Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:50, 15 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Małgosiu, raj na wyciągnięcie ręki mamy my wszyscy na Ogrodowisku, każdy tworzy swój kawałek raju, a ja mam to szczęście, że areał nieograniczony jest, miejsca do sadzenia w bród

No właśnie i tego miejsca własnie ci zazdroszcze - bo ja w swoim ogrodzie doszłam juz do grsnic i kresu nowych nasadzeń. Ciasnota jest wielka a nieprzemyslane nasadzenia i zakupy teraz zbierają swoaj żniwo w postaci takich sytuacji że niektóre rosliny np. aktualnie teraz kwitnące liliowce są zdominowane przez inne, zacienione i nie mam tego efektu którego bym sie mogła spodziewać alebo który miałam na początku.
Także ja mój "raj" będe musiała albo zaakceptować tkim jaki jest albo przepocwarzyc, usunąc niektóre rosliny, zmiejnic charakter nasadzeń. Albo pogodzic sie z tym że niektóre rośliny po rostu u mnie pieknie wyglądąc nie będą. To trudne bo do roslin też sie przywiązuję

To jednak prawda ze ogród to "dzieło nieskończone" - a może to jest w nim własnie piekne że ciągle sie zmiania albo my musimy czy chcemy go zmieniac...
Pozdrwiam Danusiu!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:24, 15 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przede wszystkim cieszy zmienność, kolory, zapachy i odgłosy.
(.....)
A tutaj słyszę odgłosy przyrody, czyli ptaki, żaby i świerszcze. Pluskanie wody. I wiatr. Czasem dzwonek zadzwoni, bo drzewo się kołysze.

Chce się tutaj po prostu być

O tak , rozumiem w pełni Twoje odczucia, obcowanie z przyrodą i odpoczynek od zgiełku i hałasu sa teraz na wage złota, nie każdemu dane
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:20, 15 lip 2019

Do góry
Lilie Elu rosną w złożu, taka technologia stawu kąpielowego, na górze jest warstwa bentonitu, okleiliśmy grzybienie szczelnie, aby fosfor nie dostał się do wody.
Dostały coś na start z tego co pamiętam, ale nie wiem w jakiej formie.
W każdym razie to im służy. Mają tylko mszyce, ale ja nie pryskam, a zatapiam.
Wieszak na wąż ogrodowy 07:17, 15 lip 2019

Do góry
Moim zdaniem nie rozmyślaj nad tym, bo nie ma idealnego rozwiązania. To zawsze był problem w ogrodzie,

Wieszak żeliwny jest kruchy i pomimo, że masywny, ale może pęknąć przy uderzeniu.

Najlepszym rozwiązaniem przy długich wężach jest łączenie węży krótkich np. 20-to metrowych specjalnymi złączkami, zgodnie z potrzebą. Ale to nieestetyczne.

Chyba jeszcze nikt nie wynalazł idealnego wózka, który by pomieścił 50 m węża, a poza tym jeśli nie spuścisz z niego wody (a nie da się na 100%), to taki wąż waży tyle co woda w nim, więc wieszak może by i wytrzymał, ale czy wytrzymają śruby, które ten wózek będą miały za zadanie utrzymać.

Nie szukaj wieszaka, bo wieszak to jedynie ozdoba.

Zamontuj podziemne punkty czerpalne w różnych miejscach w ogrodzie i podłączaj krótkiego węża na wózeczku, łatwy w ciągnięciu bo na kółkach i estetycznie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:09, 14 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wczoraj około 15 lunęło ostro, choć 10 km dalej było sucho jak pieprz. Ostatni przejazd kosiarką i poszła ulewa. W samą porę.
Ale nie popracowaliśmy jak planowaliśmy do 18-tej

No cóż coś za coś, ale za to roślinki napojone
Mnie potrzeba takiego prawdziwego deszczu, a nie chce podlać
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:35, 14 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lilie bardzo ładnie się rozrosły w tym roku, tfu aby nie zapeszyc.
Danusiu czy dałaś im jakiś nawóz (korki) na start. Pytam bo rewelacyjnie rosną. Czy one posadzone w donicach?
Moje po wczorajszym gradzie mają liście jak sito też były ładne, wypietrzaly się, duże jak talerze.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:26, 14 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kurę metalową podziwiałam ..i tabliczkę piękną (mus też powiesić na bramie).
I roboty pooglądałam też, uszkodzony rów to była przyczyna. MY też poprawialiśmy przepusty.

Zwożę rośliny masowo, to uzależnienie ...

Kura z Jasionki z targów przywieziona, pamiątkę ze spotkania mamTabliczkę Aga mi zrobiła jeszcze przed ostatnim nagraniem
Na szczęście rowy pogłębione i część przepustów zmieniona, teraz czekam by trawą mostek porósł i przesuniemy ogrodzenie w granicę
Musze wymyslić co z robić z clematisami co teraz po siatce idą, przenosić czy robić im podpory....jeszcze nie wiem
To prawda, ja też ciągle jeszcze zwożę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:32, 14 lip 2019

Do góry
Kurę metalową podziwiałam ..i tabliczkę piękną (mus też powiesić na bramie).
I roboty pooglądałam też, uszkodzony rów to była przyczyna. MY też poprawialiśmy przepusty.

Zwożę rośliny masowo, to uzależnienie ...
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:24, 14 lip 2019

Do góry
Cieszy deszcz, odżyje wszystko. Ładnie z nowym wiankiem
Mąż śniadanko...super mąż. Całusy dla Z.
Ptasi gaj 21:19, 14 lip 2019

Do góry
Ja też mam mega odlane, trawnik jak nigdy - piękny jest. Cieszy
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:18, 14 lip 2019

Do góry
mira napisał(a)

Przestudiowałam z 10 stron, Sierikę zobaczyłam, warzywniczek, ale ten kolor mnie powalił normalnie. Jagody w śmietanie. Czekam na kolory moich cynii z siewu Będzie taki kolor albo nie. Zamartwiłam się.

Posiałam titonię w warzywniku, Ola miała nie pielić warzywnika, a wypieliła i z titonii ostała się tylko jedna Taka jest cena pomocy pielącej
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:44, 14 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W Komorowie pieją non stop koguty (skrzeczą złośliwie) i szczekają psy, krzyczą dzieci. A tutaj słyszę odgłosy przyrody, czyli ptaki, żaby i świerszcze. Pluskanie wody. I wiatr. Czasem dzwonek zadzwoni, bo drzewo się kołysze.

Powiedziałaś to co dla mnie jest sednem Uwielbiam te odgłosy ogrodu i zapachy.. postępy prac robią wrażenie, ale najważniejsze jest to, ze się tym cieszysz . Gratuluje postępów w odchudzaniu, ale warto pamiętać, żeby nie zachwiać równowagi
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:05, 14 lip 2019

Do góry

W Komorowie pieją non stop koguty (skrzeczą złośliwie) i szczekają psy, krzyczą dzieci. A tutaj słyszę odgłosy przyrody, czyli ptaki, żaby i świerszcze. Pluskanie wody. I wiatr. Czasem dzwonek zadzwoni, bo drzewo się kołysze.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:38, 14 lip 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Co to za roślina? Przypomina jakiś krwiściąg.

Tak, to znakomita roślina uzupełniająca - ażurowy krwiściąg 'Chocolate Tip'.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:36, 14 lip 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tak czułam, że pracy ogrom, a jeszcze ten sezon nie łatwy pogodowo. Popadało u Was?

Wczoraj około 15 lunęło ostro, choć 10 km dalej było sucho jak pieprz. Ostatni przejazd kosiarką i poszła ulewa. W samą porę.
Ale nie popracowaliśmy jak planowaliśmy do 18-tej
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:35, 14 lip 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:34, 14 lip 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:33, 14 lip 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:32, 14 lip 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:31, 14 lip 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies