Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:21, 26 sie 2016

Do góry
chojna napisał(a)
Ren ale Twój ogród się zmienił
Wróciłam do początków i nie mogę się napatrzeć na to, co jest teraz!

Olu Byłam na chwilę u Ciebie i ... jest pięknie A te brzozy ... hmmm cudo Gdzie mi do Ciebie?
Od nowa ... na przekór wszystkim 20:46, 26 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Piękne, graba już mam ale tej brzozy to zazdroszczę strasznie
piekne tylko nie mialam zamiaru teraz kupowac bo nie wiem gdzie sadzic miał tylko zobaczyć czy są no ale oczywiście pochwalę dostał ze kupił piękne drzewka i musi jeszcze po dwa takie same kupić

A najlepsze jest to że jak mi zaczął opowiadać ile zapłacił to normalnie byłam z niego dumna dał facetowi telefon z moim SMS i powiedział ze żona chce takie drzewka. Facet mowi mu ze ooooo zona sie zna i wybiera ladne ale i drogie. On mu mówi Panie ja sie na tym nie znam kazala kupic to musze bo gadania bedzie wiecej niz te drzewa warte. Facet go zaprowadzil a moj nawet nie wiedzial jak one wyglądają, zobaczył i mowi ze żona go pogoni z takimi drapakami i tyle co one kosztuja to nie da. A chlopina pyta już ze śmiechem ile da , moj wyciagnal portfel naskubał tyle ile miał i mowi ze za tyle moze kupić i kupił
Od nowa ... na przekór wszystkim 20:33, 26 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)
No i historia z życia . Dzwoni po południu małżonek i mówi: słuchaj bede przejezdzal obok tej szkółki co tuje bralas, wstąpić i zobaczyć co mają? Wiec mówię mu żeby zobaczył czy są graby fastigiata i brzozy doorenbos.Krzyczy na mnie ze wymyslam dziwne nazwy i kazal mi sms przyslać. Wiec wyslalam

No i przyjechał z towarzystwem

e no fajene...chce znac ceny i szkolke
takie chude to gdzies wcisne
Od nowa ... na przekór wszystkim 19:58, 26 sie 2016

Do góry
Piękne, graba już mam ale tej brzozy to zazdroszczę strasznie
Od nowa ... na przekór wszystkim 19:47, 26 sie 2016

Do góry
No i historia z życia . Dzwoni po południu małżonek i mówi: słuchaj bede przejezdzal obok tej szkółki co tuje bralas, wstąpić i zobaczyć co mają? Wiec mówię mu żeby zobaczył czy są graby fastigiata i brzozy doorenbos.Krzyczy na mnie ze wymyslam dziwne nazwy i kazal mi sms przyslać. Wiec wyslalam

No i przyjechał z towarzystwem

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:49, 26 sie 2016

Do góry

Oto dawno obiecany plan.Wymiary działki 26mx47m wymiary domu:12,90mx12,70m.Kolorem zaznaczyłam rabaty i teren zagospodarowany,czarny kwadracik to miejsce gdzie stanie grill ogrodowy i miejsce na narzędzia.Ogród w zasadzie będzie znajdował się po prawej stronie wzdłuż rowu bo lewą stronę zajmie wjazd z kostki brukowej.I ta prawa strona to czysta karta,którą zajmiemy się zimą.Ten pas do skarpy zmierzę wkrótce ale jest to ok 10m szerokości.
Co ja tu bym widziała? żywopłot z traw ,brzozy wielopniowe i byliny
Pogubiłam się po drodze... 13:19, 26 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)

a na ostatnim wyobraź sobie brzozy, ja sobie cały czas wyobrażam ze kiedyś tam będą w sumie nawet są w oddali, ale nie takie

Amelka,ale masz sielski widok,taki uspokajający wyciszający aż by się chciała przejść taką drogą. ogród coraz piękniejszy u Ciebie.
Pogubiłam się po drodze... 13:04, 26 sie 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Świetna ta Twoja żwirowa droga!
A brzozy już sobie wyobrażam i będzie bosko
Dziękuje Polinko
Pogubiłam się po drodze... 12:18, 26 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Kasiu jedno i to samo, ale mam coś dla ciebie, drogę ostatnio chciałaś zobaczyć to proszę bardzo z widokami

a na ostatnim wyobraź sobie brzozy, ja sobie cały czas wyobrażam ze kiedyś tam będą w sumie nawet są w oddali, ale nie takie

Świetna ta Twoja żwirowa droga!
A brzozy już sobie wyobrażam i będzie bosko
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:36, 26 sie 2016

Do góry
I ja potrzebuje pomocy. Przedstawiam rabatę i proszę o pomoc.
W przyszłości będzie ona kontynuowana, mogę wydłużyć ją jeżeli zajdzie taka potrzeba czego jednak chciałabym obecnie uniknąć.
Główny mój problem to:

- jak posadzić wrzosy żeby ładnie wyglądały w kolorach różowy, fiolet i koniecznie odmiana w rodzaju J.H. Hamilton lub Radnor oraz Robert Chapman.
- ile odmian zastosować 3-5 ?
- czy dosadzić jeszcze 1 lub 2 brzozy ( zaznaczone znak zapytania )
- i jak posadzić trawy bardzo mi zależy na Red Baron sporo w jednym miejscu oraz wyższych Graciliimus

Jeżeli macie jakieś uwagi i istnieje konieczność przesadzenia brzóz, klona lub bukszpanów to chętnie wysłucham i skorzystam z waszej pomocy.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:25, 26 sie 2016

Do góry
No dobra wklejam wypociny, mam nadzieję, że w miarę czytelne:

Tłumaczenie:
-Do ok.3/4 ogrodu i front żywopłot z thuji szmaragd
-Pozostałe boki i tył, to świerki i sosny różnej maści, kilka już rośnie
-Na froncie rabaty bukszpanowe wogóle nie znaczyłam, bo byłoby trochę? nieczytelne
-Jasny szary kwadrat to szambo wysypane kamyczkami
-Obok niego rabata, gdzie już rosną 2 brzozy doorenbos (jasna zieleń) i 2 świerki, dodatkowo kulki danica a w przestrzeniach pomiędzy miskanty i stipa - symetrycznie po drugiej stronie tak samo
-Od strony garażu rabata , gdzie przed thuji będą - już rosną ML a przed nimi kulki bukszpanowe, stożki cisowe, w środki stipa i żurawki citroneelle
-dalej w kierunku placyku z basenem kolejna rabata, gdzie też już rosną 3 doorenbosy (tez jasne kółeczka), 1 cis, który udaje na razie stożek i 3 kulki bukszpanowe - jak niższy poziom sa tam hosty i prawie czarna żurawka, kupowana jako smoothie...i ID - wszystko w grupach, za brzozami jest rząd trzcinnika KF, w wypełnieniu miskanty.
-Przed samym basenem jest po obu stronach ścieżki KF, ale wiem, że będzie Gracimulus i kulki bukszpanowe - a jakże
-Dalej wzdłuż placu Gracimulus aż do domku dumania eMa, przed nim te białe gwiazdki to hortensje Limelight, pod nim białe rozchodniki, najniższe piętro w fazie: "myślę"
-Kwadraciki z tyłu to warzywnik za małym pasmem z miskantów
-To cudo na środku z białymi kwadracikami to planowany dodatkowy taras z wgłębnikiem na ognisko(czerwona kropa) i pergolą - będą tez obwódki z roślin ale to na dalsze dumanie
-Obok planowanej pergoli jedyne półkole, gdzie oczywiście są kulki bukszpanowe i z trzmieliny, klon palmowy - wszystko w stipie, od żywopłotu rośnie trawka od mamy NN (muszę zidentyfikować)
-przy tarasie z lewej strony żywopłot z thuje(już rośnie) a pod nim rododendrony w runiance, z prawej hortensja Limka i krzew klona palmowego w czerwonych żurawkach
-Pod wykuszem 6x hortensja Limka, ML i pod nogami hakone aureola.
Tyły:
-na samiuteńkim tyle świrki sosny, gdzieniegdzie brzoza i śliwowiśnia
-jasna zieleń to planowane najniższe piętro - jeszcze nie wiem co
-Ciemna zieleń, to wyższe trawy w tym uchowane 2 pompasy (w narożnikach)
-Zieleń z gwiazdkami to rabata z trzmieliną formowaną na stożki i kule (muszę wrzucić zdjęcie poglądowe - czeka mnie spacer do naszego parku)
-Ciemno fioletowe kwadraty to koksaćce fioletowe
-Jasny fiolet to szałwia
-białe gwiazdki to ciąg Limek
ufff...to tak z grubsza....
Pogubiłam się po drodze... 22:02, 25 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Kasiu jedno i to samo, ale mam coś dla ciebie, drogę ostatnio chciałaś zobaczyć to proszę bardzo z widokami

Niby tylko kolor się zmienił a jaki efekt - pięknie wygląda!
Ogrodzenie macie z resztek? No to super Wam wyszło - mi też bardzo się podoba, choć nie miałam pojęcia że się tak nazywa .
Tawuły będziesz strzygła na kwadratowo? Widziałam taką obwódkę i zrobiła na mnie duże wrażenie.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:13, 25 sie 2016

Do góry
poleżałam za leżaczku gapiąc się na brzozy, piekne są !!!!
Ogród tworzony z pasją 21:06, 25 sie 2016

Do góry
Karol - czy wrzosy mają podobne wymagania co brzozy? Sprawdzałeś? Wygląda to super pod względem kolorystycznym. Bardzo mi się podoba. Ja nie potrafię wrzosów u mnie utrzymać. Wiecznie któryś padnie. Na razie dałam sobie spokój.
Zielonym do góry... :) 13:45, 25 sie 2016

Do góry
Tam już mam rabatkę zrobioną ale coś narazie marno wygląda. Za ogrodzeniem już są śnieguliczki (maleństwa, jałowiec, brzozy, stipa i rozchodniki (prawda że nie widzicie ogrodzenia ) Przegorzany przesadzałam z jeżówek - jeden się podniósł a drugiemu coś dolega.

Typografia ogrodu 13:28, 25 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Aż sobie zerknęłam do Ciebie w przelocie. Rozchodniki cudne. A jakie drzewa są za nimi?

Brzozy czy grujeczniki?

grujeczniki Ewo.
Typografia ogrodu 12:15, 25 sie 2016

Do góry
Aż sobie zerknęłam do Ciebie w przelocie. Rozchodniki cudne. A jakie drzewa są za nimi?

Brzozy czy grujeczniki?

Pogubiłam się po drodze... 11:05, 25 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)

swietny widok zakretasy z klimatem uuuu super ! ajakie Ty masz donice skąd masz takie fajne?
Pogubiłam się po drodze... 23:35, 24 sie 2016

Do góry
katel napisał(a)
No ale się naoglądałam wreszcie u Ciebie, jak brązowych traw potrzebujesz to w szkółce u Betki były wielkie za 10 chyba ale jaka odmiana to pani nie wiedziała ale jak tak sprawdzam to może to ta buchanana

Mój zakątek - początki 22:38, 24 sie 2016

Do góry
Marta jak czytałam to brzozy wszędzie urosną bardziej chodzi o kontekt wyglądu ów rabaty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies