Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Bożeny i Darka 17:49, 15 paź 2011

Do góry
Dzisiaj również jak co weekend niezaleznie od pogody mamy za sobą pracowity dzień zmarzyły nam się maliny - takie nasze ) no i od pomysłu do realizacji nie minęło dużo czasu sadziliśmy dzisiaj 15 krzaczków i bardzo dużo cebul tulipanów holenderskich )

Ciekawa jestem czy coś z tych tulipanów będzie w przyszłym roku?

A to ostatnie fotki słonecznych i ciepłych dni w ogrodzie w tym sezonie...
Ogród Bożeny i Darka 17:45, 15 paź 2011

Do góry

Tutaj mój mąż z ogromnym entuzjazmem w jeden z najbardziej upalnych dni ubiegłorocznego lata pomyslał że święty czas pomalować nasz dobytek ) no i stało się ! To parcowity osobnik więc uczynił to w jeden dzień )
Ogród Bożeny i Darka 17:40, 15 paź 2011

Do góry

Kiedy wszystko sobie pomalutku rosło wypadało zagospodarować dojazd i tak jak pomyśleliśmy tak zrobiliśmy )
Ogród Bożeny i Darka 17:37, 15 paź 2011

Do góry

To zdjęcie to kolejny rok i kolejna budowla jednak to była konieczność gdyż w upalny dzień bardzo ciężko było spędzać czas na tarasie naszej altany w dodatku w pełnym palącym słońcu. No i oczywiście już nieco podrośnięty skrawek naszego skalniaka.
Patrzę na te zdjęcia i wręcz nie wierzę że nasze niedoświadczone ręce stworzyły ten ogród )
Ogród Bożeny i Darka 17:34, 15 paź 2011

Do góry
Przyszła wiosna i priorytetem był dach nad głową )
No i powstał sobie domek - radość była ogromna )
jednak po tych wszystkich perypetiach z chwastami, ugorem itd. mój mąż oświadczył nic tylko trawa! mam dosyć pracy!
) i tak wiedziałam że nie o to chodzi więc małymi kroczkami stworzyłam rękami mojego męża skalniak który widać na zdjęciu no posadziłam kilka iglaczków

dzisiaj kiedy iglaki są już piękne i nie wyglądają jak samosiejki moim marzeniem jest ich perfekcyjne uformowanie jak to robi Pan Bogdan ) na tym forum - naprawdę jestem pod wrażeniem
Las - czarodziejski ogród 17:33, 15 paź 2011

Do góry
Piękne opieńki!
Kusisz mnie,chyba w tygodniu zrobię wypad do lasu!
Ogród Bożeny i Darka 17:29, 15 paź 2011

Do góry
początek powstania naszego ogrodu to przełom października i listopada roku 2008 i co roku o tej porze razem z mężem wspominamy jak to nam było kiedy nic w naszym ogrodzie nie było ) ?
pierwszy zakup to tuje żeby jak najszybciej stworzyć sobie nasz skrawek raju - i na samym początku naszej działkowej drogi komuś spodobały się nasze sadzonki więc wybrał sobie najdorodniejszych 10 okazów ( bardzo byliśmy tym faktem poruszeni...
wtedy też wszyscy znajomi usiłowali nam wybijać z głowy inwestycje w tym ogrodzie...
My jednak uparci stwierdziliśmy że to nie jest możliwe żeby to nie był incydent itp. więc zawzięcie i z ochotą pracowaliśmy nadal...
Ogród Bożeny i Darka 17:19, 15 paź 2011

Do góry
Witam wszystkich serdecznie, jestem pod wrażeniem tego forum i Państwa pięknych pełnych pasji ogrodów. Dla nas z mężem nasz ogród jest naszym rajem na ziemi to nasze pierworodne dziecko ) aby odzwierciedlić o czym piszę postaram się przedstawić nasz raj od początku...
Poczatki były okropne poprostu 388 m2 zdrewniałych chwastów sięgających 2,5 metra wysokości, kilka gniazd os i ogrom śmieci.
) to niestety kolejny etap - bez chwastów - widząc chwasty ani nam było w głowach fotografować nasz "NABYTEK"
Pogaduchy skowronków 17:19, 15 paź 2011

Do góry
He ,Bractwo Ćwierkające!Właśnie wróciłam z ogrodu.Niestety,tak jak przewidywałam......dalie przedstawiały smętny widok.Żeby sobie nie psuć humoru ,zaszalałam i je wszystkie wykopałam.teraz w szklarence podsychają,zanim je do domu zwiozę i do piwnicy wepchnę.
W związku z powyższym ,na rabatach rejwach, Trzeba porządek robić,nie ma wyjścia!

jeszcze trochę miejsca w kompostowniku jest......

Trawy wrażliwe 16:46, 15 paź 2011

Do góry
ja mam takie samo pytanie jak Karolina - dotyczące rozplenicy Rubrum...

zostawić w gruncie czy nie ?

dostałam już rozmaite rady... i nadal nie wiem co robić z kupiona późnym latem rozplenicą ?
mam zamiar spróbować podzielić tę trawę i część zostawić w gruncie, a część wziąć do domu...
ale nie wiem, czy jest wystarczająco okazała, aby to zrobić...? i czy w ogóle tak postąpić ?
Verbena bonariensis - werbena patagońska 16:40, 15 paź 2011

Do góry
U mnie werbena rośnie w donicy i w gruncie.
W donicy rośnie w miskantem "Variegatus" ( mam wrażenie , że zadusiała go trochę, bo bardzo się rozrosła, )

a w gruncie rośnie z miskantem "Zebrinusem", tylko , że trawka posadzona w tym roku i kępy nie są jeszcze szerokie a wygląda to tak:

Nasz przydomowy ogródek 15:43, 15 paź 2011

Do góry
Gdy się jest dociekliwym albo nie kasy
Samemu można uzyskać takie rarytasy.
Co to jest ? Jedna czy drugi cichutko zapiska
Hortensja ogrodowa - szlagier Ogrodowiska .

Trzeba się zakraść do ogródka cudzego
Lub poprosić gałązki od znajomego .
Pociąć na kawałki długości dłoni
Tylko uważać by zawiązków nie uronić.

Pozostawić parę lub dwie liści zdrowych
Wsadzić do ziemi w kilku doniczkach - i gotowe.
Dobrze podlać a doniczki włożyć do skrzynki
Całość obwiązać szczelnie kawałkiem pergaminki.

Wytworzył się jak w oranżerii swoisty mikroklimat
Uwaga - fizyka wiedzie tu prymat .
Hura po 2 tygodniach widać nowe życie
Ale co robić z tym dalej - może doradzicie ?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:16, 15 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu pięknie z trawkami

A schowałaś juz kordyliny i ostrokrzewy w donicach?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:02, 15 paź 2011

Do góry
Limka napisał(a)

Danusiu, pokazałaś zdjęcie bonsai z cyprysika za 390 zł. A ja na tym zdjęciu z Waszej realizacji widzę bonsai i od razu mi się kojarzy z kosztem kilku tysięcy zł ok. 5-7 tys zł. A może się mylę, może to jest dużo tańsze, wyprowadź mnie jak coś z błędu, bo może żyję w nieświadomości.

Ja ściągłam trochę to nasadzenie, ale ciutek dodałam jeszcze od siebie, chociaż Danusia pozwala ściągać.
Jeszcze nie jest wszystko dopracowane, reszta na wiosnę. A jakiś efekt to ja może za 5 lat osiągnę, jak kulek namnożę. Jakoś tak pasowało mi to wszystko razem z narożnikiem, żeby ukryć moje nieszczęsne szamba i zaadoptować ogromnego cisa. Chciałam go przyciąć na kostkę, o bonsaiku tez myślałam i na razie pozostał kulą znowu. Dosadziłam też wkoło kuli dużo krokusów.

Z takich nowoczesnych nasadzeń podobał mi się ogród Mai Palmy prezentowany w programie Maja w ogrodzie, widziałaś?. Jak nie to poszukaj na stronce programu, może coś podpatrzysz.
Bukiety 14:02, 15 paź 2011

Do góry
Moje dzisiejsze domowe bukieciki

Las - czarodziejski ogród 14:00, 15 paź 2011

Do góry

Kubusiowo 13:47, 15 paź 2011

Do góry
Moc życzeń dla Twojej Babijki Gosiu

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 13:33, 15 paź 2011

Do góry
Dziękuję za miłe słowa

A wszystkim ogrodniczkom- związanych z oświatą najlepsze życzenia składam

Kubusiowo 13:31, 15 paź 2011

Do góry
Dołączam się do życzeń...naj
Mój ogród :) 13:24, 15 paź 2011

Do góry
Sebek no coś Ty ? To mój syn jest odważniejszy od Ciebie sam zobacz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies