Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:49, 07 mar 2022

Do góry
Śś dla Martki

Posadziłam ją w sierpniu 2019 r, miała ok 1,20-1,40 m wys.
Wyglądała jak krzew.

A tu październik 2021
Bardzo nie widać,ale od dołu jest podkrzesana i wygląda jak drzewko.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 13:41, 07 mar 2022

Do góry

Monika poprawiłam wczoraj cięcie Limek jak mi zaznaczyłaś . Tak nisko tnę pierwszy raz.
Tak jak tu masz . Liczę na piękne piękne krzaczki
Słoneczny Ogród 13:01, 07 mar 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Różne rodzaje czosnków

Daria, twoja wiosna nie odbiega od mojej. Dużo już zrobiłaś. Masz rację, były cieplejsze marce, teraz jakoś późno wiosna przychodzi, jakby pory roku się poprzestawiały.
Ogród z koniczynką 12:56, 07 mar 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
się

Dobre wieści z nogą, ciągle trzeba uważać, ja mam stale coś.
I znowu powiększanie, ale my mamy robótki stale, pozdrawiam i oby ciepełko szybko było
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 12:45, 07 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Znalazłam kiedyś, już nie pamietam na którym to było temacie, zdjęcie właśnie frontowej rabaty. I tam hortki były obok miskantów, a nie przed nimi. Efekt był taki :

Mi się podoba .

Wtedy drzewka na pniu (wysoko szczepione) można by dać bardziej na przód rabaty.
Takie trochę niestandardowe rozwiązanie.

Super Tym zdjęciem Aguś, utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że posadzę miskanty z hortensjami na przemian po kilka sztuk. Jeszcze tylko stworzę rabatę i zrobię przymiarki z doniczkami
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 12:39, 07 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Aniu, na rabacie przy frontowym ogrodzeniu wymienione gatunki w rządku nie będą wyglądać dobrze.
Gracki i hortensje to super zestaw, jednak gracek raczej jako „plecki” dla hortensji. A przed hortensjami sesleria z rozrzuconymi tu i tam berberysami (jeśli będzie tu sporo słońca to Admiration).
Bezproblemowe drzewka szczepione to np. śliwa wisniowa pissardi (bordowe liście - nawiązanie do Admiration). Choć ja widziałabym tu szpaler równie bezproblemowych klonów globosum (nawiązanie do klonów z łezki) .

EDIT: coś w ten deseń :

Widziałam takie zestawienie w ogrodzie pokazanym na YT i mi się podobało, nie było aż takie złe, dodatkowo były tam wplecione drzewka na pniu....Uwaga...wierzby Hakuro szczepione na około 1.80.

Pissardi nie posadzę tam- na lewo od planowanej rabaty,rosną już 4 egzemplarze, więc może być zbyt bordowo

Czyli na listę zakupów wiosennych mogę wpisać Berberysa Admiration Na tej rabacie będzie bardzo dużo słońca.

P.S. Super rysunek
Ogród prawie romantyczny 12:34, 07 mar 2022

Do góry
Napia napisał(a)
Jest początek marca, a przedwiośnie, mimo ostatnich kilku mroźnych nocy, już jest. Kwitną pierwsze krokusy, te najmniejsze, oraz irysy cebulowe, które bardzo lubię

śliczne iryski. Ten bordowy mnie urzekł
Wilczy ogród 12:27, 07 mar 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Dzisiejszy dzień spędziłam w ogrodzie -gonitwa myśli i to co się dzieje u naszych sąsiadów spowodowało ,że musiałam zająć głowę i ręce ......

uprzątnęłam całe przedpłocie -jakoś najciężej mi się zawsze za nie zabrać ,bo oprócz traw i rzędu berberysów nic na nim nie ma ....ale trawy i sprzątanie po nich -to już jest robota i jeszcze ścięłam berberysy ,-więc kłujących gałązek masa do zbierania ....

widzę ,że dziś cisza na forum .....chyba większość z nas ma ciężki dzień .......

przyszły moje kolejne rękawice -te Tarciowe i też są super ,ale chyba mogłam sobie wziąść jednak mniejszy rozmiar
królewskie mam idealne ,a te jakby troszkę za duże na kciukach przede wszystkim -liczę na to ,że po pierwszym praniu troszkę się skurczą

ogród mam posprzątany ,zostało mi zrobienie kantów ,wertykulacja trawnika ,no i trzeba zacząć wysiewy
dziś jeszcze popikowałam papryki,bakłażana ,pelargonie ....miałam robić kolejne wysiewy ,ale coś mi już dziś nie idzie robota

O matulu, ale masz tych wysiewów, będą obfite zbiory. Rękawice super.
Ranczo Edy 12:12, 07 mar 2022

Do góry
Dziś wsadzone
trzymajcie kciuki

Bawarka 12:07, 07 mar 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
W taki wieczor jak dzisiaj, gdy wiatr w kominie hula, chetnie powracam do ...
Zabijcie mnie, przeciez ja Was moim lotosem zanudze

Teraz to moje ulubone miejsce w ogrodzie...

magiaaaaa......
nigdy nie zanudzisz ja biegam ciągle ....
Ogród hortensjowo różanecznikowy 12:02, 07 mar 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
.
Cześć hortki, rodki, hosty i ciemierniki to są moje ulubione rośliny dlatego mam ich w większych ilościach. Phantom ma białe kwiatostany, stożkowe lekko spłaszczone, dla porównania wystawie zdj limki i phantoma.
Phantom.

Limelight.

A czy Phantom może się prędzej i bardziej zrobić róża na jesieni niż Limelight?
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:55, 07 mar 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Mirka, w części mam, trawy już wszystkie wycięte, kończę hortensje. A potem kolejne cięcie- krzewy. Bałagan na rabatach, na czyszczenie jeszcze nie mam czasu.
Mąż drastycznie ciachnął tulipanowca
a ja zakupiłam karmiki i na nim powiesiłam

w niebieski ciągle stulone, brak słonka
stipy tu cięłam cały dzień, naliczyłam 40 sztuk, muszę część wywalić, bo za ciasno

Dawno mnie u Ciebie nie było
Teraz kiedy pokazujesz zdjęcia z prac wiosennych to dopiero widać, że jest dużo roboty, a to wszystko trzeba zrobić i to jak najszybciej, bo we Wrocławiu cieplej i wszystko szybciej rusza stety niestety

U mnie temat, że się boję sadzić drzew, właśnie dlatego jak pokazałaś, że potem zajmują za dużo przestrzeni, słońca itp.

A krokusy niebieściaste przepiękne masz, wrócę tu jak rozkwitną
OgrodoveLove 10:54, 07 mar 2022

Do góry
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:33, 07 mar 2022

Do góry
daredevil napisał(a)

Mniam smakowite ciasto wygląda wspaniale ślinka leci cierpię na jego widok mam całkowity zakaz na słodycze.

Pięknie kwitną u Ciebie ciemierniki ten bordowy jest miodzio w nocy mamy na minusie to tylko puszkinia u mnie wyszła.
Udanego tygodnia
Mazurskie klimaty Małgorzaty 10:11, 07 mar 2022

Do góry
W swojej wsi mam swoje dwie ściżki zdrowia do porannej przebiżki--jedną nad jeziorem a drugą w lesie.W minionym tygodniu nad jeziorem znalazłam takie coś metalowego widocznie duża fala wyrzuciła to z jeziora,a dzisiaj z lasu przytargałam taki korzeń z leśnego wyrębu,no i narazie robią za nową dekoracje w moim lesie -tą niby donicę jeszcze wyczyszczę i pomaluję-zostawić czy wywalic?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:33, 07 mar 2022

Do góry
Dziś rano było piękne słońce. Derenie w takich okolicznościach robią robotę .
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 09:29, 07 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Nadal myślisz o liniach prostych?

Takie coś mi się nasunęło:

Namazane palcem na tablecie, więc lekko nie trzymam wymiarów, ale rabatki 1 i 2 byłyby takich samych wymiarów, jak lustrzane odbicie.
Przy tarasie też linie proste.
Placyk pod basen do uzgodnienia

Moim zdaniem super z liniami prostymi . Bardzo fajnie.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:07, 07 mar 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
.

Ja bym jej wysoko nie przycinała, bo będzie miała jeszcze mniejsze kwiatostany a i tak wysoka nie będzie,ona dorasta do 1m max. Ja moją wanilke 7 letnią też od początku przycinam nisko i limke też i inne bukietowe.
Vanille Fraise po przycięciu.

Bardzo ładnie jest rozkrzewiona od ziemi, moje nigdy tak nie rosną,
Masz tam posadzony jeden czy kilka krzaczków? Czy posadziłaś je trochę głębiej niż rosły w donicy?
Mirkowy ogród (początki) 08:26, 07 mar 2022

Do góry
Mirka napisał(a)
Halinka ja swoje w domu trzymam całą zimę .
Takie już są

Jaka zielona. Jest z czego robić sadzonki. U mnie ona sieje się wszędzie.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 00:37, 07 mar 2022

Do góry
anuska2507 napisał(a)
LIDKA, dzięki za wypowiedź No właśnie trochę gryzie mnie ta niekonsekwencja, ale układ rabat na froncie był niejako "narzucony" przez prosty kształt kostki.
A z tyłu... Już próbowałam zaprojektować linie proste, ale jakoś mi to nie gra, nie pasuje do ogrodu pod lasem. Nawet ostatnio wymyśliłam małą rabatkę przy domku narzędziowym, bo patrząc z domu miałoby się złudzenie takiej ścieżki prowadzącej do lasu.
8

Nadal myślisz o liniach prostych?

Takie coś mi się nasunęło:

Namazane palcem na tablecie, więc lekko nie trzymam wymiarów, ale rabatki 1 i 2 byłyby takich samych wymiarów, jak lustrzane odbicie.
Przy tarasie też linie proste.
Placyk pod basen do uzgodnienia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies