Nie Sama sadzę, przedwczoraj ostróżki, dzisiaj żywopłocik z cisa. chłopaki są na wyjeździe, a ja jestem sama, samiusiueńka. NO...dzisiaj będą, ba na soboty zjeżdzają i Witek będzie robił taras drewniany nad stawem.
- Szmata, jakakolwiek (brak tworzenia próchnicy, złe warunki powietrzno-glebowe)
- złe przygotowanie gleby
Najważniejsze błędy techniczne:
-niewłaściwe ukształtowanie gleby (wzniesionej rabaty)- jest garbowata, zbyt stroma, powinna łagodnie schodzić w stronę trawnika.
Poczytaj o tym jak poprawić zdrowotność gleby, myślenie, że "zdejmę szmatę jak zobaczę że rośliny mają gorszą kondycję..." jest wadliwe, nie tak powinnaś podchodzić do tematu sadzenia roślin i ogrodu w ogóle. Przepraszam jeśli zbyt ostro piszę, ale na wstępie tak trzeba.
W ogrodzie nie chodzi o Twoją wygodę, ale o to aby rośliny zdrowo rosły. Ogród to wieczna praca, a jak myślisz, ze szmata załatwi wszystko, bo tak napisali na stronach, gdzie szmatę sprzedają, to nie powinnaś mieć ogrodu. A mieć chcesz więc podejdź do tematu poważnie i odpowiedzialnie.
Zacznij od szmaty, gleba niech zacznie oddychać, wszelkie organizmy glebowe niech zaczną żyć, a zajmij się przygotowaniem gleby należycie do sadzenia:
Przydatne porady dotyczące zakładania ogrodu są pod tymi linkami:
Danusiu, jak miło i jakże od razu profesjonalnie oczywiście nazwę trawki przypomniałaś Przyznać muszę, że powoli jej się pozbywam, nadmiernie się rozrosła, i tylko w pierwszym roku mi się podobała. Teraz jak kwitnie też daje pewne ciekawe efekty, ale zauważyłam, że podsycha i jakoś tak wybija się, jednym słowem ładne to, ale nie za bardzo
ta hortensja (bezimienna, marketowa) niezwykle urokliwa, na razie jest w donicy, jesienią pójdzie do gruntu, planuję pozbierać z całego ogrodu wszystkie rozsiane tam hortensje ogrodowe i zrobić im dedykowaną komfortową rabatę.
a to Danusiu, znany Ci liść ?
Mój codzienny gość, nazywa się Feliks/Felicja towarzyszy przy porannej kawie, czasem przy wieczornym podlewaniu lub herbatce Przychodzi regularnie napić się.
Danusiu, działacie z prawdziwym rozmachem, mogę tylko wzdychać i podziwiać ☺
Zaintrygowała mnie powyższa rabata - co stanowi towarzystwo dla hortensji oprócz rozchodników i jakiejś trawki? Czy ona ma wystawę południową? Możesz ją pokazać na wprost? Pozdrawiam ☺