Znalazłam jeszcze takie ujęcie. Niestety zdjęcia nie oddają tego, co widać w rzeczywistości. Platanowe placyki i alejki mają taki specyficzny klimat. Mnie on mocno "rusza". Jedno drzewo chyba nie zrobi takiego wrażenia.
Witam odwiedzających, no rozkwitło moje hipeastrum, poszukałam i widać,że to jest hybryda Apple Blossom i Striped, no trudno 8/original.jpg[/img] zdobi jadalnię
Czas szybko płynie i równie szybko zapominamy swoje zmagania z ogrodem. Miło przypomnieć sobie jak kiedyś było, a jak jest obecnie.
Pokazujmy więc charakterystyczne miejsca w swoim ogrodzie "przed" i "po".
Uwielbiam takie metamorfozy... A może by tak utworzyć osobny wątek?? Fajnie zobaczyć, że każdy piękny ogród miał swój początek, pierwszy wsadzony mały bukszpanik który z czasem staje się piękną kulką ...
Zawciąg nadmorski, to niewielka, o wysokosci 10-20cm, bylina zimująca w gruncie. Tworzy zwarte, poduszkowate kępki o liściach trawiastych. Niektórym przypomina ona szczypiorek Drobne kwiaty zebrane w główkowate, kuliste kwiatostany o średnicy 2 cm mają kolor od białego, poprzez różowy do amarantowego. Kwitnie od końca maja do września. Zawciąg jest rośliną niewybredną, trwałą. Rośnie na ziemi piaszczystej, przepuszczalnej i suchej. Na ciężkich glebach zamiera. Stanowisko słoneczne.
Rozmnażanie przez podział poduszek wiosną lub po przekwitnięciu. Stare poduchy trzeba co jakiś czas odmładzać. Roślina nadaje się na skalniaki, obwódki rabat.
Ewa, ja Ciebie kocham!!! Czytasz w moich myślach bo na samym początku chciałam taki efekt osiągnąć - białe pnie i czerwone pędy derenia!!! Tylko myślałam aby je tak "rozsiać" miedzy te brzozy. Bałam się jednak, bo jak oglądałam zdjęcia dorosłych dereni to wyglądały na bardzo rozrośnięte i nie wiedziałam czy się zmieszczą...
Ale o tym aby je dać na miejsce hortensji... nie pomyślałam...
Jesteś dobrym duszkiem mojego wątku i pchaj się ze swoimi radami jak najczęściej bo są zawsze trafne!!!