Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Mala_Mi 09:23, 05 lut 2012

Mój na szczęście kopie tylko w wybranych miejscach ...wieć już je pozostawiłam nieobsadzone...a resztę zapór antymiskowych już opisałam.... Ale do kojca psa nie zapędzę
Za to opuncja robi wrażenie Ciekawe jak przetrwa te mrozy???
marzena 13:15, 05 lut 2012

nieodmiennie piękne opuncje

Twoje zdjęcie w górach - świetne !
Elfik 19:41, 05 lut 2012

alinak napisał(a)
na psa byłam obrażona cały tydzień.
...no nie dziwota
Pszczelarnia 21:43, 05 lut 2012

Alino, chciałam zadać pytanie. Ale żeby to uczynić przeszłam przez tematy narciarskie, ruchowe (salsa), kulturalne (książki i koncerty). I muszę powiedzieć, że nazwa wątku jest piękna, tak samo jak Twoja miłość do gór (ja też kocham góry").
A pytanie miało być o sposób postępowania z tym .... od gołębi. Mam dostać tego trochę (raczej chyba świeże) i gdzie mam to umieścić i jak postępować? To nie będzie cała przyczepa, można to w jakimś pojemniku przechowywać ? W koszu wielkim wiklinowym, gdzieś za szopą? Jak długo ma leżakować, zanim użyję i jak się tego używa?
alinak 22:37, 05 lut 2012

Ewka gołębie guano można używać świeże i przekompostowane , ale to dwa różne zastosowania .
- świeże - służy do normalnego nawożenia na wiosnę lub później , ale tylko do sierpnia z powodu dużej zawartości azotu. nie możesz też użyć tego bezpośrednio tylko trzeba troszkę przerobić .

przepis na nawóz z guana gołębi
na 20 litrowe wiadro użyj 3/4 wiadra guana. resztę dopełnij wodą i trzymaj 2-3 tygodnie. od czasu ,do czasu przemieszaj . po tym okresie stosuj w formie rozcieńczonej ( na 10 l wiadro daj 2-3 litry guana ) podlewaj rośliny w koło korony. to jednak jaszcze masz czas do zrobienia , a po za tym te mrozy ...

- druga forma to normalne kompostowanie z resztą odpadków kuchennych zielonych ,obierek herbaty , fusy z kawy itp.nie kompostuję dłużej jak rok to wystarcza ( sprawdzone )i dosypuje tam gdzie potrzeba np. w jesieni kopczykuje nim róże , ale świeżym guanem po przymrozkach , natomiast przekompostowanym nawet wcześniej, bo nie zaszkodzi . dużo zużywam na warzywniak . rośnie na nim wszystko jak na drożdżach . wczesna wiosną roztworem podlewam tez truskawki w formie bezlistnej.

teraz możesz trzymać czy to w pojemniku , czy na kupce . wiklinowy kosz na pewno nie wytrzyma tego azotu i na wiosnę będzie do wyrzucenia , to już lepiej w plastikowych wiadrach . ja mam takie z tynków elewacyjnych 20 l. i w tym robię roztwór.
na warzywniak np. teraz mąż rozrzuca na poletko i na wiosnę przeryję łopatą ziemię razem z guano . zostawiam na 2 tygodnie i przygotowuję zagony do siania
Pszczelarnia 11:22, 06 lut 2012

Alino, dzięki, drukuje sobie tę poradę. Czy Ty kompostujesz warzywne resztki kuchenne? Ja po ostatnich rewelacjach na forum o gryzoniach zaprzestałam. Na wszelki wypadek.
alinak 14:13, 06 lut 2012

e tam - jak się ma ogród , to i gryzonie się ma -ot cała filozofia . jakoś szczurów nie mam . a myszy to są i będą wszędzie .ja kompostuje wszystko co można
finka 14:25, 06 lut 2012

no chyba oprócz obierek po owocach cytrusowych? ja też przerabiam drugi raz kuchnię na wielkim kompostowniku i całą szkółkę i ogród oczywiscie.
Krys 14:44, 06 lut 2012

Alinka super przepis i ja skorzystałam
alinak 20:26, 06 lut 2012

to fotki dla naszej nowej koleżanki - fotki skarpy i tarasu . tu masz sposób obsadzenia

pergola jest na całej szerokości tarasu obsadzona szybko rosnącą winoroślą