Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:27, 15 lut 2015

Do góry
Jak tak patrze na tą pogodę... normalnie zazdrość łapie . U mnie śniegu jeszcze mnóstwo, a spore nocne przymrozki spowalniają topnienie bardzo skutecznie. Nawet słońce i 8 stopni w dzień nie wystarcza, aby roztopić lód.
Pocieszać muszę się tym, że cały tydzień powinno być słonecznie
Lawendowy zawrót głowy 19:24, 15 lut 2015

Do góry
Tutaj też róże no nie powiem sam bym już coś zamówił, ale miejsce dopiero trzeba przygotować. Będzie trzeba poczekać.
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:17, 15 lut 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Oj mamuniu... ja sobie tylko powzdycham do 3 cisów w kółkach i rabaty z topiarami hakone i jeżówkami... co się będę rozdrabniała do wszystkiego sobie powzdycham
Uwielbiam twój ogród.
Tak swoją drogą zastanawiam się co ty będziesz robić w tym roku, bo do skończenia została tylko roślinność przy ścianie wodnej... może w końcu nadejdzie ten czas, aby porządnie wykorzystać całą nową infrastrukturę ogrodu i leżeć i pachnieć

Jak ktoś mnie nauczy leżeć i pachnieć to jak chętnie nauki pobiorę ... chlip, chlip ...

W maju komunia młodego ... z utęsknieniem czekam na moje tulipki , może coś się pokaże bo wsadzałam tak , że pożal się ....
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:12, 15 lut 2015

Do góry
Oj mamuniu... ja sobie tylko powzdycham do 3 cisów w kółkach i rabaty z topiarami hakone i jeżówkami... co się będę rozdrabniała do wszystkiego sobie powzdycham
Uwielbiam twój ogród.
Tak swoją drogą zastanawiam się co ty będziesz robić w tym roku, bo do skończenia została tylko roślinność przy ścianie wodnej... może w końcu nadejdzie ten czas, aby porządnie wykorzystać całą nową infrastrukturę ogrodu i leżeć i pachnieć
Nieforemny ogród na przodzie 21:09, 14 lut 2015

Do góry
Olu, dobrze, że się u mnie odezwałaś, bo widywałam Cię u innych i byłam pewna, że u Ciebie byłam, a tu zonk. Az mi głupio, że tak bez skrępowania na Pw o tych werbenach napisałam, bo byłam pewna, że się "znamy". Już myślę, co Ci oferować w zamian.

Chciałam napisać o tych Twoich żurawkach, które przypalało, że u mnie i Kassandra i Caramel to dwie porażki, ale Luki mnie wyprzedził (choć później całkiem ładnie Ci się rozrosły).
Mój syn dałby się pokroić za taki tort, nie mogę mu pokazać, bo mnie zamęczy, a nie wiem kto mógłby mi taki zrobić. Gdybyś tylko bliżej mieszkała...
Teraz sobie skojarzyłam, że mogę Ci patyczki hortek wysłać jeśli Cię interesują, bo w marcu będę ciąć (Limkę, Pinky Winky i Polar Bear). Opuchlaki jak widzę też masz

Ogród pięknie się rozrasta
Pozdrawiam
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:01, 14 lut 2015

Do góry
wiunia napisał(a)
Gosiu ja np.posadziłam kilka hortek w rzędzie i pomiędzy nimi tak na mijankę , bo odstępy zrobiłam 1,2m i lekko wysunęłam do przodu rozplenice. Hortki bardzo duże rosną więc te luki między nimi szybko (taką mam nadzieję) zarosną, a rozplenice dodadzą zwiewności-chyba

Wiuniu też myślę, że dobrze zrobiłaś z tą rozplenicą pomiędzy hortkami
Będzie zwiewnie na pewno.
Ach, mi się strasznie rozplenice podobają
Makowo na Kociewiu 09:24, 14 lut 2015

Do góry
Luki, Iwonko, Kasik, Ewik poproszę o adresy na priv wyślę nasionka jutro
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:24, 13 lut 2015

Do góry
Gosiu ja np.posadziłam kilka hortek w rzędzie i pomiędzy nimi tak na mijankę , bo odstępy zrobiłam 1,2m i lekko wysunęłam do przodu rozplenice. Hortki bardzo duże rosną więc te luki między nimi szybko (taką mam nadzieję) zarosną, a rozplenice dodadzą zwiewności-chyba
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:49, 11 lut 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
A ja cie poproszę o przepis na rózankę (tak, tak, melduje się kolejna zarazona... )
tak na serio - jak ja rozplanowujesz?
Oczywiście wiem, że większe róże z tyłu, mniejsze na przód, luki wypełnic bylinami.
Ale jak sensownie rozplanowac kolory? Przeplatasz fiolet-róż, nie sadzisz podobnych klolorów obok siebie, czy wręcz przeciwnie?
No jak tam wkomponowac zimozielone? Bo byc muszą

PS. Na liście mam spisanych ok. 50 róznych róż... jak wybrać te NAJ.... serce boli...

Problem poelga na tym, ze sama sie nad tym głowie.... Najpiew posadziłam bladowróżowe róze a ubiegły rok to było dosadzanie ciemnej purry i inrensywnego rózu w stylu Princess Ann lub Claire Marshal, Old Port. Sama jestem ciekawa efektu finalnego, mam nadzieje, źe to polaczenie kolorów jest tak naturalne, ze trudno popsuć.... Staralam sie sadzić roze cieniując kolory, od najciemniejszego do najaśniejszego lub odwrotnie..... Ale wszystko wyjdzie w praniu, czy kolory w necie beda odpowiadaly tym w realu, czy odpowiednio dobralam wysokosc i pokrój krzakow? Czy będzie harmonijnie i ładnie? Czy bedzie jeden wielki misz masz i przesadzanie jesienią? Czas pokaze

Potem dosadzilam trawki, ktore wzomcnię ilosciowo wiosna. Trawy maja zaslonić brzydkie "nózki " roz i starzenie sie ich z czasem: rozplenice, stipa, kostrzewa sina. Na tyly posadzilam purpurowe buki i chyba przesadze jako ciemne tło czekoladową pluskiwcę. Na tylach też posadzilam lasek miskantow gracillimus i morning light.
Zamowiłam też może czosnków glowkowatych (200 szt), na brzegu mam lawendę i szałwię deep purple a do calosci wiosna dosadze przetaczniki miniaturowe.

Jesli będzie jeden wielki misz masz, bede miala co robić jesienią a może się uda i będzie mi sie podobać?
Lubię to marzenie o planowanym wfekcie i nie lubie rozczarowania po
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:50, 11 lut 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
A ja cie poproszę o przepis na rózankę (tak, tak, melduje się kolejna zarazona... )
Oczywiście wiem, że większe róże z tyłu, mniejsze na przód, luki wypełnic bylinami.
Ale jak sensownie rozplanowac kolory? Przeplatasz fiolet-róż, nie sadzisz podobnych klolorów obok siebie, czy wręcz przeciwnie?

PS. Na liście mam spisanych ok. 50 róznych róż... jak wybrać te NAJ.... serce boli...

Ja też przyłączam się do pytania. Chcę u siebie na pergolę różę i tak po cichutku poczytam u Ciebie Pozdrowionka
Trawnik pod huśtawką 23:43, 10 lut 2015

Do góry
Danusiu, huśtawka już stoi. Dzieciaki mają radochę, więc nie żałuję (przynajmniej na razie heh) Luki, żwirek wygląda bardzo estetycznie (widzę kawałek żwirku pod huśtawką u Ciebie w wizytówce)Masz żwirek tak jakby wpleciony w rabatę, huśtawka nieco na uboczu stoi)U mnie bez względu na to, czy sie huśtawkę w poprzek czy wzdłuż ogrodu postawi, to i tak wyjdzie na środku ( taki wymiar działeczki) i nie wiem, czy udałoby się to jakoś sensownie estetycznie załatwić. Pasek żwirku w poprzek ogródka by mi tu wyszedł...Jest może jakiś rodzaj tej sztucznej trawy, co by się zbyt mocno nie odznaczała od oryginału? (chyba sama w to nie wierzę, bo natura to jednak natura..)
Trawnik pod huśtawką 22:32, 10 lut 2015

Do góry
Próbowałem wiele razy z trawą, nie ma szans zawsze się wydeptała. Huśtawka musiałaby stać nieużywana.
Teraz mam pod huśtawką żwirek i sprawdza się bardzo dobrze
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:55, 10 lut 2015

Do góry

Ogrodowe przygody 20:40, 10 lut 2015

Do góry
Szukam swojego posta, a ja nie kliknąłem wyślij...
Co do żurawek ja bym dosadził jeszcze jedną odmianę o zbliżonej kolorystyce, ale tak żeby troszkę się odróżniała, tylko się tak zastanawiam czy w dwóch osobnych grupach czy na zmianę
Morze woni i kolorów... 12:32, 10 lut 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Nie. Ja mam na imię Waldek.
Łukasz to nasz ,,Luki".
Okazuje się, że powiedzenie: ,,Tam gdzie diabeł nie może, to kobietę pośle" nie jest tak do końca prawdziwe.
Mieszkam nad Wisłą, a nad tą rzeką cuda się zdarzają.
Mirko. W swoim wątku możesz wklejać wszystkie fotki które są Twojego autorstwa lub pochodzą z wolnych zasobów Wikipedii. Pamiątki ze spacerów, podróży czy leśnych eskapad będą tu bardzo mile widziane. Oczywiście nie musisz powielać zdjęć zamieszczanych na innych portalach, ale jak napisałaś masz ich całe mnóstwo.

Dzięki Waldku za sugestie. Przemyślę to

Morze woni i kolorów... 12:18, 10 lut 2015

Do góry
Imienniczka napisał(a)

No i pogubiłam się całkiem. Waldku, masz na imię Łukasz?
Hm... Jakim cudem trafiłeś na 500px? Tutaj raczej nie mogę wklejać fotek tego typu. One nie dotyczą ogrodu.

Pozdrawiam ciepło

Nie. Ja mam na imię Waldek.
Łukasz to nasz ,,Luki".
Okazuje się, że powiedzenie: ,,Tam gdzie diabeł nie może, to kobietę pośle" nie jest tak do końca prawdziwe.
Mieszkam nad Wisłą, a nad tą rzeką cuda się zdarzają.
Mirko. W swoim wątku możesz wklejać wszystkie fotki które są Twojego autorstwa lub pochodzą z wolnych zasobów Wikipedii. Pamiątki ze spacerów, podróży czy leśnych eskapad będą tu bardzo mile widziane. Oczywiście nie musisz powielać zdjęć zamieszczanych na innych portalach, ale jak napisałaś masz ich całe mnóstwo.
Pszczelarnia 11:29, 10 lut 2015

Do góry
Ewo doczytałem u Bogdzi, że szukasz różaneczników. Jeżeli chodzi o Ciepłuche to od zeszłego roku prowadzi również sprzedaż detaliczną. Byłem osobiście kupić kilka odmian królewskich. Był spory wybór mimo 24 maja (Haaga była ) i Pani ogólnie powiedziała, że na początku sezonu mieli prawie wszystkie różaneczniki z oferty, a jak ktoś chce przyjechać później to może sobie zarezerwować telefonicznie.
Mnie nawet Pani załatwiła dwa krzewy przywiezione prosto z produkcji bo na punkcie detalicznym już nie mieli. W czasie oczekiwania mogłem sobie zobaczyć prywatny ogród Państwa Ciepłucha, który robił wrażenie
Morze woni i kolorów... 11:29, 10 lut 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Witaj Imenniczko
Będę do Ciebie zaglądał na pewno, liliowce, masa bylin coś dla mnie.
Mówisz, że nie masz misz masz, ale takie zestawienie jak liliowiec z szałwią... dla mnie genialne.
No i melduję się ten Łukasz co uwielbia liliowce również mam kilkadziesiąt odmianowych i siewek

Witaj Łukaszu Jak miło, że tutaj zajrzałeś. Jeszcze nie zdążyłam do Ciebie trafić. Dziś utknęłam w "Ogród w budowie - nieustającej"

Lubię szałwię. Zestawienie z liliowcem też mi się podoba. Będę jednak musiała zmienić coś w tym układzie. Szałwia rośnie bardzo wysoko i zbyt zasłania liliowca.

Pozdrawiam i obiecuję, że wpadnę z wizytą do Ciebie Mam nadzieję, że masz dużo zdjęć liliowców
Morze woni i kolorów... 11:24, 10 lut 2015

Do góry
Witaj Imenniczko
Będę do Ciebie zaglądał na pewno, liliowce, masa bylin coś dla mnie.
Mówisz, że nie masz misz masz, ale takie zestawienie jak liliowiec z szałwią... dla mnie genialne.
No i melduję się ten Łukasz co uwielbia liliowce również mam kilkadziesiąt odmianowych i siewek
Morze woni i kolorów... 07:44, 10 lut 2015

Do góry
agnieszka_podpora napisał(a)
Witaj ty masz już gotowy ogród ,jest piękny,kolorowy taki jak ja lubię dużo kwiatów kwitnących i bylin tylko pozazdrościć .Ja dopiero w tym roku będę zaczynać ,warzywniak sprawdził się w tamtym roku...zaznaczam i pozdrawiam

Agnieszko, szybko osiągniesz taki efekt. Byliny szybko się rozrastają, a jednoroczne dobrze wypełniają luki. Życzę Ci pięknego, kolorowego ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies