Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Botaniczny we Wrocławiu 19:54, 18 paź 2011

Do góry
Ogród Botaniczny we Wrocławiu został założony w 1811 r., powierzchnia w chwili obecnej wynosi 7,4 ha. Każdy miłośnik roślin i pięknych widoków znajdzie tu coś dla siebie. Są kolekcje, są pięknie skomponowane układy roślinne, dużo ciekawych drzew i krzewów, ciekawa mała architektura ogrodowa (ławki, stoliki), jest staw z fontanną. Działa od niedawna przytulna restauracja z dobrą kuchnią i wystawami. Jest to fajne zadbane miejsce z bardzo miłym personelem. Będąc tam, zapominamy, że znajdujemy się w samym centrum dużego miasta. Obok znajdują się wiekowe, odnowione już budynki Uniwersytetu Wrocławskiego (wydział przyrodniczy).
Zapraszam: urodziwie jest tam podczas kwitnienia irysów, piwoni, liliowców, magnoli i jesienią, chyba najpiękniej jesienią.

Rododendronowy ogród. 19:46, 18 paź 2011

Do góry
Wracam do rododendronów

Powyżejuke of York
Poniżej Lachsgold

poniżej Franceska. Tego rododendrona dostałam od koleżanki w stanie całkowitego,,wyczerpania" Rh mają masę drobnych korzonków zbitych jak filc,a ten miał jeden marny korzonek.Nie wierzyłam,że go uratuję, więc tyklo odchyliłam łopatą ziemię nasypałam torfu nawet nie mieszając ziemi z torfem i posadziłam w cieniu. A on zaczął rosnąc. Nawet nie mogę powiedziec,że to moje największe osiągnięcie ogrodnicze,bo wcale się nie postarałam. Ale jest piękny.

Ogród zmyślony 19:33, 18 paź 2011

Do góry
No i jeszcze ja tu przykuśtykałam na taką uroczystość! Następnych setek z nami!

Mój ogród - co dalej? 19:16, 18 paź 2011

Do góry
Bratki w ogóle przymrozku się nie boją. Spójrzcie, to zdjęcie z dzisiaj.

Borówka amerykańska też pięknie ubarwiona jeszcze.

No i cisy jak zawsze, niezawodne....

A magnolia, niestety....

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:10, 18 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Sebku, Sekretarzu!
Jakie meble, wskaż ścieżkę do ławki? Gdzie to było?

To to
Ogród zmyślony 19:07, 18 paź 2011

Do góry
Gratuluję setki i lecę obejrzeć co się dzieje u Ciebie, a dzieje się, że hej

Ogród Grażki 19:05, 18 paź 2011

Do góry
grazka napisał(a)
U Danusi ogród idealny a ja dzisiaj rano zastałam taki widok, odechciewa się wszystkiego. Może ktoś znalazł dobry sposób na krety, nie wspomnę o sposobie " polubić". Świece, gaz, trutka, woda, spaliny nie zdały egazminu.

Witaj Grażko-cudowny -przepiękny masz ogród.Tylko te kretowiska -widok taki sam jak u mnie .W tym roku jakaś plaga -nic nie pomaga-ręce opadają na taki widok.Pozdrawiam cieplutko.
Ogród zmyślony 19:04, 18 paź 2011

Do góry
Gratuluję pierwszej setki )

Ogród zmyślony 18:57, 18 paź 2011

Do góry
A tak przy okazji to strzeliła piersza setunia .... gratuluję !!!

Dwa światy 18:56, 18 paź 2011

Do góry

Dwa światy 18:52, 18 paź 2011

Do góry
i jeszcze na różowo . . .

Dwa światy 18:47, 18 paź 2011

Do góry
ewelina napisał(a)
jesień jest piękna, czyż nie?

Masz rację Ewelinko ))
Dwa światy 18:47, 18 paź 2011

Do góry

Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 18:46, 18 paź 2011

Do góry
Myślę nieustannie Wg starej dobrej zasady 'od ogółu do szczegółu'. Zastanawiam się nad kształtem rabat do powiększenia.

Tą pod siatką (nr 18 na pierwszym zdjęciu w wątku) wychodzi mi żeby zostawić prostą (za dużo falek i zawijasów chyba by było), i poszerzyć ją, może nawet na cały metr? Dać tam pod samą siatką na wysokość ogrodzenia zimozielone z ładnymi jasnymi przyrostami, a przed nie jakieś ozdobne.

Omawianą we wcześniejszych postach rabatę z 'kolekcją' iglaczków (nr 22) zostawić w obecnym kształcie, ale zmienić nasadzenia; Dokupić w róg już duże drzewko (ok 2m, docelowo max 3-4) jako główny punkt programu, ciemnozielone.

Powiększyć rabatę nr 16, tylko jak? (tak przy okazji, na zdjęciach widać zarys rabaty przy tarasie - dziś zebraliśmy kamienie i wyrzuciliśmy agrowłókninę ).

wersja nr 1 na kształt lewej narożnej rabaty w projekcie pokazanym przez Danusię:

wersja nr 2, taki sam kształt, tylko łagodniejszy łuk:

wersja nr 3

Skłaniam się ku wersji nr 1, ale nie wiem czy te fale nie wprowadzą zamieszania i nie zmniejszą optycznie powierzchni...

Jeśli chodzi o nasadzenia to pociągnęłabym prostopadle do końca rabaty jeszcze te parę smaragdów, w środek znów jakieś wyższe drzewko (to jedyny róg na działce bez kabli w powietrzu i kusi mnie żeby strzelić jakieś 'prawdziwe' drzewo, jeśli wiecie co mam na myśli (tzn.takie 5m). Nie wiem tylko co na to sąsiedzi, bo cień by im rzucało...
Dwa światy 18:42, 18 paź 2011

Do góry
jesień jest piękna, czyż nie?

Rododendronowy ogród. 18:17, 18 paź 2011

Do góry
No to znalazłam zdjęcia wiewiórek dla Pawła.

Za moim ogrodem jest rezerwat jodłowo-bukowy. Tak się dobrze złożyło,że kilka buków znalazło się w moim ogrodzie.Pod tymi bukami wykładam wiewiórkom orzechy. Miałam jedną taką która przychodziła na wołanie Basia Basia. Ale któregoś dnia przyszła chyba jakaś niezaprzyjaźniona bo kiedy chciałam jej zrobic zdjęcie stanęła na prowizorycznej ławce i zaczęła tupac,podskakiwac,bic się łapkami po brzuchu. Najwyraźniej chciała mnie przestraszyc żebym sobie poszła. Strasznie śmiesznie to wyglądało. W końcu pogodziła się z moją obecnością i zajęła się orzechami.

Mój ogród pięknieje. 18:10, 18 paź 2011

Do góry
Haniu ta roślina to tojeść ,o ile dobrze pamiętam.

Co do zdjęć miałam ich mnóstwo od samego początku jak to łyse pole było, ale komputer jak komputer, "mała" awaria i wszystko wymiecione.Ocalało kilka. Z czasem nadrobię.

Przepraszam wszędzie się wciśnie moja psina

Ogród zmyślony 17:56, 18 paź 2011

Do góry
kosteczkowe obrzeże

i przecięcie podjazdu ze ścieżką

a na koniec, moje ulubione- mokre zdjęcia

Ogród zmyślony 17:51, 18 paź 2011

Do góry
zasypywanie płyt

Wicio to już tak przeszkolony, że wie w którym momencie ma zastygac do zdjęcia

Widok z pokoju Chłopaków

i Zdzisio, którego wyraźnie ciągnie w stronę rabat
Ogród zmyślony 17:48, 18 paź 2011

Do góry
wysypany grys

przezornie pod płytami pojawiły się przepusty pod nawodnienie, jak wspaniale

perfekcyjnie ukształtowany łuk

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies