Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród szmaragdowy 19:14, 28 paź 2011

Do góry
Witam Bodzia i dziękuje bardzo. Dzisiaj został zakończony placyk granirowy z rabatami w częsci ogrodu z liniami prosymi tutaj będą zdobić ten zakątek formowane ćisy i bykszpany,wysokie i niskie trawy na tle nasadzeń przy śiadce. W rabacie kwadratowej znajdzie miejsce lampa kulista białaccałość podsypana kanykiem.

placyk z rabatą

Ogród szmaragdowy 19:12, 28 paź 2011

Do góry
krisec napisał(a)
z wejściem do domu od strony północno-zachodniej części działki

Świerka po podkrzesaniu trzeba podsadzić czymś w innym kolorze, albo białe hosty np. Fire and Ice (mają dużo białego), albo żółtą trzmieliną, albo żółtym Ilex crenata Golden Gem. I Cięcie w kółeczko.

Na scodach okazałe donice, te drewniane są zbyt niepozorne dla tak reprezentaycjnego wejścia.
Trzeba tu wypasione szare donice z równie wypasionymi roślinami.
Ogród szmaragdowy 19:08, 28 paź 2011

Do góry
krisec napisał(a)

Tutaj trzeba usunąć żółtego bukszpana i dosadzić świeżego a wiosną dociąć cały żywopłocik "na brzytwę".
Kolumknowego cisa przytnij w zgrabny obelisk
Widzę za rogiem Pinus parviflora - sosnę drobnokwiatową, kiedyś je sadziłam, były hitem w latach 90 tych.

Rabatki oczywiście do pielenia Zatrudnij członków rodziny, czy pracujesz sam w ogrodzie?
Ogród szmaragdowy 19:05, 28 paź 2011

Do góry
krisec napisał(a)
Przedogródek

Tego świerka trzeba ślicznie podkrzesać od dołu na wysopkośc człowieka
Tnij po pniu, bez sęków.
Rododendronowy ogród. 18:21, 28 paź 2011

Do góry

Rododendronowy ogród. 18:19, 28 paź 2011

Do góry

Rododendronowy ogród. 18:16, 28 paź 2011

Do góry
Obawiam się, że możecie już miec dosyc widoku jesiennych drzew w moim ogrodzie, ale kolory właśnie osiągnęły apogeum i muszę jeszcze raz to pokazac. Starałam się wybrac inne ujęcia niż dotychczas.

.

Pogaduchy skowronków 17:59, 28 paź 2011

Do góry
Witam skowronkowo,po całym dniu w ogrodzie.Pogoda jak marzenie,a po powrocie obiad na stole.....żeby to zawsze tak......

Ogród szmaragdowy 17:38, 28 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Po krótkim śnie wracam do Ciebie, ach jakże bym tu poszalała zawodowo
Już w myślach tworzę rabaty
Zauważyłam fajną wielką altanę, otwartą na ogród - fajna rzecz, nawet jak dużo gości zjedzie. Warto,żeby stamtąd roztaczały się fajne widoki.

NIe jestem pewna jednej rzeczy..

Czy ta linia zaokrąglona po prawej stronie tego wspaniałego kwadratu nie powinna być czasem też prosta.
Czuję, że powinna. Nie wiem, jak za zakrętem i cisami.

Cisy wiosną ładnie przytnij górą, a dołem odbiegające gałązki możesz przywiązać, żeby się ekran zagęszczał.

Danusiu czyli cisy mogą pozostać ,jeśli tak to się do tego zastosuje co mi napisałaś.Linia zaokrąglona przy cisach nawiązuje do linii okragłego placyku pod basen po prawej stronie.Jest to koło z kostki firmy Simmerlock naturo.
Rabata frontowa na Zalesiu 17:11, 28 paź 2011

Do góry
Wg mnie aż się prosi , aby na cisku zrobić kilka kul na różnych wysokościach i stworzyć jakby środkowe piętro.

Tylko gdzie znaleźć magiczne nożyczki?
Jeszcze jest gorzej niż źle… 17:10, 28 paź 2011

Do góry
Witam wszystkich serdeczne.
W końcu i ja postanowiłam zawitać w wasze progi. Przespacerowałam się po ogrodach Pani Hanki Karoliny, Ani, zachłysnęłam się ogrodem z czerwonym mostkiem i ugrzęzłam w cudnych bukszpanach Danusi. I oczywiście ogród Sebka nie sposób było ominąć.
Muszę się Wam do czegoś przyznać że po pierwszej wizycie w waszych ogrodach po prostu się popłakałam. Wasze ogrody są zachwycające! A u mnie …no cóż sami się przekonacie…
W końcu postanowiłam coś zmienić. Wiem że potrwa to o wiele dłużej niż u was ale pomalutku coś na pewno się wymyśli. Ale od początku…
4 lata temu kupiliśmy dom. Niestety jest to stare budownictwo i daleko mu do pięknych domów tutejszych forumowiczów ale przynajmniej jest mój i tylko mój Przez te parę lat całą uwagę poświęciliśmy na jego remont i modernizację. A kiedy go znaleźliśmy wyglądał tak: uwaga tylko dla osób o mocnych nerwach

tutaj pięknie widać kto mieszkał w okolicy krety i jeszcze raz krety.

Nie muszę mówić co musieliśmy w nim wymienić bo wymieniliśmy prawie wszystko z wyjątkiem ścian. Dużo czasu zajęło nam równanie podwórka po naszych maleńkich sąsiadach. A kiedy już wszystko było ślicznie zasiane trawą, wkroczyła ekipa od budowy przydomowej oczyszczalni. Ech szkoda gadać co zostało z mojego podwórkowego trawnika
A tak wyglądał mój ogród rok po kupnie domu. Pierwsze ogrodowe zakupy to te malutkie tujki I tak poza koszeniem trawy do dnia dzisiejszego prawie nic się w nim nie zmieniło.

A teraz zdjęcia ze stanu obecnego
Podwórze ze wszystkich stron ten wszechogarniający bałagan to wina uciekania do waszych ogrodów piękna budowla sąsiadki
mój garaż
w oddali sprezentowana forma do oczka i część przed domem dobrze że część pelargonii zabrałam wcześniej
[img Wiecie może co to za krzew z tymi przebarwionymi na purpurowo liśćmi. Zupełnie nie wiem skąd się wziął ale o tej porze roku bardzo „wyróżnia się z tłumu”. I oczywiście wątpliwa „ozdoba” mojego ogrodu, której niestety nie da się usunąć
Na dzisiaj tyle. Mam nadzieję że nikomu nie popsułam widokami początku weekendu.
Cieszę się, że mogę być tutaj z wami.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 16:45, 28 paź 2011

Do góry
Załączam zdjęcia moich thuji ..... Kupując je były zielone i wyglądały na zdrowe . Po posadzeniu nastąpił okres deszczowy .... One są posadzone w najniższej części mojego ogrodu, dlatego podczas ulew zlewa się tam woda i zamula całą tą część. Woda tam w tym sezonie co prawda nie stała ale jest tam miejsce wypłaszczone..... Potem były upały i zrobiła się skorupa a teraz drzewka wyglądają tak jak poniżej .......

Dzisiaj jeszcze zaobserwowałam na thujach robaczki w wielkości 4mm przypominające dorosły owad miodownicy taki lekko brązowawy???? Czy taki owad może być przyczyną takiego wyglądu ???

Ogród Sylwii od początku :) 16:23, 28 paź 2011

Do góry
Załączam zdjęcia moich thuji ..... Kupując je były zielone i wyglądały na zdrowe . Po posadzeniu nastąpił okres deszczowy .... One są posadzone w najniższej części mojego ogrodu, dlatego podczas ulew zlewa się tam woda i zamula całą tą część. Woda tam w tym sezonie co prawda nie stała ale jest tam miejsce wypłaszczone..... Potem były upały i zrobiła się skorupa a teraz drzewka wyglądają tak jak poniżej .......

Dzisiaj jeszcze zaobserwowałam na thujach robaczki w wielkości 4mm przypominające dorosły owad miodownicy taki lekko brązowawy???? Czy taki owad może być przyczyną takiego wyglądu ???

W tym samym miejscu jest posadzony klon który cierpi na mączniaka prawdziwego ....

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:40, 28 paź 2011

Do góry
Piękna jesień,tak ładnie się wybarwia....
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 14:15, 28 paź 2011

Do góry
Bogda gratuluje i Tobie, i sobie samej Popatrzcie....

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:09, 28 paź 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Nigdy nie sadziłam czosnku ozdobnego. Proszę o info Czy z jednej cebulki wyrasta jeden kwiat? Ile trzeba posadzić cebulek czosnka, by był znaczący akcent w ogrodzie?

Jeden kwiat z jednej cebuli a posadź 100 co najmniej.
a najlepiej tyle

Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 13:51, 28 paź 2011

Do góry
Trzeba wydzielić jakiś prostokącik, ale żeby z tarasu nie widać było, a jest takie miejsce.? Nie dam rady przejrzeć całego wątku.

Zajrzałam w zdjęcia, może tu za paskami przy bramie?

Ogródek Goniak 13:27, 28 paź 2011

Do góry
Piękna
Ogródek Goniak 13:06, 28 paź 2011

Do góry
ell napisał(a)

ależ piękny te miłorząb - powinnam mieć kilkuhektarowy ogród, żeby w nim pomieścić to wszystko co mnie zauroczy, bo inaczej to będę miała gąszcz nie do przebycia.

A co to się tam Gosiu różowi w tle?
Cały rok w ogrodzie 11:53, 28 paź 2011

Do góry
Jesienne czerwienie i zółcie
Stewarcja

Miskant Rotsilber

Oczar

Fotergilla
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies