Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nasz przydomowy ogródek 11:45, 08 lis 2011

Do góry
tyna napisał(a)
Zbyszku, ten żwirek z juką, to nawiązuje do żwirku ze słynnym jałowcem po drugiej stronie to nie jest wcale takie złe
powtarzając za Pszczółką, to wyeliminowałabym hosty, no nie pasują również mi... i już....
piękne berberyski karłowe (Kobold i Admiration), uzupełnione żurawkami, i w zimie nie będzie pusto, a i będzie miejsce na wesołe jednorocznetylko układ trzeba dobrze wymyślić
i doczytałam: czyli przesadzona róża będzie na siatce? a z której strony?

Justynko tak też myślałem dając tam żwirek . Dziękuję Justynko - namaluję jeszcze ze 2 wersje. Różę wczoraj przesadziłem . "Poszła" tu na tę pergolkę gdzie wrzosy. Wzdłuż siatki będzie rabatka po nowemu
- o ile wcześniej nie dostanę powołania do uprawiania rajskich ogrodów.

Ogród Hrabiego 10:31, 08 lis 2011

Do góry
badara napisał(a)

Ja tez wrzasnęłam z podziwu pięknie to się komponuje!!! piękne ujęcie dorodnych okazów!
Mój 4 arowy azyl... 10:22, 08 lis 2011

Do góry
Zdjęcie bardzo energetyzujące,piękne!
Ogródek Hanusi po zimie 10:05, 08 lis 2011

Do góry
Trochę wiosny jesienią
Tobie Haniu chcę dać...
i dziękuje losowi
że mogę Cie znać

Zdrówka i takiego wspaniałego podejścia do życia jak dotychczas życzę z całego serca
Ogród Hrabiego 10:01, 08 lis 2011

Do góry
Hrabia napisał(a)

Ogródek Hanusi po zimie 09:40, 08 lis 2011

Do góry
Haniu jeszcze raz życzę Ci wszystkiego najlepszego i 100 lat !!!

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:36, 08 lis 2011

Do góry
popcarol napisał(a)
Kupiłam dzisiaj 3 paczki tj 120 cebulek plus kilka gratis,
tulipan peoniowy pełny biały z czerwonymi paskami. 30 groszy za cebulkę.

Carnival de nice:

Wszystko przez Sebka

Na wiosnę - o ile nornice nie zjedzą bo nie mam już koszyczków - zakwitnie 250 sztuk

Piękna ta odmiana Będzie cudnie jak wszystkie zakwitną...
Mój ogród - co dalej? 09:30, 08 lis 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)

Jeśli macie na myśli pierwszy plan, to nie jest ani żywopłot, ani drzewo, tylko jałowce o nazwie Horstmann (mam nadzieję, że właściwie napisałam).
Może na tym zdjęciu więcej widać.

Ewo, zadroszczę Ci tego jałowca Odkąd ujrzałam go parę lat temu w "Katalogu roślin polecanych przez Związek Szkółkarzy Polskich" marzę o nim i śnię, ale nie mam dla niego odpowiedniego miejsca w moim ogrodzie. Ta miłość nie będzie miała więc happy endu Ale u Ciebie będę podziwiać. Fotografuj go, proszę, dla mnie co jakiś czas
Pogaduchy skowronków 09:29, 08 lis 2011

Do góry
Witajcie skowronki w mglisty i mroźny poranek
Haniu z okazji urodzin życzę Ci wszystkiego co najlepsze, spełnienia marzeń, pociechy z wnuków, szczęścia i dużo, dużo zdrowia.
100 lat Haniu !!!

Pogaduchy skowronków 07:41, 08 lis 2011

Do góry
Witajcie skowronki . Oj dzisiaj mamy wielkie święto.
Haniu - Wszystkiego Najlepszego z Okazji Urodzin a Zdrowia najbardziej Ci życzę.

Ogródek Hanusi po zimie 07:28, 08 lis 2011

Do góry
Znowu czegoś nowego się dowiedziałam. Cwane te rosówki.

i jeszcze taki bodziszek dla Ciebie Haniu
Pogaduchy skowronków 06:21, 08 lis 2011

Do góry
Marysiu! Jestem wzruszona! Dziękuję serdecznie!
Zapraszam na poranną kawę!

Pogaduchy skowronków 04:42, 08 lis 2011

Do góry
W Twoje Haniu urodziny,
głośnym 100 lat Cię budzimy.
Dzisiaj taka niespodzianka,
śpiewamy Ci z samego ranka.
Skowronki, sowy i wszelkie ptaszęta
każdy z nas Haniu o Tobie pamięta.
Skoro świt "Ogrodowiskowi" fani,
Z życzeniami mkną do Hani.
Zgodnym chórem w Urodziny
dużo zdrówka Ci życzymy.
Żeby Twoja psinka mała
dobrze Ci się wyspać dała.
By Twój ogród w zimie, w lecie
cieszył oczy pięknym kwieciem.
Niech Ci w grudniu zakwitną kwiatki,
te w doniczkach i z rabatki.
Niech Cię omijają troski i smutki,
w ogrodzie niech pomagają krasnoludki.
Jeszcze wiele, wiele życzeń mamy
wszystkich wyrazić nie zdołamy.
Budż nas Haniu, co dzień z rana
jak dotychczas, bo jesteś kochana.
Pszczelarnia 23:43, 07 lis 2011

Do góry
A teraz rzeczywistość i pytanie: czym zakryć mechanizm bramy (taki trójkąt, tzw. przeciwwaga, długość ok. 180 cm, pod płotem rosną akacja i jesiony, derenie na wiosnę zostaną skrócone a jeszcze teraz zagęszczone (dosadzanie) do szpaleru zwartego. Co wytrzyma takie sąsiedztwo?). Obornik (przykryty płachtą już znika w ogrodzie warzywnym). Bukszpany zwarcie posadzić? Pomóżcie. Mam trochę utrapienia z tymi drzewami , bo strasznie sucho jest wokoło. Myślałam o tujach ale mój M. jest przeciwny (i nie da się przekonać). Czy cisy urosną podlewane raz w tygodniu w przypadku suszy?

Pszczelarnia 23:28, 07 lis 2011

Do góry
Bogdziu, nie ma tajemniczego ogrodu. Są tylko złudzenia naszej siatkówki .

To jest ten widok.
Mój ogród 23:18, 07 lis 2011

Do góry
Bardzo proszę o podpowiedź, gdzie mam "wejść" aby pod moimi postami pojawił się zielony napis "Mój ogród", i jak zamieścić zdjęcie po prawej stronie.

Pokochałam mój ogród, który stał się też moją pasją. Musiałam się wszystkiego uczyć od początku. Jest cały czas niedoskonały, nie jest jeszcze kompletnie ogrodzony, ale najważniejsze, że jest. Narobiłam masę błędów, no i pewnie robię dalej, ale też dużo rzeczy mi się udało, a najbardziej cieszy mi mnie to, że niektóre przecenione zdechlaki są dzisiaj okazałymi krzewami. Na działce są iglaki, krzewy liściaste, byliny. Pierwszy raz w tym roku siałam noworoczne na miejscu przekwitniętych cebulowych.Z małych drzewek : klon jesionolistny flamingo i karagana syberyjska. No i mam warzywniak, uprawiam go całkowicie ekologicznie. Działka jest nieduża, ponad 7 arów. Od 3 lat mamy nieduży domek.

Serdeczne pozdrowienia

Bożena
Pszczelarnia 23:07, 07 lis 2011

Do góry

Haniu, tak protestowali wszyscy mieszkańcy tej miejscowości. Wspólna Europa, problemy te same.
Anemone × hybrida (zawilec mieszańcowy) , Anemone hupehensis (zawilec japoński) 23:03, 07 lis 2011

Do góry
Zawilec japoński jest byliną z rodziny jaskrowatych. Roślina osiąga od 40 - 150 cm wysokości. Kwiaty zebrane są w luźne baldachy. W zależności od odmiany kwiaty mogą być białe, różowe lub jasnofioletowe, pojedyńcze lub pełne. Kwitnie od sierpnia do października.
Łatwy w uprawie. Ziemia żyzna, przepuszczalna, w okresie wegetacji wilgotna. Stanowisko półcieniste. Rozmnażanie przez podział kęp wiosną. Daje obfity samosiew, ale rośliny tak otrzymane nie powtarzają cech rośliny matecznej. Młode sadzonki należy na zimę okrywać, starsze zimują dobrze.

Pszczelarnia 23:00, 07 lis 2011

Do góry
Dzisiejsze angielskie wydarzenia i plany sprawiły, że otworzyłam kufer podróżny i wysypały się wspomnienia, takie fotograficzne wypominki:

A to ze Szkocji.

A to zdjęcie dla Krysi, małżonki Zbyszka , zupełny przypadek.
Ogród Hrabiego 22:37, 07 lis 2011

Do góry
iwonaz -Te dwie foty to moje ulubione takie rzeczywiście z dreszczykiem
Lubie takie klimaty...bardzo

obiecane kolejne foty jesienne już w radosnych barwach :

jedyna schowana w kamieniach baśniowa figurka która została ogrodzie -Paprotnik ale już bez czupryny na głowie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies