Nowa rabatka pod ścianą z rozchodnikami i liatrą, rozchodniki przybierają na masie w oczach
Pierwsza róża oblepiona przez mszyce Wiliam S. jednak chyba nie żyje
I widoczek, w końcu jakoś to wygląda
Trawa zdecydowanie odżyła Kiedy można ją skosić.
Przepiękne mokre fotki Ale co ty robisz ,że tak obficie ci te rodki kwitną? Moje nie sa tak gęsto obsypane bo cień im nie pozwala
I czemu twój dereń jest taki gęsty?? !! co robisz? ja wiecznie mam problem. Niby trzeba go ciąć ,ale Ivory nie lubi cięcia... więc ma wiecznie trzy gałęzie na krzyż
Nie wiecie gdzie kupić sadzonki szałwii Caradonny, chodzi o jakieś sprawdzone źródło. Pytałam wczoraj w szkółce i mogą zapytać, czy dadzą radę ściągnąć, może z 3 tygodnie, bez sensu.
Troszkę moich kwiatków
pierwszy kosaciec już jest! Jak się piwonie pośpieszą to będą kwitnąć razem, powinno to ładnie wyglądać.
Moja pierwsza ostróżka! I powojnik
i może się jabłek doczekam
Kupiłam od mojej Pani warzywkowej, podobno dodana do rosołu ma bardziej intensywny smak magi niż lubczyk. Pani mówiła, że to magi tylko zimozielona. Miała już kilkuletni krzew w donicy z którego pobiera sadzonki.
Jak się rozetrzeć listki to tego aromatu nie czuć tylko pod wpływem gotowania się uwalnia ponoć. Nie mam powodu nie wierzyć bo Pani to spec od rozmnażania i wyziewów na skalę handlową, ale jednak mam obawy przed pierwszym użyciem. Więc jeśli macie doświadczenie jakoweś z tą rośliną będę wdzięczna
Dzięki Jolu
Paprocie są świetne i na dodatek większość doskonale sobie radzi w najgorszych warunkach, paprotniki, narecznice, paprotniki, języczniki, nawet te bordowolistne wietlice. Z moich obserwacji najtrudniej na suchym stanowisku radzi sobie adiantum i czerwonozawijkowa. Reszta super. I świetnie się dzielą, zwłaszcza wiosną, choć na nową rabatę dzieliłam wysokiego paprotnika i te trzy sadzonki wyglądają jakby tam rosły od zawsze. A może to nerecznica?.. Właśnie mylę te wysokie odmiany paproci Ale mam na myśli tą wysoką, może któraś rozpozna
Patrz Lidzia jak pusto, ogrodu to na pewno nie przypomina
Dalej się zastanawiam jak podzielić przestrzeń po tej stronie i czy zupełnie tu nie zrezygnować z trawnika na rzecz wąskiej ścieżki np. żwirowej.
Nie, mam po prostu kilka sztuk kupionych i oczekujących na wsadzenie . Ale spokojnie możesz przesadzać i dzielić swoje, ja będę dzieliła i rozsadzała swoje hakonki.
No wiem, wiem . Ja też, ale są pewne granice.
Zdecydowanie Anula umie w te klocki .
No buja wszystko, buja. Wczoraj szukając czegoś w zdjęciach natknęłam się na fotki niemal dokładnie sprzed roku - robione chyba 27 maja. Nie do wiary jaka jest różnica.
2021
2022
Ja też wszystko zapisuję Mam już kilka notesów, w których mam wpisane rośliny z podziałem na gatunki i odmiany i miejsce, gdzie wsadziłam Ale ogólnie większość pamiętam, zwłaszcza wpadają mi w głowę łacińskie nazwy, są zwykle ładniejsze od polskich, takie np.Polemonium, uwielbiam tą nazwę, roślinka też niczego sobie: