Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:28, 25 lis 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
No to jesteśmy umówieni na wiosnę na stokrotki

Teraz jest ich o wiele wiele mniej - tutaj widać dobrze tegoroczną ich powierzchnię

Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:23, 25 lis 2011

Do góry
Maj w ogrodzie i nie tylko,
byliśmy w ZOO w Łodzi i odwiedziliśmy motyli-Hanusia z motylkiem

Kwitła tarnina

mlecze i rododendrony

Bardzo późno w tym roku
Mój kawałek raju 20:22, 25 lis 2011

Do góry
Aniu, już parę razy byłam pod furtką Twojego ogrodu – i nie wchodziłam... No ale wreszcie trzeba przedreptać tę przestrzeń niezmierzoną, jaką jest Twój wątek... Choćby po obrazkach przelecieć, bo inaczej korzenie bym zapuściła przy kompie! Znalazłam coś, co nas łączy... Ty masz ogród 13 lat, a ja – przed laty - też miałam ogród przez 13 lat ...! Taką 3-arową działkę w kompleksie ogródków działkowych. Po sobie wiem, że robota kocha głupiego... Tam też (jak na swojej obecnej działce) zaczynałam od ...pustyni pobudowlanej, a więc od zera (a raczej od –1)... Ale to był zupełnie inny ogród – taki „gospodarski”. Ratował mnie w czasie stanu wojennego jarzynami, owocami, bo ciężko było straszliwie. Uprawiałam co roku 50 krzaków pomidorów, po nocach robiłam soki, przetwory, suszyłam i mroziłam co się dało. I jak się z nim musiałam rozstać, to powiedziałam sobie: nigdy więcej żadnych jarzynek i owoców! I dlatego chylę czoła przed Tobą, podziwiam, jakie wspaniałe i dorodne masz jarzyny, o brzoskwiniach, pigwach i winogronach nie wspomnę.... Czy jest coś, czego nie masz????????? Kwiaty przepiękne! I zdjęcia robisz cudne, takie ostre i soczyste w kolorach. Z radością znalazłam też u Ciebie dalię, którą mam, tę z ciemnymi liśćmi! Zapisałam jej nazwę: "Bishop of Llandaff". Strasznie ją lubię. Doczytałam się u Ciebie ciekawych uwag o pomidorach. Z tym zapachem gałązek, to masz rację. Od czasu, jak nie mam swoich pomidorów, jeszcze nigdy nie jadłam smacznego, słodkiego, mięsistego... Wiesz, mam u siebie taki wydzielony kawałeczek –„ogródek” w ogródku. Przepraszam, że zaśmiecę Ci wątek, ale zobacz, jakie w 2006 miałam pomidory.

Urosły aż ponad siatkę, prawie na 1,8 m. Tyczek brakło. Były ponoć z jakichś holenderskich nasion. W następnym roku też kupiłam sadzonki u tej samej ogrodniczki, ale mnie oszukała, to nie były te, a potem w następnych latach totalna porażka! Już więcej nie posadzę. Na ich miejscu mam borówkę amerykańską i jeżynę bezkolcową.
Twoja wiedza ogrodnicza mnie powala na kolana! Próbowałam z Twojej „księgi” wysączyć samą esencję, ale sądzę, że jeszcze parę wieczorów mi to zajmie. Na razie życzę Ci zdrówka, więcej żadnego padania na... plask.... pa, wrócę na pewno
Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:11, 25 lis 2011

Do góry
Majowe święta-długi weekendowy czas poza ogrodem--buki koło muzeum

Podglądanie łabędzi

Zielono mi! 20:11, 25 lis 2011

Do góry
Tym razem detale.

Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:06, 25 lis 2011

Do góry
Kos zaczyna swoje urzędowanie w mojej szklarni

W ogrodzie coraz więcej kwiatków

cdn
Mój kawałek raju 20:06, 25 lis 2011

Do góry
Marzenko każdy ma swoje ulubione zapachy, ja np, nie lubię Dolce& Gabbana a lubię Coco Chanel,widać to po zawartości butelek, zapach hiacyntów bardzo lubię Tak samo nie lubię zimy a inne pory roku tak

dzisiaj zauważyłam na mojej wierzbie kotki(bazie) a jedna hortensja wypuściła młode listki i kwitnie cały czas pigwowiec, co to się dzieje? za późno było na zdjęcia, jutro zrobię
Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:01, 25 lis 2011

Do góry

Kwitnie brzoskwinia

W szklarence przygotowałam trochę sadzonek
Wizytówka - Ogródek Hanusi 19:56, 25 lis 2011

Do góry
cd
Marzec był trochę kapryśny,mieliśmy nadzieję na szybkie ciepło w kwietniu 2011
Ciepła nie było ,ale natura swoje wie.Zaczęły się kwitnienia cebulowych i nie tylko.

Wizytówka - Ogródek Hanusi 19:50, 25 lis 2011

Do góry
Ale nic nie trwa wiecznie,nadchodzi marzec2011

a z nim moje wypady do ogrodu.Pierwszy 8 marca, To wtedy spotkałam się z przemiłym człowiekiem,który bezinteresownie przyszedł mi z pomocą w moich zmaganiach z jałowcami.

Krokusy nieśmiało wyłażą z ziemi

Emil wśród jałowców

Po jałowcach zostało wspomnienie o miłym człowieku a w ogrodzie zagościły przebiśniegi

cdn
Wizytówka - Ogródek Hanusi 19:38, 25 lis 2011

Do góry
cd.
Na parapetach królują kwiatki od wnuków na Dzień Babci i gałązki forsycji, mające oznajmić zbliżanie się cieplejszych dni.

Piesek już też marzy o dłuższych spacerach

Tymczasem lutowy sztorm nad morzem zostawia takie ślady

cdn
Wizytówka - Ogródek Hanusi 19:30, 25 lis 2011

Do góry
Luty 2011

Luty dalej mroźny ,skracamy czas pieczeniem chleba

gotowaniem zupy dyniowej z ostatniej zachowanej

I obserwowaniem następnego hipka

Wizytówka - Ogródek Hanusi 19:23, 25 lis 2011

Do góry
Ogrodowiskowe koleżeństwo łaskawym okiem patrzy na moje nie wydarzone zdjęcia.Kontynuuję więc skrótową relacje z 2011 r.

Styczeń.najpierw był ciepły,ale w końcu dosypało śniegu.Z moim pieskiem spacery tylko po odśnieżonych drogach.

Podziwiamy piękny świat i czekamy z utęsknieniem na wiosenne ciepło.

cdn
Wizytówka - Ogródek Hanusi 19:13, 25 lis 2011

Do góry
Sezon 2011

Zarejestrowałam się na Ogrodowisku 20 listopada 2010r,ale o ogrodzie opowiadać zaczęłam 15 stycznia 2011.
Nie mogłam wejść do ogrodu,bo śnieg po pas,ale od czegóż marzenia i wyobraźnia.

styczeń2011
Człowiek zamknięty przez warunki pogodowe w 4 ścianach ,zaczyna mieć nieodpartą chęć stąd wyfrunąć.
Wyszłam więc, choć w myślach, do mojego raiku.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:12, 25 lis 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)

U mnie jeszcze będzie użyty bofix wiosną - bo stokrotki nie chcą dać za wygraną

A ja bym chciała trochę takich drobnych, miłych stokrotek na moich trawnikach, tu i ówdzie,nie wszędzie, w sadzie byłyby w sam raz.Tęsknię do nich, a tu w okolicy ich nie ma i nie mają jak się rozsiać.

Może Ci wykopać ?

U mnie tego peeełno - tak było w 2010
(lukaj w tło)

a tutaj kawałek trawnika - wtedy aż żal było go kosić. Jednak tego samego roku kopana była kanalizacja w całej miejscowości - i po stokrotkach

Mój 4 arowy azyl... 18:15, 25 lis 2011

Do góry

Nie dotarłyśmy do ścieżki zdrowia, ale to przy najbliższej okazji...
Mój 4 arowy azyl... 18:13, 25 lis 2011

Do góry
Dzisiejszy dzień był piękny. Wybrałam się z koleżanką na spacer z kijkami /nordic walking /. Wędrowałyśmy sobie dwie godziny po Lasku Aniołowskim. Lasek ten, to zakończenie Promenady im.Cz.Niemena.
Nie omieszkałam zrobić kilku fotek
wiewiórce, która nie chciała pozować

jakiejś leśnej bylinie z pięknymi, sercowatymi liśćmi

pniaczkowi porośniętemu mchem

i Wrośniakowi szorstkiemu (Trametes hirsuta) - niejadalny!
Ogród z lustrem 15:31, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Piękny jest ten ogród......

Danusiu,a na rabatach zostawiacie liście na zimę?

Na rabatach zostawiamy, jako że to pierwsza zima więc dodatkowa ochrona się przyda, wyzbieramy wiosną.

A rabata ma około 1,50 od ściany.

Moja będzie miała niecały metr- Danusiu czy to nie będzie za mało na podobną kompozycję?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:28, 25 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

cóż to za angielski tłusty trawniczek?)))))) piękny Sebku

Babki stwierdziły, że faceci coś czują do trawy - muszę przyznać im rację

Ale piękna soczysta zieleń aż po oczach daje
Pszczelarnia 14:14, 25 lis 2011

Do góry
O ogrodzie na razie nie piszę - jestem na etapie wykańczania siebie i innych w związku z karczowaniem żywopłotów starych i karp po drzewach.

Przypomniało mi się, że rok temu dokładnie gościł u nas podróżnik Jacek Pałkiewicz - bardzo miły wielki skromny człowiek, ciekawy świata i ludzi. Nasz ambasador od Mazur (pamiętacie "Mazury cud natury")?
Opowiadał o Afryce, prostując moje wyobrażenia o tym kontynencie. Po jego wizycie, przez przypadek sięgnęłam po książkę "Wytępić całe to bydło". I do dzisiaj porządkuję moją wiedzę i się zastanawiam.... .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies