Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Niepoprawny link
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Basilikum 13:10, 15 lip 2019

Gardenarium napisał(a)
Przede wszystkim cieszy zmienność, kolory, zapachy i odgłosy.

W Komorowie pieją non stop koguty (skrzeczą złośliwie) i szczekają psy, krzyczą dzieci. A tutaj słyszę odgłosy przyrody, czyli ptaki, żaby i świerszcze. Pluskanie wody. I wiatr. Czasem dzwonek zadzwoni, bo drzewo się kołysze.

Chce się tutaj po prostu być

snujesz juz plany budowlane? by zamieszkac na stale?

wczoraj juz widzialam w telefonie ale dzis znalazlam czas i ogladnelam powoli wszystkie fotki, sama radosc z nich bije
widze jeszcze dosc sporo terenu do zagospodarowania
AgnieszkaW 16:32, 15 lip 2019

Cuda i cudeńka nowe wypatrzyłam. Ślicznie jest.
Buziaki zostawiam
Pszczelarnia 17:44, 15 lip 2019

Gardenarium napisał(a)

Kadź miedziana jako miniaturowe oczko wodne

Urokliwie i inspirująco.Wiele ciekawych roślin w najlepszej kondycji.

A u mnie w kadzi prawdziwa gnojówka na oborniczku, zgroza.
AnnaMS 21:39, 15 lip 2019

Pani Danusiu cudownie Piękne rabaty, obsadzone donice, miejsca wypoczynkowe, staw
Bajka i w tej bajce będzie Pani mieszkać ...
Wiem, ogrom pracy ale i zadowolenie Pozdrawiam
Gardenarium 22:36, 15 lip 2019

kura_domowa napisał(a)
Ogród jest absolutnie imponujący.
Poprzednio inspirowałam się bukszpanowy mam, tym razem wychodzi na te, że będę inspirować się tym ogrodem
Sama od stycznia jestem właścicielką 3 ha siedliska i wciąż zastanawiam się jak je zorganizować.
Mam ogromną prośbę - przejrzaalam wątek, ale nie widzialam ogólnego planu zagospodarowania. Czy mogłabym prosić o jego wrzucenie? Chciałabym zobaczyć tak inspiracyjnie.

Nie mam ogólnego planu zagospodarowania, mam pustą mapę sytuacyjną w skali 1:100. Ma ponad 5 metrów ten wydruk
Opracowuję plany na kolanie albo na stole w formacie A4 i dotyczą pojedynczych ogródków jakie obecnie tworzymy. Rabaty robię na żywca.
Jeśli powstaną budynki, dopiero do nich domaluję jakiś projekt albo i nie.
Jak zrobię ogród może będzie mi się chciało narysować plan, ale tego nie jestem pewna

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 22:51, 15 lip 2019

Dużo kartek by trzeba sklejać oj dużo. Taką powierzchnię nie łatwo zmieścić na jednej, ja na mój plan sklejałam trzy kartki krótszymi bokami bo nijak inaczej nie umiałam wcisnąćI pamiętam jak napisałaś, że nic z tego co nagryzmoliłam nie rozumiesz
( no nie tymi słowami, ale trudno się było połapać gdzie co jest)
anna_g 23:14, 15 lip 2019

Gardenarium napisał(a)
Liliowiec "przystrojony" krwawnikami Udała mi się ta kompozycja

Absolutnie się udała. Przepięknie.
Chciałabym napisać coś mądrego, ale oglądam ten wątek i tylko szczęka mi opada coraz niżej i niżej. Bardzo chciałabym sobie pochodzić po tym ogrodzie i zobaczyć go na żywo, bo na fotkach jest tyle cudowności... zakątków, ciekawostek, kompozycji, kolorów. W zasadzie to nie sposób tego ogarnąć. Ogrom, ogrom pracy, ale też zaangażowania i serca i ... miłości w tym wszystkim widzę. Może kiedyś mi się uda.
Oprócz tego, że wszystko mi się bardzo podoba - to warzywnik po prostu podbił moje serducho. Podziwiam i pozdrawiam.
Gardenarium 00:15, 16 lip 2019

Margarete napisał(a)

No właśnie i tego miejsca własnie ci zazdroszcze - bo ja w swoim ogrodzie doszłam juz do grsnic i kresu nowych nasadzeń. Ciasnota jest wielka a nieprzemyslane nasadzenia i zakupy teraz zbierają swoaj żniwo w postaci takich sytuacji że niektóre rosliny np. aktualnie teraz kwitnące liliowce są zdominowane przez inne, zacienione i nie mam tego efektu którego bym sie mogła spodziewać alebo który miałam na początku.
Także ja mój "raj" będe musiała albo zaakceptować tkim jaki jest albo przepocwarzyc, usunąc niektóre rosliny, zmiejnic charakter nasadzeń. Albo pogodzic sie z tym że niektóre rośliny po rostu u mnie pieknie wyglądąc nie będą. To trudne bo do roslin też sie przywiązuję

To jednak prawda ze ogród to "dzieło nieskończone" - a może to jest w nim własnie piekne że ciągle sie zmiania albo my musimy czy chcemy go zmieniac...
Pozdrwiam Danusiu!

Ja już dawno doszłam do tego w bukszpanowym. Dużo roślin się niszczyło, bo brak słońca, brak miejsca, brak wszystkiego. To mi bardzo doskwierało. Można nadrabiać donicami, ale ileż można? To mi się już znudziło, ciągłe zmiany.. Teraz nareszcie mam miejsce i to jest największe szczęście: mieć miejsce do sadzenia.

Jeśli nie zamierzasz kupować czegoś nowego, to pogódź się z tym Musisz.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:40, 16 lip 2019

Aniu_g dziękuję za miłe słowa, na pewno zobaczysz, jak oczywiście przyjedziesz

Instagram Ogrodowiska
kura_domowa 11:06, 16 lip 2019

Gardenarium napisał(a)

Nie mam ogólnego planu zagospodarowania, mam pustą mapę sytuacyjną w skali 1:100. Ma ponad 5 metrów ten wydruk
Opracowuję plany na kolanie albo na stole w formacie A4 i dotyczą pojedynczych ogródków jakie obecnie tworzymy. Rabaty robię na żywca.
Jeśli powstaną budynki, dopiero do nich domaluję jakiś projekt albo i nie.
Jak zrobię ogród może będzie mi się chciało narysować plan, ale tego nie jestem pewna

Na początku z tego co pamiętam wyczytałam , że nie mieliście ani drogi, ani wody, ani prądu.
Później jakoś nie pamietam, aby ten temat gdzieś się pojawił, więc przepraszam jeśli dubluje pytania.

Planując stworzenie tak imponującego ogrodu, wymaga wg mnie przemyślenie co, gdzie i jak - ktoredy drogi, skąd i jak woda, gdzie i jakie budynki czy mała architektura.
Podpytuje, bo mam lekki metlik w głowie co do rozplanowania tych rzeczy.