1 maja pojechaliśmy na Święto Tulipanów do Królika. Odbył się chrzest tulipana "Lech Kaczyński" a my sfotografowaliśmy wszystkie tulipany jakie kwitły na polach Dostałam zakwasów w nogach od przysiadów
A to fragment ekologicznej choinki z Jasnej Góry. Do zrobienia ozdób wykorzystano rolki po papierowych ręcznikach, kubki po kefirach, lodach a także płytki kompaktowe. Zasadniczą rolę odegrał makaron o róznych kształtach.
Bardzo lubię te pierwsze wiosenne dekoracje kwiatowe. Chociaż były to tak naprawdę pierwsze ciepłe dni po tej długiej zimie.
Ten wianek wykonałam własnoręcznie. Potem okazało się, że zdobył główną nagrodę jury miesięcznika Weranda na najlepszą wiosenną dekorację. Nagrody nie odebrałam bo był to kurs garncarstwa. Po prostu brak czasu, ale zaproszenie otrzymałam.
3 kwietnia było dość ciepło i TVN 24 (red. Kasia Werner) raniutko o siódmej nadawało od nas program na żywo. Po raz pierwszy musiałam odpowiadać na pytanie, którego nie usłyszałam w całości... Odpowiedziałam na szczęście na temat Ale to był spory stres.
Takie były dekoracje kwiatowe. Tonacja żółto-niebiesko-biała.
A to kolejny wiosenny program "Maja w ogrodzie" z naszego ogrodu. Było o brązowieniu iglaków, tworzeniu kompozycji iglakowych w donicach i wiosennym nawożeniu.
Tematem programu była także regeneracja trawnika, walka z mchem i brązowienie iglaków. Grześ debiutował - dosiewał trawnik
Mam komelinę bulwiastą, jej korzonki podobne są do paluszków i nie przetrwają zimy w gruncie bo przemarzają. Korzonki wykopuję i przechowuje jak cebule begoni, ale jej zaletą jest, że się rozsiewa i w ten sposób pozyskujemy nowe sadzonki.
Kwiat i liście ma podobne do trzykrotki wirginijskiej dlatego na pierwsze spojrzenie można pomylić
te dwie rośliny.