Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miniaturowy ogródek 12:43, 22 lis 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
/p/7/76977/original.jpg[/img]

- widok na lewą ścianę - jeszcze bez mebli, wiosną

- i na prawą stronę - za oknem jeszcze goła trawa, czasy przedogrodowe

Boziu, jak ja kocham takie wielkie okna!!!czemuż nie mam ich u siebie??????????????????????nie wiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Miniaturowy ogródek 12:41, 22 lis 2011

Do góry
GabiK napisał(a)

Jeszcze raz Southern Comfort - jest gwiazdą:

a czy moja też kiedyś będzie taka?jakaś taka pokraczna ta moja

i w ziemiczeka na podział wiosną o ile będzie co dzielić

Gdzie ją masz posadzoną, w słonku?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:35, 22 lis 2011

Do góry
popcarol napisał(a)
Hej Gabi,
no to w ogóle jaja jakieś... zaraz zrobię przelew i zapominam o sprawie. Tylko parkować tam już nie będę

Zrobiłam fotkę artykułu - więc niniejszym się chwalę

Zajawka na okładce:

I artykuł:

I większy- wyraźniejszy (bo chyba forum zmniejsza fotki), jakby ktoś chciał czytać:

Ach Ty spryciulowłaśnie dostałam gazetkę i wieczorkiem poczytam, no...no...gratulacjeteraz lecę do Ciebie do ogrodu pooglądać co-nie-co
Dieffenbachia 12:26, 22 lis 2011

Do góry
Miałam tę roślinę w latach osiemdziesiątych, wtedy była modna.

Pierwsza sprawa i chyba najważniejsza - roślina jest silnie TRUJĄCA
Sok zawiera strychninę.

Uprawa diffenbachii jest łatwa.
Lubi półcień i dużą wilgotność powietrza o temp. 20-25 st.C. w czasie wzrostu, a 15 - 18 w okresie zimy.
Możesz ją przesadzić bo jest to roślina dość żarłoczna.

Nie jest zbyt długowieczna, bo traci liście od dołu i nie wygląda to zbyt ładnie. Można wtedy ją odmłodzić ukorzeniając górne części pędów, albo ścinając a pieniek wypuści młode pędy i roślina się zagęści.

Od wiosny nawozimy co dwa tygodnie systematycznie.

Uprawiałam ją dwa lata ale ze względu na małe dzieci usunęłam, bojąc się o ich bezpieczeństwo.

Ja też zaczynam:) 12:20, 22 lis 2011

Do góry
Większy problem mam z rabatą przy ogrodzeniu

Za ogrodzeniem stoi skrzynka elektryczna i latarnia.

Czym ją obsadzić aby było ładnie cały rok?
Z tych roślin, które już tam rosną najbardziej zależy mi na rozchodniku bo mam kilka ładnych krzaczków

i cyprysiku Filifera Aurea Nana ale nie wiem czy da się je razem na jednej rabatce zestawić.

Bardzo ozdobny iglak 12:13, 22 lis 2011

Do góry
Sosny odpadają, bo lubią się sypać i nie rosną wolno ...
A może jodła hiszpańska - moja ma 5 lat i jest mniej więcej taka:

Albo jodła koreańska - ma cudne szyszki

Ja też zaczynam:) 12:08, 22 lis 2011

Do góry
Na rabatę przy ścianie pomysł jakiś mam- przede wszystkim kompozycja z kulek i ilexu podpatrzona z ogrodu z lustrem

dalej może hortensja anebelle (bo akurat już tam rośnie ale nie jestem pewna czy ją zostawić ), właz do piwnicy obsadzony bukszpanem i dalej RH

Myślałam też o samych kulkach i stożkach ale wydaje mi się,że będzie zbyt monotonnie

Ja też zaczynam:) 12:00, 22 lis 2011

Do góry
No to przyszła pora na przedogródek, który niestety zanim trafiłam na Ogrodowisko zdążyłam latem obsadzić głównie jałowcami. Próbowałam już go nawet trochę przeprojektować (początek wątku) ale postanowiłam wrócić do niego raz jeszcze.
Przedogródek to głównie dwie długie i wąskie rabaty przedzielone ścieżką.Rabata przy ogrodzeniu ma długość 8,30m i szerokość 1,20 natomiast przy elewacji domu jest dłuższa i trochę węższa ok 0,90. Dodatkowo na ścianie domu jest skrzynka z licznikami i właz do piwnicy.

1. okna
2. właz do piwnicy
3. skrzynka z licznikami

ogrodoweimpresjejolki 11:53, 22 lis 2011

Do góry
Witajcie
Dziś szczególny dzień dla mnie - rok temu uchyliłam Wam furtkę do mojego ogrodu
Dziękuję wszystkim odwiedzającym, zarówno tym, którzy ślad zostawiają jak i pozostałym.

Z tej okazji zapraszam na torcik makowy w moim wykonaniu

i dedykuję kwiatki

Zapraszam do odwiedzin w wolnej chwili

Fiołki afrykańskie - Saintpaulia 11:51, 22 lis 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)

Ani myśli, zeby zakwitnąć

Ani myśli, bo mu za dobrze. Przesusz go trochę tak, żeby dwa, trzy kolejne razy zmiękły mu nieco liście, wtedy zestresowany weźmie się za kwitnienie, myśląc że zbliża się jego koniec, wobec czego musi wydać nasiona. To działa!

okrutne, ale dobry sposób
Zygokaktus, grudnik (Schlumbergera), kaktus bożonarodzeniowy 11:44, 22 lis 2011

Do góry
Fiołki afrykańskie - Saintpaulia 11:41, 22 lis 2011

Do góry
Bea napisał(a)
Ani myśli, zeby zakwitnąć

Ani myśli, bo mu za dobrze. Przesusz go trochę tak, żeby dwa, trzy kolejne razy zmiękły mu nieco liście, wtedy zestresowany weźmie się za kwitnienie, myśląc że zbliża się jego koniec, wobec czego musi wydać nasiona. To działa!
Ogród Magdalenka 11:26, 22 lis 2011

Do góry
abiko napisał(a)
Noemi, a może inaczej... jak nie można przenieść drewutni to może ją inaczej ustawić? Dokładnie w poprzek rabaty. Przed nią można dać ekran z cisa, albo coś pnącego na kratce. Z boku od kostki też cisy . Dostęp do drewna miałabyś od domu i np. tylko do części. W środku można ułożyć tak aby była łatwy dostęp. Coś takiego...

Dziękuję za "pomysła", ale nie da się inaczej ustawić, to ciężka konstrukcja nie dostanę na to pozwolenia może jak czymś zarośnie to nie będzie tak straszyć ...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:42, 22 lis 2011

Do góry
Parę zmrożonych fotek.. dzisiaj w nocy musiało być naprawdę zimno, woda w wiaderku które mam koło cyprysika 3 kulek - zamarzła, i to zupełnie...

zima idzie

Bergenie i liliowce wyglądają naprawdę marnie...

Zmrożone okolice tarasu:

Żurawki:

Młoda dostała od babci karmnik
Ogród Magdalenka 10:22, 22 lis 2011

Do góry
Noemi, a może inaczej... jak nie można przenieść drewutni to może ją inaczej ustawić? Dokładnie w poprzek rabaty. Przed nią można dać ekran z cisa, albo coś pnącego na kratce. Z boku od kostki też cisy . Dostęp do drewna miałabyś od domu i np. tylko do części. W środku można ułożyć tak aby była łatwy dostęp. Coś takiego...
ogrodoweimpresjejolki 10:06, 22 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jaką żurawinkę, Elu? Ona lubi nieprawdopodobne ilości wody. Ja miałam i nici. Teraz kupuję suszoną do sałatki Krysi.

Suszona żurawina jest też bardzo dobra do ciast zamiast rodzynek
Ewo, my w przydomowych ogródkach i na działeczkach pozwalamy sobie na małe eksperymenty, które dają nam ogromna wiedzę co sadzić a co nie. Doświadczenie zazwyczaj bywa cenniejsze niż wiedza teoretyczna

A moje doświadczenie ukorzeniania surfinii trwa i dziś wygląda tak

nawet jak nie puści korzonków, to jest jeszcze ozdoba przyciągającą wzrok w te jesienne dni
Mój ogród - co dalej? 09:54, 22 lis 2011

Do góry

Witaj Ewo, pięknie. Jak się ma taki piękny trawnik!!!!!???. A cis poniżej to jaka odmiana, jak rośnie, ile lat u Ciebie, ile sztuk jest na tym zdjęciu? Jestem na stronie 22 i wiem, że to elegantissima ale chodzi mi o coś bardziej szczegółowego (jakaś Aurea coś tam - mąż przytachał i próbuję oznaczyć, powiem więcej widziałabym je wszędzie u mnie ). I u Ciebie w klimacie kontynentalnym nie marzł?
Stół tarasowy z ławką - bardzo ładnie obrobione drzewo. To gotowiec? I jeszcze mam pytanie o drzwiczki do kuchni letniej. O czymś takim marzę..... .

Szkoda, że u mnie sosny nie chcą rosnąć.

Skończyłam czytać . Ja bym też widziała jakieś trawki przy cisach, zmieszczą się miskanty te lżejsze a na przód też jakies turzyce do tych iglaków (świerk Nimidis to pierwszy raz widzę!). Pozdrawiam i dziękuję za porcje estetycznych doznań.
Pogaduchy skowronków 09:48, 22 lis 2011

Do góry
Halo! Skowronki już dawno szczebioczą na łączach,a w wątku nikt ,,dzień dobry" nie mówi?
Zapowiada się piękny dzień! Słoneczko nawet wygląda i na termometrze już6 w plusie!
Miłego dnia !

Dieffenbachia 09:09, 22 lis 2011

Do góry
Dostałam wczoraj takiego kwiatka. Znalazłam w necie informacje, że to Dieffenbachia. Nigdy nie miałam tej rośliny, dlatego potrzebuje porad odnośnie uprawy.
Pierwsze pytanie: czy mogę ją teraz przesadzić do innej donicy?
Na dole pnia po jednej stronie wyrasta nowy ulistniony pęd, a po drugiej stronie nowa roślina bezpośrednio z ziemi.
Czy przy przesadzaniu odłączyć tą mniejszą, która wyrasta bezpośrednio z ziemi? Czy mogę ją zostawić? Wizualnie lepiej chyba będzie ją zostawić, bo zagęszcza dół, gdzie jest łysy pień tej starszej.

Ogródek Goniak 08:59, 22 lis 2011

Do góry
Jesień w moim ogrodzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies