Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Glina i zielsko 22:21, 08 mar 2022

Do góry
Dziś cd prac na basenowej.
Wyryłam kolejne 2 taczki zielska. Mąż pomagał w przekopywaniu a potem plantował kamyk.

Częsć plażowa rabaty bedzie na włókninie, natomiast tam gdzie miscanty posadzę to żwirek będzie na gołej ziemi.
Dość grubo mamy tego żwirku.

Rabata wokół basenu jest spora. Ma
- 9m na 2.5m - 2x dłuzszy bok
- 7m na 1,4m - 2x krótszy bok

Plaża z leżakami to będzie jeden z dłuższych boków.

Małymi krokami-Ogród Wioli 22:19, 08 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Wiolu, pytanie mam ciemiernikowego laika: jak prezentują sie ciemierniki w innych porach roku? Kwitną, maja tylko liście, zamierają?

Ciemierniki zdobią cały rok... Wiosną kwiaty a potem przez lato,jesień i zimę zdobią kępy ciemnozielonych liści.

Tu po prawej stronie hakone są te kępy liści ciemierników,tak wyglądają latem

Ciemiernik - Helleborus 22:04, 08 mar 2022

Do góry

Snow Frills 7 marca 2022

Lilly 9 marca 2022

Roses Red 9 marca
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 20:16, 08 mar 2022

Do góry
Obejrzałam wcześniejsze zdjecia i widzę, ze masz w ogrodzie miejsce do grillowania.
Zatem można tam przewidzieć iejsce na placyk z ogniskiem lub altankę.
Drugi malunek zatem machnęłam. Czerwone - linie rabat, jasnozielone - warzywnik, brązowe - miejsce na ognisko lub altankę, zielony prostokąt (powinien być nieco węższy) - rabata z klonami i trawami, zielony kwadrat - kolejna rabata.
W ogródku Martki 20:05, 08 mar 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Przy okazji przetestowałam nową łopatkę i powiem tak: życie ogrodnika stało się piękne... jest ostra, dobrze i sprawnie można wybrać ziemię i posadzić lub przesadzić coś, będzie mi ogromnie ułatwiała pracę. Rękawice "Magarowe" i "Tarciowe" również bardzo udane, Magarowe trochę przyjemniej leżą i otulają dłoń, Tarciowe jakby delikatnie mniej, ale tylko delikatnie. Obie postaci rękawic warte polecenia.

Rozpakowałam też truskawki i wygląd lekko mnie zmieszał... tak nie wygląda goły korzonek czyli frigo... Czy mylę się? To co teraz z nimi zrobić? Chyba nie do lodówki? Na razie postawiłam w oranżerii. Niech się oswajają z miejscem, a ja z pomysłem, co dalej.

Nieszczelny kompostownik potrafi zaskoczyć, cebulka tulipana jednak nie poddała się procesowi "kompostyzacji"... hmm... to jednak nie świadczy najlepiej o procesach tam zachodzących?

W połowie przyszłego tygodnia zamierzam rozpocząć na dobre prace porządkowe, obcinać, wycinać, przycinać. Miną mrozy, będzie ciepło, a może nawet coś dobrego wydarzy się na świecie, łapię promyki nadziei i z nimi rozpoczynam kolejny tydzień. Pozdrawiam Was ciepło!

dobra łopatka, która się nie gnie bardzo usprawnia pracę Truskawki w oranżerii będą świetnie rosły, nim będziesz wysadzać to już fajne krzaczki będą. A tulipanek nie najlepiej świadczy o ogrodniczce że się na kompoście znalazł celem kompostowania zamiast na rabatce celem podrośnięcia by za rok lub dwa cudnie zakwitnąć. To nic nie kosztuje, a po co potem wydawać na kolejne cebule jak można inną roślinkę sobie kupić Taki mały wyrzut sumienia A tak serio to ja takie cebulki w łące sadzę i czasem coś tam zakwitnie jak nornice nie zjedzą
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 19:55, 08 mar 2022

Do góry
Czy dobrze myślę, że te grudy gliny to martwica?

"Rodzima gleba"
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:39, 08 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Wszystkiego najlepszego Ogrodniczki

Sliczności , w sam raz na Dzien Kobiet
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:37, 08 mar 2022

Do góry
Ciemierniki posadziłam na tej rabacie w przedogródku, która zrobiła się łysa po wycięciu traw i bylin... Rosną tam tulipany na które trzeba poczekać więc teraz będą kwitły ciemierniki

Było łyso

Już nie jest

Przedogródek pod dębem 19:21, 08 mar 2022

Do góry
Waclaw napisał(a)
moje oznaki wiosny sprzed 3 dni. Pszczółki operują w ciemiernikach.

No widzisz doczekałeś Się wiosny
Podwórkowa rehabilitacja 19:04, 08 mar 2022

Do góry
Pamiętacie moje 5 litrowe butle uzbierane po tym jak bakteria E. coli była w rurociągach w moim mieście?
Otóż zrobiłam z nich mini foliówki i wysiałam 1 marca rzodkiewkę i sałatę.
(mam też dodatkową półkę w szklarni)
Wczoraj nawet coś tam się zieleniło ale w nocy musiało przemarznąć.
Wysieję ponownie za parę dni, bo nadciągają mroźne noce.

Trzeba też pilnować wilgotności, bo jak przygrzewa słoneczko, to ziemia szybko wysycha.
I tak uhonorowałam to, że nadszedł marzec

Działeczka Asi :) 19:01, 08 mar 2022

Do góry

SEZON 2022

W niedzielę wybrałam się na działkę. Było słonecznie, ale zimno.
Kwitną przebiśniegi, krokusiki dopiero wychodzą. Pierwsze oznaki wiosny są

Mazurskie klimaty Małgorzaty 18:50, 08 mar 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
W swojej wsi mam swoje dwie ściżki zdrowia do porannej przebiżki--jedną nad jeziorem a drugą w lesie.W minionym tygodniu nad jeziorem znalazłam takie coś metalowego widocznie duża fala wyrzuciła to z jeziora,a dzisiaj z lasu przytargałam taki korzeń z leśnego wyrębu,no i narazie robią za nową dekoracje w moim lesie -tą niby donicę jeszcze wyczyszczę i pomaluję-zostawić czy wywalic?

Nie czyścić, nie malować, zostawić. Taka jak jest ma wartość, pomalowana będzie do wyrzucenia.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 18:45, 08 mar 2022

Do góry
Myślę, ze ta powtórzona rabata na froncie powinna być dalej od domu, a bliżej frontowego ogrodzenia. Bliżej domu rabata z kwitnacymi krzewami, kolorowymi bylinami - żeby widok z okna kuchennego (?) był piękny i radosny . Druga rabata bliżej ogrodzenia podzieli także nieco ten długi prostokąt.
Z szerokością rabaty vis-a-vis tarasu nie ograniczaj sie - dodaj im przestrzeni .

EDIT: Poszalałam z liczbą i wielkością rabat
Czerwony kwadrat - wielkość rabaty taka, jak tej obok - już istniejącej. Wąski prostokąt - klony. Warzywnik (czarny prostokąt) w zarysie rabaty.
No i oczywiście dodatkowe rabaty (na rysunku nie uwzględnione) przy przyszłym tarasie .
Mazurskie klimaty Małgorzaty 18:38, 08 mar 2022

Do góry
W swojej wsi mam swoje dwie ściżki zdrowia do porannej przebiżki--jedną nad jeziorem a drugą w lesie.W minionym tygodniu nad jeziorem znalazłam takie coś metalowego widocznie duża fala wyrzuciła to z jeziora,a dzisiaj z lasu przytargałam taki korzeń z leśnego wyrębu,no i narazie robią za nową dekoracje w moim lesie -tą niby donicę jeszcze wyczyszczę i pomaluję-zostawić czy wywalic?

Tej donicy bym nie malowała, ma swój urok. Korzeń świetny, dodałabym trochę mchu między kamienie, żeby były mniej widoczne. Na mech dodałabym jakąś porośniętą gałązkę, może szyszkę. Mech ożywiłby tą dekorację. Taka moja sugestia, ale może też zostać tak, jak jest. Też jest ciekawie.

Lustro świetne, w pierwszej chwili myślałam, że to jest przejście w murze.
W moim małym ogródeczku II 18:32, 08 mar 2022

Do góry
Pniaki wykorzystam jako podstawy do jakichś dekoracji, na razie jeszcze nie mam na nie sprecyzowanego pomysłu. Te duże plastry dębowe będą służyły jako blat do stolików.

Jajka tam leżą cały rok, ptaszki sprzątnięte.
Altana służy zimą jako przechowalnik różnego dziadostwa. Jest tam teraz wszystko, czyli bałagan.

W moim małym ogródeczku II 18:25, 08 mar 2022

Do góry
Doroto pokaż coś bo napewno coś się dzieje w Twoim pięknym ogrodzie
Miło mi , że zaglądnęłaś do mnie. Zimą niewiele się dzieje, chociaż całą zimę kwitną ciemierniki, a od początku lutego kwitną przebiśniegi. Żonkile mają już pączki, jakieś bratki samosiejki kwitną pojedynczymi kwiatami.
Dostałam fajne pniaczki brzozowe i grube plastry dębu. Myślę je wykorzystać na stoliki ogrodowe. Zaczęłam ciąć hortensje i czekam na cieplejsze dni.

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:03, 08 mar 2022

Do góry
Wszystkiego najlepszego Ogrodniczki

Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:51, 08 mar 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Pierwsze krokusy małe mikrusy zakwitły.

Śliczne, to mało powiedziane
Ogródek z futrzakami i kamieniami 17:51, 08 mar 2022

Do góry
Najnowszy plan obsadzenia murka

Jednak bedą nigry , między świdośliwy , pod nimi cisy w seslerii . w rogu mam brzozę youngi, tylko troche ją przesunę , pod nią na mur pociągnę dalej bluszcz , w nogi sesleria haufleriana i spróbuje kilka rozrzuconych hakonek .
Na przód murka dosadzę jesiennej i trzmieliny , za to wysadzę wszystkie rozchodniki i inne .
Z prawej rośnie perukowiec i kilka grabów - mam nadzieje , że teraz ruszą .ponizej murka przy schodkach tez jest nigra Zostało czekać na ocieplenie
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:34, 08 mar 2022

Do góry
Kłująca bariera przed zakusami kotów

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies