Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 21:32, 15 sty 2012

ola napisał(a)
No Tobie jak zwykle nie wygodzi .

Olu, ja tu szczerze opisuję co i jak, a Ty mnie tak podsumowujesz Gdybym była zadowolona ze swojego pgrodu, nie byłoby mnie na ogrodowisku
Kasiu, pryskaliśmy bofixem kilkakrotnie w zeszłym sezonie i były efekty. Ale późną jesienią pojawiły się jeszcze chwasty. Damy im popalić wiosną . A nawadnianie będzie na 100%, tylko niestety nie w tym sezonie, za dużo innych pilnych wydatków.
Wieloszka 22:24, 15 sty 2012

Zaprzęgłam mojego osobistego ogrodnika do pracy i oto jej efekt: tadam!!! projekt nowej rabaty przy altanie!
Jesienią to miejsce wyglądało tak (na lewo od altany, chodzi o to kwadratowe trawiaste zagłębienie i część klombu, na którym rośnie teraz pojedynczy świerk i berberysy - wszystkie rośliny do przesadzenia):

A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

No a teraz błagam Was o jakieś sugestie, pomysły - co XXXX ogrodowiskowych głów to nie jedna i to jeszcze blond .

agniecha973 22:31, 15 sty 2012

Podoba mi się, zwłaszcza ta ławeczka.
Wieloszka 22:35, 15 sty 2012

Szybka jesteś - dzięki Agnieszko, a jakieś sugestie w miejscach, gdzie mam wątpliwości?
Matka 22:40, 15 sty 2012

Przespacerowalam sobie jeszcze raz po Twoim ogrodzie...piszesz na począku, że nie spełnia Twoich oczekiwań, czy jakoś tak...Słuchaj no, Wieloszka, jak ja Tobie zapodam kopka w doooopkę to odechce się Toebie tak mówić!!!!!!!!!dawaj'machniom' ogrodmi i wtedy może powiesz, co nie spaełnia Twoich oczekiwań jak zobaczysz mój ugór!ja nie zmienialabym ani cala u Ciebie!podoba mi się i już...koniec i kropka...rabaty dobrze wycięte, trawka zieloniusia i czysta, wszystko z głową i rozumem!oj Ty Ty!!!
Matka 22:43, 15 sty 2012

a jak będziesz miała tam serby to one dadzą cienia dużo, nie chciałabyś tam dać coś kolorowego, np rh jakieś fajne?mi brakuje trochę kwitnących u Ciebieale ja się nie znam
Wieloszka 22:43, 15 sty 2012

Bogda, to teraz już nie narzekam tylko o pomoc proszę, więc nie kop leżącego tylko rzuć jakim pomysłem !
Rh chcę dać między donicą a serbami, bo też mi brakuje kwitnących, ale mam dużo wątpliwości, czy akurat rh...
agniecha973 22:44, 15 sty 2012

Wiesz jak jest - niewiele ci pomogę. Wszystkie wymienione rośliny są na żelaznej liście. Rododendrony rosną powoli, więc teraz zależy jakie posadzisz. Na pewno w donicy podsadziłabym żółtym, a nie carex, będzie korzystniej.
Matka 22:46, 15 sty 2012

Wieloszka napisał(a)

a się zapytam, w tle masz skarpe!?cos tam rośnie?

a to drzewko przy ścieżce w połowie drogi, co to jest?
Sebek 22:49, 15 sty 2012

To z Obi ciurkadełko jest malutkie - widziałaś je na żywo?
Nie wiem czy lepsza nie byłaby jedna kulka tylko większa.

Co do bukszpanów to na pewno czytałaś, że Danusi zawsze wymarzają w donicach - jeśli donice będzie bez dna to musi mieć też dobre zabezpieczenia.

Przed świerki daj hortensje

Reszta mi się podoba