Witam, wróciłam właśnie z udanych zakupów na pobliskim targu. Pochwalę się co kupiłam. Oczywiście takich ładnych dzieci tam nie sprzedają, tylko doniczki
Syn strasznie chciał pozować, więc wklejam.
A ta doniczka szczególnie mi się podoba
Bardzo lubię te niemieckie donice. Rośliny prezentują się w nich pięknie.
Dominiko,Twój ogród jest jednym z moich ulubionych, zawsze gdy mam chwilę na Ogrodowisko do Ciebie zaglądam obowiązkowo
Ktoś już chyba wcześniej Cię o to pytał - jest szansa na plan całego ogrodu lub chociaż kilka ujęć z większej perspektywy?
Ciekawi mnie też czy masz przedogródek? Sama jestem teraz na tym etapie i przyznam,że trochę brakuje mi pomysłów na jego obsadzenie
I mam jeszcze jedną prośbę- mogłabyś wrzucić jeszcze kilka fotek buka Purple Fontain- planuje takiego u siebie, jak szybko przyrasta?
Dziękuję i pozdrawiam
Lenko, zaglądnij proszę na 4 stronę mojego wątku. Wstawiłam tam zdjęcia klombów, które mam przed domem.Nie mam przedgródka.
Poniżej obiecany Profusowi rysunek mojego ogrodu. Przepraszam za jakość. Rysowanie nie jest moją mocną stroną.
Jeśli chodzi o buka i lepsze fotki, będziesz musiała poczekać do wiosny Teraz jest całkiem łysy Ciężko jest ocenić jego szybkość przyrastania, ponieważ rośnie w dół, nie w górę i jest już na tyle wysoki, że oglądam go tylko od dołu. Na pewno zagęścił się przez te 3 lata. Ten buk jest bezproblemowy. Czasem połaszą się na niego mszyce, ale łatwo je przepędzić. Więcej problemów z nim nie miałam.
Poniżej propozycja zmian, czy ktoś zerknie na to i coś podpowie?
Okrągłą thuję przesadzę na łuk, razem z innymi kulkami. Na jej miejsce posadzę różanecznika, tego co rośnie przesadzę nieco w prawo (aby było symetrycznie). Czyli będą 3 różaneczniki. Wyrzucę też ten zaznaczony cyprysik.
Oczywiście jeśli po zimie thuje, które tworzą tło nie odbiją to je wymienię.
Z przodu tej rabaty posadzone są żółte płożące jałowce, ale na samym przodzie jest coś innego (tak na wprost przed zielonymi thujami) - zamierzam to wyrzucić i dosadzić jałowca płożącego.
Przed zielonymi thujami rosną trzy berberysy (niestety słabo widoczne), któe chciałabym zostawić. Z ich prawej strony rosły 3 (a teraz zostały już tylko 2) sosenki - typu poduszka (ale je przesadzę - na powyższym zdjęciu widać jedną to ta skreślona z prawej strony).
I teraz dochodzę do pytania, czy cyprysiki (te na których dałam znak zapytania) - będzie ich dwie sztuki, wyrzucić zupełnie, czy też symetrycznie dwa dosadzić po drugiej stronie berberysów zamiast sosenkowych "poduch".
Pomyślałam, że jak je wyrzucę, to mogłabym pociągnąć taką wstęgę z takich różowo - pomarańczowych żurawek?
Żurawki kończyłyby się na końcu, tam gdzie znów będą różaneczniki (1 jest,2 wymienię, 3 zamienię za kulkę).
Bo wydaje mi się, że i żurawki i cyprysiki się nie zmieszczą jak zacznie się to rozrastać.
Zapraszam Was dzisiaj na rybkę panierowaną w zalewie octowej
Arek przywiózł wczoraj 3kg karasi i trzeba było coś z nimi zrobić. Do późna w nocy z nimi walczyliśmy ale udało się W takiej postaci posiedzą troszkę dłużej
Dzień wcześniej mroziliśmy 2kg szczupaka
Będziemy się zajadać rybkami w końcu to samo zdrowie
Nastaje u mnie dość smutny okres.Roboty ogrodowe zakończone,W domu niewiele prac,jak się jest na bieżąco.Robótki szydełkowe przy sztucznym świetle nie bardzo lubię,a dzienne światło ledwie co widać.
Książki też wzrok psuja,a spacery o tej porze....... krótkie i szybkie.
Jedyna pociecha -Ogrodowisko.Nareszcie będzie czas dokładnie przeczytać artykuły Danusi.
Trochę się podszkolić na rabatkach......i czekać świąt,a potem wiosny.
Będę wstawiać zdjęcia z wiosny i lata,niekoniecznie z ogrodu.Dziś letni las na Górze Chełmskiej
Pozdrawiam!
Witajcie właśnie mam przerwę do 14 i najpierw witam się z Wami, a zaraz po tym hop do ogrodu, róże czekają na kopczyki. Jest nadal mglisto, zero na termometrze i cicho bez wiatru, to sobie trochę nadgonię z pracą i może jakiś ładny widoczek na fotce się zajdzie
Dziękuję Wam bardzo,po prostu chodzę po ogrodzie i rozglądam się ,mój ogród jako całość nie jest wdzięczny do fotografowania,jest wąski,ma jeszcze dużo luk i rośliny jeszcze nie wyrosły do swoich rozmiarow,fotografuję więc rośliny i to co się czasami na nich dzieje,przecież wszyscy to robimy i na tym forum jest naprawdę bardzo dużo pięknych zdjęć.
Dla moich gości floks,który kwitnie mimo mrozu
Witaj Haniu, Ty jak zwykle Pierwszy Skowronek Rzeczpospolitej. U nas koło południa ma się pokazać słoneczko. Jest +3, wczoraj wieczorem mocno wiało. Pozdrowienia z Iwonicza dla Wszystkich Ogrodowiczan.