Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:53, 05 wrz 2016

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:40, 05 wrz 2016

Do góry
nie mam szczęścia do zdjęc- albo za duże słońce, albo zbyt ciemno,albo mnie nie ma...
Cos tam zrobiłam i wrzucę kilka

młody Elfik- pięknie pachnie i kwitnie chyba trzeci miesiąc

pól ogrodu pachnie świecznicami

Ukojenie 08:48, 05 wrz 2016

Do góry
A ja migdałka mam, a nawet dwa, z tym, że jest duża szansa, że jeden wybędzie. Drugi zostaje (na razie ) bo lubię to wczesne kwitnienie.

Magnolię też mam, żółtokremową. Obcięłam jej dolne gałęzie, bo musi mieć wyżej pień. I stellata rosea też mam.

I jak magnolia zniosła cięcie gałęzi? Z tego co wie mona nie cierpi żeby ją ruszać. W tym roku byłam zmuszona dwie przesadzić i do tej pory efekt jest marny. Wprawdzie wiosną nie zrzuciły kwiatów, ale nie wiem czy przeżyją zimę.
Do raju daleko - u Ewy 10:58, 04 wrz 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Urocze są! Aż dziwne, że taka niska też jest
Nie wiedziałam, że magnolia powtarza kwitnienie. Piękna ta Genie.
Moja Nigra jakaś chora albo coś... Muszę czymś opryskać

Moje magnolie w tym roku pięknie ruszyły. Chyba się już dobrze ukorzeniły. Genie w ubiegłym t=roku miała mało listków i takie jasne były. W tym roku ma ciemno zielone listki i dużo ich naprodukowała, a do tego powtórzyła kwitnienie Przy magnolii musisz czuwać, bo one lubią łapać różne choroby.

Werbena to "Little One". Jestem nią zachwycona
Do raju daleko - u Ewy 21:53, 03 wrz 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Dzięki, Marta U mnie nie będzie minimalizmu, bo mi się dużo roślinek podoba Ale już porządkuję rabaty i chyba unikam misz-maszu
Powojnik to Kiri Te Kanawa.
Lubię spotkania ogrodowiskowe, czy to u mnie, czy u kogoś
Buziaki

Dla Ciebie obrazek z niskimi werbenami. Kwitną całe lato

Urocze są! Aż dziwne, że taka niska też jest
Nie wiedziałam, że magnolia powtarza kwitnienie. Piękna ta Genie.
Moja Nigra jakaś chora albo coś... Muszę czymś opryskać
Bawarka 11:10, 03 wrz 2016

Do góry
I nie tylko trawa....
Dopiero co skonczyla kwitnca magnolia suzanka to teraz zaczyna alexandrina...Nie jest to normalne...Jeszcze niedawno kwitly mi rododendrony , teraz popis daja magnolie?? Dziwny jest swiat...

Do raju daleko - u Ewy 16:01, 02 wrz 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
U mnie tez magnolia kwitnie, całe dwa kwiaty ma;

Liczyłam, że to powtórne kwitnienie będzie podobne do wiosennego, a tu jednak dużo słabiej

Do raju daleko - u Ewy 15:45, 02 wrz 2016

Do góry
olga80 napisał(a)

Ewa pięknie u Ciebie, magnolia kwitnie choć jednym kwiatem ale kwitnie muszę o niej pomyśleć do drugiej części ogrodu.
Hortkę taką fioletową miałam w zeszłym roku i była piękna jednak u mnie nie odbiła na wiosnę

Twoja róża NN to może Metanolia mam taką

http://www.mojsklepogrodniczy.pl/index.php?/Roze-pnace/Roza-pnaca-Metanoia-1-roza#.V8fAmjUXjIUmam podobną

Róża z wyglądu i koloru bardzo podobna, ale moja nie jest pnąca.

Hortensja bardzo mi się podoba i szkoda by było, gdyby nie odbiła.

Atacama pod lasem 20:36, 01 wrz 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zauważyłam pewną prawidłowość- początkujący ogrodnik zaczyna od zakupu wierzby Hakuro, migdałka i magnolii.
U mnie padło na migdałka, już jest w niebie.

Racja! Magnolia poległa, ale hakuro mają się dobrze.
Ja je jednak lubię bardzio
Atacama pod lasem 20:19, 01 wrz 2016

Do góry
Hakuro nigdy mi się nie podobała (nigdy nie mów nigdy), migdałek ładny, ale za bardzo różowy (nie lubię różowego), magnolia to marzenie z dzieciństwa, ale kupiona zbyt pochopnie (też różowa) i zbyt pochopnie posadzona (romantyzm zwyciężył nad logiką)
Do raju daleko - u Ewy 07:47, 01 wrz 2016

Do góry
U mnie tez magnolia kwitnie, całe dwa kwiaty ma;
Do raju daleko - u Ewy 07:47, 01 wrz 2016

Do góry

Ewa pięknie u Ciebie, magnolia kwitnie choć jednym kwiatem ale kwitnie muszę o niej pomyśleć do drugiej części ogrodu.
Hortkę taką fioletową miałam w zeszłym roku i była piękna jednak u mnie nie odbiła na wiosnę

Twoja róża NN to może Metanolia mam taką

http://www.mojsklepogrodniczy.pl/index.php?/Roze-pnace/Roza-pnaca-Metanoia-1-roza#.V8fAmjUXjIUmam podobną

Ewa777 napisał(a)
Trochę różyczek

Atacama pod lasem 00:08, 01 wrz 2016

Do góry
Asiu, moja magnolia ma trzy lata. Ładnie przyrosła, niestety każdego lata łapie grzyba
Atacama pod lasem 22:48, 31 sie 2016

Do góry
Asiu, to co widać na zdjęciu na pierwszym planie to poletko doświadczalne z wysuniętą do przodu magnolią. W przyszłości ma tu powstać rabata, z którą mam największy problem. Magnolia posadzona była jako pierwsza przed oknem kuchennym, bo chciałam ją często widzieć (moje marzenie), wysunięta do przodu (żeby zimą nie zmiażdżył jej spadający z dachu śnieg i lód). Teraz mam problem z kształtem tej przyszłej rabaty i zaplanowaniem roślin.

Z kolei w głębi po prawej stronie rosną dwa świerki (nasze pierwsze w nowym domu świąteczne "choinki"), które posadziliśmy przed domem. Plan był taki, że co rok będziemy dosadzać kolejną i w ten sposób utworzą szpaler wzdłuż granicy działki (plan już nieaktualny). Pierwszy świerk nie zdążył puścić przyrostów w domu i ładnie się zaaklimatyzował, drugi puścił w domu przyrosty, które po posadzeniu przemarzły i przycięłam go dając mu szansę. Skorzystał, zagęścił się, nawet wyprodukował sobie już nowy przewodnik i mimo, że nie podoba mi się, to żal mi go wywalić. Tam też ma być rabata. Myślę o wrzosach, wrzoścach, berberysach, wysokich trawach.

Kolejną rabatę planuję w tym zakolu kostki po lewej stronie - tam gdzie na razie trawa jest najbardziej zielona.

Myślałam też, żeby wzdłuż całej kostki od furtki do domu posadzić lawendę. Dwa zeszłoroczne doświadczalne krzaczki ładnie się rozrosły (widoczne na poletku doświadczalnym).
Pszczelarnia 13:10, 31 sie 2016

Do góry
tak, klimat robi się dość dziwny.
Życzę Wam dobrych, spokojnych deszczy jesiennych, najlepiej nocnych.
Pieknie u Was jak zawsze.
Rdest -prezent rozrósł i i szalaje cudnie
Pszczelarnia 12:45, 31 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewo, u Was taka susza jak w zeszłym roku? Był czas uzupełnienia zasobów wodnych, czy nie?

Marto, tylko wiosną było troszkę lepiej. Padało jak była Basilicum (30 l/m2) ale to jest za mało na takie stepowienie, bo rośliny popalone. Może to ze słońcem jest coś nie tak, ono po prostu pali?
Podczas tych wakacji mieliśmy 2 porządne opady deszczu. Reszta to rosa i kropidło.

Brzozy (widać na zdjęciach Izabeli) całe żółte, trawnik miejscami też (ale to akurat nie problem). Nie wiem co jest, bo np. w zeszłym roku było jednak gorzej (upały afrykańskie nawet w nocy) a sadźce nie więdły a w tym więdną na potęgę.

Drzewa w sadzie potrzebują wiele starań teraz - zmasakrowane przez owady i grzyby.
A wiec: opaski, opryski, jesienne nawożenie obornikiem skompostowanym, lanie wody.

Nie umiem tego wytłumaczyć. Dobrze, że noce chłodne, to rośliny oddychają.

Pszczelarnia 12:33, 31 sie 2016

Do góry
Ewo, u Was taka susza jak w zeszłym roku? Był czas uzupełnienia zasobów wodnych, czy nie?
Typografia ogrodu 11:38, 31 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

pewnie. Warto zawsze jeszcze skorygować rysunek z realem, żeby jakieś absurdy się nie wkradły.
wiesz gdy spojrzałam w jaki kształt musiałabym ułozyc krawęzniki (bo myslimy czy traktu nie zrobić jeszcze w tym roku) to się tyrochę przeraziłam.
miało byc tak

a bedzie chyba tak (niebieskie to trakt z kamieni takich jak pod pergola i na placu przed domkiem ogrodnika), ółte to molinie szare tło to trawnik
Typografia ogrodu 11:29, 31 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
dziękuję Marto.czasem chciałoby się szybciej ale i tak Cieszę się z tego co mam

A pamietasz rysowany u mnie zima trakt wśród molinia? Chyba będzie jednak przebiegał trochę inaczej kwestia prostoty wizualnej i prostoty wykonania przewazyla

pewnie. Warto zawsze jeszcze skorygować rysunek z realem, żeby jakieś absurdy się nie wkradły.
Typografia ogrodu 11:07, 31 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
pięknie masz, z każdą chwilą coraz bardziej.

Slicznie rozchdonikowm z rozplenicami.
dziękuję Marto.czasem chciałoby się szybciej ale i tak Cieszę się z tego co mam

A pamietasz rysowany u mnie zima trakt wśród molinia? Chyba będzie jednak przebiegał trochę inaczej kwestia prostoty wizualnej i prostoty wykonania przewazyla
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies