Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

makadamia 08:53, 22 wrz 2016

Aniu, myślałam o tym. Ale typowe zwisające, czyli żagwiny, rogownica, lobelia to byliny i nie pasują do tego miejsca. Myślałam jeszcze np.: o liliowcach - one się nie przewieszają, ale ładnie by zwisały nad tym murkiem, ale rabata jest tyłem do słońca i drzewa zaraz ją ocienią, więc raczej nie.

Jeszcze kombinowałam - wiem, że są azalie płożące; może jakby posadzić przy murku, to by się ładnie przewiesiły i byłoby nawiązanie do okularowej... Ale to już całkowita zmiana koncepcji, bo jak azalie, to cisy i brzozy odpadają przedbiegach. Dlatego nic nie proponuję.
AniMa 08:55, 22 wrz 2016

Martus jak ja Ciebie rozumiem....
Constans 08:57, 22 wrz 2016

Cały czas myślałam, że chodzi o ukrycie murku Hmmm...w takim razie cofam zwisające
Gosiek33 09:37, 22 wrz 2016

Constans napisał(a)
Cały czas myślałam, że chodzi o ukrycie murku Hmmm...w takim razie cofam zwisające

zwisające wcale nie muszą zakrywać murku - wygoogluj sobie żagwin albo flox szydlasty na murku, duży wybór kolorów, wiosną kwitnie, potem flox tworzy zielone poduchy. W łagodne zimy u mnie jest zimozielony
Nett 10:29, 22 wrz 2016

A może jak w realizacji Danusi z irgą wychylającą się z murka

irga na murku
Toszka 10:35, 22 wrz 2016

Floks idzie do słońca, czyli poducha zamiast zwisać będzie wędrować w głąb półki. Zielona poducha jest jak ma wilgoć. Jak nie ma to zasycha...pokazać?

Myślę, że pomysł z brzozami jest dobry, bo będzie przedsmakiem brzóz za domem.

W plecach brzóz mamy ciemnozielone cisy,które ładnie się przyjęły i nie tak długo, a będzie całoroczna zielona ściana.

Z podlewaniem z ręki nie będzie łatwo, bo aby nawodnić przesuszoną ziemię, Na podwyższeniu, to nie wystarczy polać konewką wody... chyba, że wąż połozyć na całą noc aby pomalutku!!! woda siąpiła. Takie rzeczy trzeba uwzględnić na etapie projektowania.

Lawendzie takie warunki nie będą przeszkadzać, dopóki będzie miała słonce...jednak to przyszłość za 7-10 lat. To będzie czas zmian w ogrodzie... na tym polega zabawa

Lawendę można połączyć ze stipą.

Tylko co w takim razie z bukiem??? Gzie miejscówka dla niego???

Makusia 10:44, 22 wrz 2016

Ja pierdziu...zapomniałam o buku

Nett 10:45, 22 wrz 2016

No, ale projekt rabaty na murku zatwierdzony A dla buka na pewno znajdzie się miejsce.
hindsight 14:05, 22 wrz 2016

Zatwierdzony juz?
Gruszka_na_w... 14:23, 22 wrz 2016

Lawendę zostawić sobie na obsadzenia przytarasowe. Posadzić blisko murku irgi major(bezobsługowe). Między brzózkami żywotniki olbrzymie, rozplenice, miskanty, 2-3 berberysy orange rocket lub inny kolumnowy (nie żółtolistny bo go przypali), ze dwie kulki cisowe, cebulowe. Nic tam nie robisz poza wiosennym ścięciem traw i rozchodników. Może gdzieś wcisnąć jedną niedużą hortensję. Trawy i hortensja nawiązują do tej centralnej. całość się spina.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies