Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje miejsce na ziemi -początek 13:20, 21 lut 2022

Do góry
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:59, 21 lut 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Aniu, a co powiesz na taką linię rabat?

Do huśtawki może prowadzić ścieżka z płyt ułożonych na rabacie.

Ha ha słuchajcie ja też się uśmiałam z tego obrazka, i nie tu aby kogoś urazić bo pomysły zacne , ale serio przypomina to takiego potworka głowa trawnik uszy i oczy z rabat, żęby z tarasu i szyja z domu , a na wyczekiwanie wiosny też was rozumiem a tu od ulewy do wichury
Glina i zielsko 12:55, 21 lut 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)

Pychotka

Polubiłybyśmy się również w zimę mój ulubiony sposób spędzania wolnego czasu, równiez juz tak wyglądam na wiosnę a tu coraz gorzej jak nie wiatry to ulewy ehh
Mazurskie klimaty Małgorzaty 12:38, 21 lut 2022

Do góry

i to...

Podoba mi się fajny gar Ci się trafił już widzę w nim jakieś kolorowe bratki na wiosnę
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 12:26, 21 lut 2022

Do góry
Ogród teraz wygląda nieciekawe, jesteśmy otoczeni lasami, wielkimi brzozami, dębami i sosnami.Jesienią trawa była wygrabiona ale tego nie widać, ciągle nawiewa.
Nie wiem, czy widać na zdjęciu jak są azalie posadzone.W liniach prostych na obrzeżach i w środku mała Csardash a na obwodzie pontyjska.W miejscu rabaty rósł wielki jałowiec, który w ub.roku został wykarczowany.Na obrzeżu posadziłam trawkę hakonehloa Beni Kanze ( może trochę zniekształciłam nazwę), przesunę ją do przodu i w ten sposób powiekszę rabatę.Różanecznik Belami zabiorę stamtąd.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:31, 21 lut 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)

Nie zapamietalam tylu czerwonych drzew u Ciebie. Ale widze ze lubimy to samo. I linie proste.
...porozumienie dusz ...

Edit.
A magnolie może dasz w te oczyszczoną rabatę?

A no właśnie, też o tym myślałam, tylko czy ona nie za biedna jedna taka mała magnolia? To jest Magnolia loebneri Merrill wg. katalogu dorasta do 4 - 6 m wysokości.
Zdjęcie poglądowe z internetu, nie wiem czy mogę wstawić?

Mogłabym wtedy do tej rabaty dosadzić białe okrywowe róże Sea Foam z innej rabaty.
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:53, 21 lut 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)
ale zauważyłam też, że więcej miałam czasu na oglądanie ogrodu z pozycji leżącej popijając kawę z tarasu nawet fotkę strzeliłam upamiętniając takie chwile

Pięknie Monia
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:52, 21 lut 2022

Do góry
kasiek napisał(a)
Wiosna!

Piękne zdjęcie!
U mnie ciemierniki dopiero nieśmiało pączki pokazują.
W Waszych okolicach wiosna bardziej zaawansowana.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:48, 21 lut 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Nie chcesz skorzystać z mojej sugestii (pisałam o tym wcześniej)? Nie ręczne ściąganie darni i otrzepywanie (to jest metoda dobra, ale przy tworzeniu rabat), a potem mieszanie glebogryzarką, ALE przejechanie glebogryzarka po całości, odczekanie tydzień i wygrabienie (a potem ponowne wygrabienie) chwaściochów i starej trawy? Ten sposób mam przetestowany u siebie. Pracy dużo, ale zdecydowanie mniej niż przy ręcznym ściąganiu darni.

W sumie nie wiem czemu ale ubzdurałam sobie, że pod trawnik trzeba zdjąć darń tak żeby nic nie zostało, ale jak można zrobić tak jak piszesz, to jasne, że to mniej roboty muszę się w takim razie zapisać na wypożyczenie glebogryzarki
Nie wiem tylko jak sobie prace rozplanować bo chciałabym ogarnąć front, tam jest najbardziej zdewastowane po robieniu kostki i czy zacząć od tego fragmentu czy ściągać darń od końca działki, równać ziemię i nawozić dobroci?
Tak to teraz wygląda

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:15, 21 lut 2022

Do góry
Zabrałam się wczoraj za oczyszczanie rabaty przy wjeździe i w sumie okazało się, że nie jest tam tak tragicznie z podłożem. Owszem, było trochę gruzu i klińca, ale jak to wybrałam to pod spodem była ziemia rodzima, niestety, ale u mnie wszędzie jest to ziemia z kamieniami, kiedyś tam ponoć było koryto rzeki. Wykopałam mnóstwo kamieni, wszystkie większe starałam się wybrać, ale nie jest możliwe aby pozbyła się wszystkich. Czy jeśli taką ziemię z kamieniami przemieszam z czystą ziemią bez kamieni, z kompostem i obornikiem to mogę sadzić?

Tak było:

Tak jest:

Teraz muszę się jakoś pozbyć tych kamieni.
Cały front jest od południa, więc jakieś roślinki które lubią słońce i kamienistą glebę powinny dać radę. Co myślicie?
Grab - Carpinus 10:08, 21 lut 2022

Do góry
Do mojego powyższego pytania dorzucam jeszcze zdjęcie moich grabów posadzonych jesienią ubiegłego roku. Jak dużo powinnam przyciąć i czy w ogóle powinnam to zrobić. Pierwszy raz mam graby i nie mam z nimi doświadczenia.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 10:08, 21 lut 2022

Do góry
Na razie tyle, muszę się zbierać. Może wieczorem coś mi się jeszcze uda narysować.

Duże kółko to trawnik, małe to placyk z huśtawką i trampoliną.

Chociaż trampolinę bym czymś osłoniła/oddzieliła chyba. Np wysokimi trawami.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 09:30, 21 lut 2022

Do góry
hmm, może da się na tym wzbogacić

poprawiłam trochę w paincie.

i jakby ktoś jeszcze ładnie umieścił tu jeszcze placyk z huśtawką i trampoliną...
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:13, 21 lut 2022

Do góry
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu mojego cyprysika.Jeszcze tydzień temu wszystko wyglądało normalnie.Teraz igiełki cyprysika wyglądają jakby podsychały i są "sztywniejsze" w dotyku.Poza tym dwie gałązki zrobiły się brązowe- i już nie wiem czy to wymiana igieł czy objaw fytoftorozy,a może ostatnio wina wietrznej pogody? Proszę o pomoc w rozpoznaniu.

Bawarka 08:41, 21 lut 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Kasiu, czy tym maleństwom wystarczą do życia podobne warunki jak przebiśniegom, czy coś im jeszcze specjalnie robisz? Pięknie się razem komponują. Widziałam w jakimś brytyjskim ogrodzie jak pięknie zadarniały okolicę starego drzewa.
Magary Dramaty z Rabaty 08:20, 21 lut 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Korzystając z odwiedzin tylu zaprawionych w bojach ogrodniczek chciałabym zasięgnąć Waszej rady odnośnie róż. Wiem, wiem, to jeszcze nie czas na cięcie ale będzie mi lepiej jak z tyłu głowy już będę miała jakieś wskazówki

Moja burgundy iceberg - u mnie od czerwca 2020, wiosną ją przycięłam dość krótko, jesienią była przesadzana, obecnie wygląda tak:

Wydaje się być całkiem zdrowa i zadowolona z nowego miejsca, widać, że większość przyrostów zeszłorocznych zdrowych i żywych ma, coś tam nawet puszcza (ciężko mi było zrobić dobre zbliżenie).
Czy trzeba ją na wiosnę (koniec marca/kwiecień???) ciąć czy zostawić jak jest (o ile oczywiście w tzw. międzyczasie coś jej nie zaszkodzi)???

Burgundy oczyść wiosną z najcieńszych gałązek, wiem, że ona jest z tych cienkopędowych, ale bez przesady. Najgrubsze przytnij słabiej - w zależności od tego, jakiej chcesz mieć wysokości krzaczek. Jeśli nie chcesz jej obniżać to o 1/4, jeśli bez różnicy, to o 1/3. Ale te cieniutkie mocno, do zera, albo do pierwszego pąka. Inaczej będziesz miała rozczochraną babę - jagę, z cienkimi pędami, które nie są w stanie utrzymać kwiatów.
Tak poza tym jest piękna
Ogród prawie wymarzony … 08:00, 21 lut 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Takie cudaki

Ładny kolorek mają Justyna wzeszedł ci rozchodnik ten co na jesieni sadziłaś? Bo mój nie daje żadnych oznak.

Ogród bez reguł 07:30, 21 lut 2022

Do góry
Patrząc za okno, naprawdę trudno uwierzyć, że ta wiosna kiedyś nadejdzie...

Raport pogodowy

do wiosny zostało 27 dni
wschód słońca 07:04
zachód słońca 17:22
długość dnia 10:18

U mnie za oknem śnieg z deszczem i wichura...

Na dobry dzień

Mazurskie klimaty Małgorzaty 06:55, 21 lut 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)

Czy Ty masz jakiś sprawdzony środek na tą szatańską ćmę bo ja najpierw zbierałam a widządz że nie daję rady pryskałam 2-a razy i nie bardzo pomogło -mało tego one mi zeżarły nawet tawuły rosnące obok.

Tak. Kup Deltam.. Mojej mamie zaatakowały ćmy bukszpan. Deltam pomógł. Sama go jej dałam bo mam różne środki i pomogło.

Mazurskie klimaty Małgorzaty 06:10, 21 lut 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Idealny porządek rzuca się w oczy. Co to za krzaczek?

Jola -to jest bukszpan załatwiony przez ćmę--mam do niego szczególny sentyment bo wyhodowany przezemnie z małej gałązki podniesionej z przed kościoła w czasie święcenia koszyczków-cały czas pięknie rósł no i teraz ta małpa się do nigo dorwała.
Wczoraj byłam na giełdzie staroci i przywlokłam to.....Twoja ładniejsza ,ale cóż...

i to...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies