tez chciałam coś niskiego. Ot taki ogród do góry nogami
Hej Tworząc rabaty żwirowe miej na uwadze wymagania glebowe roślin. Do szałwii, lawend, ostnic, trzcinników pasują jeszcze rozchodniki wysokie i niskie, Agastache, Euphorbia myrsinites, Anthericum liliago, Dianthus, Festuca, Achillea, Spiraea nipponica, Spiraea cinerea, Caryopteris clandonensis, Calamintha nepeta, ale nie miskanty. Jeśli posadzisz tam odpowiednie rośliny, to nie będziesz musiała często ich podlewać. Ba, po jakimś czasie nie będziesz musiała podlewać ich wcale.
Oh, dziękuję Ci pięknie za tę listę. Już sobie wklepuję w Google i szukam co to i jakie to starałam się wybierać póki co takie mniej wodnolubne roślinki. Ten miskant to tak z rozpędu tam jakoś wpadł Te jego wiechcie mnie zauroczyły i że może się jakoś utrzyma. Ale chyba nie ma sensu rzeczywiście na sile i latać potem z konewką Dziękuję raz jeszcze. Już sobie szukam. ♥️
Hakone ma cały dzień słońce.
Szukam czegoś zimozielonego, ale nie bardzo wiem co, najlepiej coś stożkowego i niezbyt ogromnego.
Myślałam żeby dosadzić jałowca płożącego blue chip.
W zagajniku posadziłam stipę i cisy, które chciałabym formować w kule.
A jaka to odmiana ? All gold ? Bo ją będzie przypalać na patelni. Myślałam właśnie o kulach z cisa ale już posadziłaś obok. To jeśli chcesz stożki to coś baccata też się nadaje
Jałowca płonącego bym nie sadziła ,one są krótkowieczne.
Tak, all gold. Czyli radzisz przesadzić ją w bardziej cieniste miejsce?
Kule w brzózkach, a stożki koło ambrowca i z drugiej strony starej jabłoni.
Polecona została mi jodła compacta, ale cena trochę zgasiła mój entuzjazm.