Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:00, 16 lip 2019

Do góry
No można Sebku, bo woda jest i podlewanie automatyczne Nie na całości, ale jest. Stawiam wachlarze tam gdzie brakuje i deszcz jeszcze dolewa. Sama jestem zdziwiona, bo trawnik odżywa szybko po deszczu.
Chwasty w trawniku 22:57, 16 lip 2019

Do góry
schwanz24 napisał(a)
witam,

pomożecie zidentyfikować ten chwast?

Głowienka
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:04, 16 lip 2019

Do góry
Skoś niżej, nawóz (jeśli nie było co namniej 3 tygodnie wstecz) i lej wodę, Dobry deszcz byłby zbawienny.
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:58, 16 lip 2019

Do góry
Nie używałeś, ale łaty są jakby był nierówno posiany. Skoro nie używałeś to rozsiej nawóz do trawników (równiuteńko bo będą plamy jeśli nie umiesz) i dobrze podlej aby granulki się rozpuściły. Zrób to po koszeniu i nie na mokrą trawę. Tylko na suchą.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:55, 16 lip 2019

Do góry
Fuksja napisał(a)
Witam, co za roślinka ta niebieska.

Salvia verticillata 'Purple Rain'.
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:50, 16 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co robić ? - Nic, kosić,podlewać i czekać.
Może za gęsto była posiana i dlatego zamierają te siewki w nadmiarze. Może została przenawożona, a więc kolejnego nawożenia bym nie ryzykowała.
Jeśli jest w tych miejscach zagłodzona - tego nikt nie wie i bardziej zaszkodzi kolejny nawóz niż brak nawozu.

Trawnik wygląda nieźle. Dosiewki można robić - to jedyne co uważam za słuszne.

Nawozic nie nawozilem jedynie 1 kg do zużycia ale wymieszany glebogryzarką. Sialem ogólnie 1kg trawy natomiast druga tura dosiewana była 3 tyg później i też zużyciem cały 1kg A efekt mierny. Ciężko powiedzieć bo może faktycznie za dużo się dosialo. Bardziej się zastanawiam nad nawozem bo praktycznie jeszcze żadnego nie użyłem. Kiedy mniej więcej zacząć nawożenie?
Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 17:16, 16 lip 2019

Do góry
AsiaA napisał(a)
Witajcie,

Trochę śledzę forum, bo planujemy jesienią założyć trawnik na części działki (powierzchnia trawnika to będzie ok. 150m2). Trawnik będzie po północnej oraz częściowo wschodniej stronie domu.
Mamy jednak problem z podłożem. Teren naszej działki był bardzo nierówny. Musieliśmy nawieźć 30 ton ziemi, aby go wyrównać. Była to tania ziemia, na moje oko bardziej strukturą wpadająca w piasek. Teraz chcielibyśmy wysypać warstwę lepszej ziemi, takiej, aby nasza trawa chciała rosnąć. Pytanie, na które niestety nie znalazłam odpowiedzi to - jaka ziemia? Skąd? Z worków czy na tony? Czy ma ktoś z Was doświadczenie z producentami ziemi w okolicach Warszawy? Jakieś sprawdzone miejsce? Namiary? Boję się zamawiać z serwisu ogłoszeniowego, bo nie wiadomo co przyjedzie Bardzo prosze o pomoc.

Z mojego doświadczeia wiem że ziemia jaką mają sprzedawcy nigdy nie jest taka sama BO pochodzi z róznych źródeł. Raz biorą stąd, a drugim razem z innego miejsca. Za tym nikt nie trafi. Ważne jaką ma strukturę, kolor, czy była przesypywana, czy ma gruz czy chwasty, czy jest czysta. Polecanie czy niepolecanie jest bez sensu. Ziemię trzeba zobaczyć, zbadać łapkami a nawet powąchać, bo takie wykopaliska łąkowe potrafią cuchnąć zgnilizną.
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:12, 16 lip 2019

Do góry
Co robić ? - Nic, kosić,podlewać i czekać.
Może za gęsto była posiana i dlatego zamierają te siewki w nadmiarze. Może została przenawożona, a więc kolejnego nawożenia bym nie ryzykowała.
Jeśli jest w tych miejscach zagłodzona - tego nikt nie wie i bardziej zaszkodzi kolejny nawóz niż brak nawozu.

Trawnik wygląda nieźle. Dosiewki można robić - to jedyne co uważam za słuszne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:06, 16 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie mam ogólnego planu zagospodarowania, mam pustą mapę sytuacyjną w skali 1:100. Ma ponad 5 metrów ten wydruk
Opracowuję plany na kolanie albo na stole w formacie A4 i dotyczą pojedynczych ogródków jakie obecnie tworzymy. Rabaty robię na żywca.
Jeśli powstaną budynki, dopiero do nich domaluję jakiś projekt albo i nie.
Jak zrobię ogród może będzie mi się chciało narysować plan, ale tego nie jestem pewna

Na początku z tego co pamiętam wyczytałam , że nie mieliście ani drogi, ani wody, ani prądu.
Później jakoś nie pamietam, aby ten temat gdzieś się pojawił, więc przepraszam jeśli dubluje pytania.

Planując stworzenie tak imponującego ogrodu, wymaga wg mnie przemyślenie co, gdzie i jak - ktoredy drogi, skąd i jak woda, gdzie i jakie budynki czy mała architektura.
Podpytuje, bo mam lekki metlik w głowie co do rozplanowania tych rzeczy.
Oświetlenie ogrodu 10:27, 16 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podwodne reflektory (ale niepokoją ryby, więc nie są polecane), albo kule świetlne pływające.

znalazłam taką kule, ale jest bardzo droga (805 zł) czy jest jakieś tańsze rozwiązanie? czy po prostu trafiłam na drogą firmę?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 16 lip 2019

Do góry
Wkomponować w rabatę, dodać trawy, wrzosowisko, karłowe berberysiki albo paprocie ładne, hosty, astilbe, anemony japońskie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:53, 16 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Proporcje rabat wyglądają nieźle. Ja bym dodała rabaty przy trasie i gdzieś wokół domu. Czy warzywnik nie za wielki? Chociaż... drzewka są, to pewnie ok.

Dziękuję bardzo za odpowiedz... rzeczywiście ten warzywnik trochę wielki wyszedł. Zobaczę jak to wyjdzie w rzeczywistości jak powstaną podwyższone rabaty.O rabatach wokół domu też myślałam i o tym aby te sosny wciągnąć w rabatę tylko nie bardzo wiem jak je wkomponować...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:40, 16 lip 2019

Do góry
Aniu_g dziękuję za miłe słowa, na pewno zobaczysz, jak oczywiście przyjedziesz
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:15, 16 lip 2019

Do góry
Margarete napisał(a)

No właśnie i tego miejsca własnie ci zazdroszcze - bo ja w swoim ogrodzie doszłam juz do grsnic i kresu nowych nasadzeń. Ciasnota jest wielka a nieprzemyslane nasadzenia i zakupy teraz zbierają swoaj żniwo w postaci takich sytuacji że niektóre rosliny np. aktualnie teraz kwitnące liliowce są zdominowane przez inne, zacienione i nie mam tego efektu którego bym sie mogła spodziewać alebo który miałam na początku.
Także ja mój "raj" będe musiała albo zaakceptować tkim jaki jest albo przepocwarzyc, usunąc niektóre rosliny, zmiejnic charakter nasadzeń. Albo pogodzic sie z tym że niektóre rośliny po rostu u mnie pieknie wyglądąc nie będą. To trudne bo do roslin też sie przywiązuję

To jednak prawda ze ogród to "dzieło nieskończone" - a może to jest w nim własnie piekne że ciągle sie zmiania albo my musimy czy chcemy go zmieniac...
Pozdrwiam Danusiu!

Ja już dawno doszłam do tego w bukszpanowym. Dużo roślin się niszczyło, bo brak słońca, brak miejsca, brak wszystkiego. To mi bardzo doskwierało. Można nadrabiać donicami, ale ileż można? To mi się już znudziło, ciągłe zmiany.. Teraz nareszcie mam miejsce i to jest największe szczęście: mieć miejsce do sadzenia.

Jeśli nie zamierzasz kupować czegoś nowego, to pogódź się z tym Musisz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:14, 15 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Liliowiec "przystrojony" krwawnikami Udała mi się ta kompozycja

Absolutnie się udała. Przepięknie.
Chciałabym napisać coś mądrego, ale oglądam ten wątek i tylko szczęka mi opada coraz niżej i niżej. Bardzo chciałabym sobie pochodzić po tym ogrodzie i zobaczyć go na żywo, bo na fotkach jest tyle cudowności... zakątków, ciekawostek, kompozycji, kolorów. W zasadzie to nie sposób tego ogarnąć. Ogrom, ogrom pracy, ale też zaangażowania i serca i ... miłości w tym wszystkim widzę. Może kiedyś mi się uda.
Oprócz tego, że wszystko mi się bardzo podoba - to warzywnik po prostu podbił moje serducho. Podziwiam i pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:36, 15 lip 2019

Do góry
kura_domowa napisał(a)
Ogród jest absolutnie imponujący.
Poprzednio inspirowałam się bukszpanowy mam, tym razem wychodzi na te, że będę inspirować się tym ogrodem
Sama od stycznia jestem właścicielką 3 ha siedliska i wciąż zastanawiam się jak je zorganizować.
Mam ogromną prośbę - przejrzaalam wątek, ale nie widzialam ogólnego planu zagospodarowania. Czy mogłabym prosić o jego wrzucenie? Chciałabym zobaczyć tak inspiracyjnie.

Nie mam ogólnego planu zagospodarowania, mam pustą mapę sytuacyjną w skali 1:100. Ma ponad 5 metrów ten wydruk
Opracowuję plany na kolanie albo na stole w formacie A4 i dotyczą pojedynczych ogródków jakie obecnie tworzymy. Rabaty robię na żywca.
Jeśli powstaną budynki, dopiero do nich domaluję jakiś projekt albo i nie.
Jak zrobię ogród może będzie mi się chciało narysować plan, ale tego nie jestem pewna
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:44, 15 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kadź miedziana jako miniaturowe oczko wodne

Urokliwie i inspirująco.Wiele ciekawych roślin w najlepszej kondycji.

A u mnie w kadzi prawdziwa gnojówka na oborniczku, zgroza.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:10, 15 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przede wszystkim cieszy zmienność, kolory, zapachy i odgłosy.

W Komorowie pieją non stop koguty (skrzeczą złośliwie) i szczekają psy, krzyczą dzieci. A tutaj słyszę odgłosy przyrody, czyli ptaki, żaby i świerszcze. Pluskanie wody. I wiatr. Czasem dzwonek zadzwoni, bo drzewo się kołysze.

Chce się tutaj po prostu być

snujesz juz plany budowlane? by zamieszkac na stale?

wczoraj juz widzialam w telefonie ale dzis znalazlam czas i ogladnelam powoli wszystkie fotki, sama radosc z nich bije
widze jeszcze dosc sporo terenu do zagospodarowania
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:01, 15 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ślicznie
Romantycznie
Sielsko-anielsko

Danusiu, co to jest to różowe cudo?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies